Met de Sandbox ontdek je als bezoeker van De Bastei hoe rivierdynamiek werkt en hoe je jezelf tegen het water kunt beschermen. Help jij ons om deze tool toegankelijk te maken voor het grote publiek? We zijn blij met iedere donatie, klein of groot!
Wat is het? De Sandbox is een interactieve opstelling waarin met zand een rivierbedding wordt gesimuleerd. Het is een Augmented
Met de Sandbox ontdek je als bezoeker van De Bastei hoe rivierdynamiek werkt en hoe je jezelf tegen het water kunt beschermen. Help jij ons om deze tool toegankelijk te maken voor het grote publiek? We zijn blij met iedere donatie, klein of groot!

Wat is het?
De Sandbox is een interactieve opstelling waarin met zand een rivierbedding wordt gesimuleerd. Het is een Augmented Reality tool: aan de werkelijkheid wordt een laagje realiteit toegevoegd door een projector. Deze schetst op de rivieropstelling de gevolgen van de door jou gemaakte ingrepen in het zand. Leg met je handen dijken aan en doorbreek ze weer; overstromingen komen in beeld, en daarmee het effect van jouw ingreep.
De Sandbox werd aanvankelijk alleen gebruikt door professionals om tot een ontwerp te komen of om strategieën te visualiseren bij congressen.
Bouw mee!
Voor de ontwikkeling van een Sandbox heeft De Bastei de hulp ingeschakeld van Deltares, hét technologisch instituut in Nederland op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur.
Het ontwerp voor de Sandbox is af, nu zoeken we financiering voor deze bijzondere tool. We hebben nog €15.000,- nodig. Met dit bedrag kan Deltares het standaard Sandboxmodel voor De Bastei verder optimaliseren en ontwikkelen naar een riviermodel. Zo moet De Bastei het bijvoorbeeld als museumopstelling kunnen gebruiken en moet het modelgeschikt gemaakt worden voor dagelijks gebruik in een onbeheerde omgeving. Er moet een maquette gemaakt worden van de Spiegelwaal, zodat de tool is toegespitst op de Nijmeegse situatie. En er is geld nodig voor hardware, zoals een beamer, Kinect camera, computer en projector.

Waarom een Sandbox in De Bastei?
De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. In het verleden is de rivier de Waal meerdere keren overstroomt, waarbij het hoogwater van 1995 bij de meesten nog vers in het geheugen staat. Tienduizenden mensen zijn toen geëvacueerd uit het rivierengebied bij Nijmegen.
In 2016 kreeg de Waal letterlijk meer ruimte om toekomstig overstromingsgevaar te voorkomen. Uiterwaarden zijn verlaagd, rivierdijken verplaatst en er werd een nevengeul gegraven in de smalle bocht die de rivier maakt bij Nijmegen en Lent. De basis van de Sandbox is een maquette van deze Nijmeegse situatie, hierdoor kunnen meer complexe vraagstukken worden ondersteund en uitgewerkt.
Voor wie?
De Sandbox is geschikt voor alle leeftijden, op elk niveau kun je plezier hebben aan het aanpassen van de rivier en er iets van leren. Je kunt eenvoudige, maar ook complexe situaties simuleren. Ook schoolgroepen kunnen ermee werken. Na een studie in De Bastei naar de verschillende opties van rivierregulatie ga je met je schoolgroep aan de slag in de Sandbox om samen tot een werkbare ingreep te komen.
De Bastei
De Bastei is het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie dat in april 2018 de deuren opent aan de Waalkade in Nijmegen. Vanaf januari 2018 gaan we proefdraaien en kun je de Sandbox misschien al in werking zien!
De Bastei wordt een beleef en doe-plek voor jong en oud. Je komt er meer te weten over de rijke geschiedenis van Nijmegen, de natuur in de regio en je kunt er terecht voor informatie over projecten op het gebied van duurzaamheid. De rode draad in ons verhaal is de rivier de Waal, we blikken terug, maar ook vooruit. Wat betekent het anno 2017 om dichtbij de rivier te leven? Hoe kun je met de rivier werken om het rivierlandschap veiliger te maken voor mens en dier?
Nieuwste donaties

Een donateur
2-11-2017 14:47Water is belangrijk voor Nederland. Het is bijzonder dat we hier kunnen wonen en werken., maar daar sta je niet vaak bij stil. Nu wel even.

Een donateur
1-11-2017 21:33Uit liefde voor de Waalkade

Iemand
1-11-2017 20:53De Bastei moet een eerlijke kans krijgen