DE kans om de natuur in huis te halen.
In Nederland worden jaarlijks 100.000 stadsbomen weggezaagd. Zo ook de Drutense kastanje, die 130 jaar lang het dorp sierde. Ik wil voorkomen dat deze bijzondere boom zo maar in de versnipperaar belandt en heb daarom besloten om hem een tweede leven te geven: als kunst bij JOU thuis!
Uit de stam van de boom zaag ik flinterdunne schijven, die ik 'slices' noem. Deze slices onthullen het altijd verborgen binnenste van de boom, met zijn 130 jaarringen. De slices zijn zowel mooi als functioneel. Zo kun je ze bijvoorbeeld aan de muur hangen, maar je kunt ze ook (iets dikker) gebruiken als borrelplank.
Dit is DE kans om de natuur in huis te halen. Kijk nu bij de tegenprestaties wat ik allemaal te bieden heb en help de Drutense kastanje een tweede leven te geven!'
Flinterdunne schijven - slices
Waarvoor gebruik ik de funding?
De grote stam moet naar de houtzagerij, de houtzagerij is een paar dagen bezig. Soms zit er een spijker of scherf in en moet de zaag vervangen en geslepen worden. Als houtbewerker ben ik weken bezig om alle tegenprestaties te produceren. Als performer reis ik door streek en land om het verhaal van de 100.000 te vertellen en te pleiten voor oudere stadsbomen.
Met uw funding zijn al deze kosten gedekt. Voor funders zijn er tegenprestaties, maar doneren zonder tegenprestatie kan ook.
Als funder kun je bijvoorbeeld een boomschijf kiezen - noem het een doorsnede of coupure. Het zijn hele dunne schijven, licht als een schilderij, met 130/140 jaar geschiedenis. Ik noem ze slices. Als het meezit kun je je geboortejaar in de jaarringen uittellen en markeren. En dat van je ouders en grootouders. Dan is het een stamboomslice. Of markeer het geboortejaar van je bedrijf, organisatie of stichting. Zeer decoratief en makkelijk op te hangen.
Versgezaagd op een stapel, thee met taart.
Als de tegenprestaties klaar zijn, als de slices, blokken en wat niet al versgezaagd op een geurige stapel liggen, ga ik ze als warme broodjes uitdelen op de plek waar de boom stond, met thee en lekkers. Je hoort op tijd wanneer! De oogst van de boom vond plaats op vrijdag 9 maart. Zie de eerste update.
En, als je meedoet, vertel ik je ook waarom ik een chip in iedere tegenprestatie verwerk. Je kunt met je telefoon contactloos informatie opvragen! En ik leg uit hoe alle tegenprestaties met elkaar verbonden blijven: als performance.
Hier lees je vast wat meer over mijn Slow Exploding Trees.
Ik ga uit de machtige stam een stapel flinterdunne schijven zagen, vijf, zes, zeven of acht millimeter, zo dun als een boterham, maar met de doorsnede van een tractorband. De volgende foto's geven je een indruk van slices uit andere bomen. Het toont de indrukwekkende veelzijdigheid van het binnenste van een boom. Een visueel avontuur dat je pas ontdekt als de zaag zijn werk gedaan heeft. Spannend.
De slices zijn heel speciaal: je haalt ze vers op en hangt ze direct aan de muur met het meegeleverde mechanisme. Of je legt hem op de keukentafel. Omdat het zo dun is, droogt het in een paar dagen. Je kunt er haast naast gaan zitten. In een verwarmde, droge ruimte zie je je slice met het uur veranderen. Je ervaart de natuur van het hout, als het droogt. En je ruikt het. Heel bijzonder. Andersom gebeurt er ook iets wonderlijks: vernevel wat water op je slice, en je ziet hem .... bewegen.
Vier planken bank
Naast de slice is dit ook een topper, de vierplankenbank! Dit is een bijzonder ontwerp uit het verse hout van de paardenkastanje. Het originele idee werd mij aangereikt door Jan de Visser (dank!) tijdens de performance met de Ophemertse Paardenkastanje in 2011. Zelf ging ik er ook mee aan de slag. Mijn ontwerp droogt tijdens het gebruik. Sterker: het gaat beter zitten naarmate het hout verder droogt. De zitting trekt wat bol, de leuning wat hol. Meer info: vierplankenbank.nl
Blokken - planken - doppen - sokkels - tafels - figuren
Naast slices en verplankenbanken zijn er ook andere tegenprestaties. Van simpel en vers van de zaag en direct beschikbaar op de feestelijke uitdeeldag. Tot en met een levertijd van een jaar: eerst aan de lucht drogen en dan een week werk.
Wat kan allemaal? Eigenlijk alles wat je uit hout kunt maken. Een dikke schijf voor een tafelblad. Planken voor hapjes of om op te snijden. (Een kok vertelde me dat beuken eigenlijk te hard is voor je goede mes, wordt ie bot van. Paardenkastanje bevalt hem goed.) Een sokkel voor een vaas of kunstwerk. Schijven als zittingen voor een kruk. Verrijdbare massieve blokken, als bijzettafeltjes of krukken. Een tafel van 3 meter lang. Een vierplankenbank (zie ook de foto verderop). Een groot houten beeld. Of houten doppen, die je als een plug in je bestaande vloer, stoel of tafel slaat.
Eigenlijk kan alles. Fund je een schijf voor €70, dan kan ik in overleg daar ook een flinke boekenplank voor leveren. Op mijn site Nature Access vind je allerlei meer voorbeelden. Fund iets, en we komen eruit.
Let op: alle tegenprestaties voorzie ik van een chip die je contactloos met je smartphone kunt aflezen. Op de chip staat het unieke serienummer en de locatie waar de boom groeide.
Hout werkt
Voor de duidelijkheid: ik maak geen perfect op maat gemaakte meubelstukken. Je tegenprestatie (uitgezonderd de driemetertafel) neem je versgezaagd mee naar huis. Dan gaat het geuren, en drogen. En het zal gaan werken. Het vervormt. Het scheurt. Er ontstaan krimppatronen. De dunne slices gaan golven, als een heuvellandschap. Dit is de natuur. Puur natuur. Beleef het.
Voor alles geldt: wacht een paar maanden voor je het gaat schuren en behandelen.
Ik kan ook niet van tevoren kan tonen hoe je plank, schijf of sokkel uitziet. Ik weet namelijk zelf ook niet hoe de boom van binnen oogt. Hoeveel jaarringen heeft hij? Het hout van dit soort bomen vertoont doorgaans de sporen van een lang leven. Soms zijn niet alle jaarringen ook echt zichtbaar. De frontlinie van de strijd tussen zwam en boom zorgt altijd voor contrast. Je komt littekens tegen, overgroeide (snoei)wonden, ingegroeide bast, dubbele of driedubbele kernen. De schoonheid ontvouwt zich voor het eerst in de houtzagerij. Iedere tegenprestatie is uniek.
Dit is een prachtige clip die het binnenste van een boom toont.
Geschiedenisschijven en stamboomtafels
Wat ik zo mooi vindt aan de slices: de boom is honderddertig jaar oud. Dus alle Drutenaren kunnen hun geboortejaar (en die van hun ouders of zelfs grootouders) in de jaarringen van hun slice uittellen. Als je dat aan de muur hebt hangen, dat is niet alleen heel decoratief, maar ook een mooi verhaal.
En je kunt dat natuurlijk ook doen met het stichtingsjaar van je club of bedrijf, of als gemeente als geheel. En Drutenaren die weg zijn uit Druten, voor hen is het een prachtig verjaardags- of relatiegeschenk. Het geboortejaar van de betrokkene markeer je op de slice.
Van een dikke schijf kun je ook een geschiedenis- of stamboomtafel maken. Dat doe je zelf, of je vraagt mij, of je vraagt de meubelmaker of houtbewerker naar je keuze om dat te doen. Zoveel historie en verhaal in je tafel, dat is toch geweldig?
Hack: ga naar de kringloop of het grofvuil en vind een tafel met een goed en passend onderstel. Vervang het blad door de schijf.
Wil je eerst meer zien?
Kom dan naar mijn galerie, Lingedijk 58, Tiel. Ruime parkeergelegenheid voor fiets en auto, of 300 meter lopen van het station Tiel. Ik heb daar voorbeelden, ook van andere paardenkastanjes. Woensdagmiddag is mijn vaste openingsmoment. Daarbuiten bel of app je voor een afspraak, (Dat kan in principe op alle dagen van de week, ook zaterdag of zondag.)
Feestelijke uitdeeldag
Als de slices versgezaagd op een geurige stapel liggen ga ik ze uitdelen op de Boldershof in Druten. Je hoort op tijd wanneer! Kom elkaar tegen. Een klein feestje, met thee en lekkers. Als het je niet lukt, regelen we het ook. We maken een afspraak ín mijn galerie of óver verzending..
Eén keer per jaar doe ik een oproep om elkaar te ontmoeten op de plek waar de boom stond.
Dank
Klok Groenprojecten verzorgt de kap van de boom. Vincent van der Klok schenkt het hout uit de boom voor dit project. Hulde!