Update: Geweldig! We staan op 100%! Dat betekent dat het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal er komt. Bedankt aan iedereen die een donatie deed. Maar: we gaan door! Want hoe meer geld we ophalen, hoe beter en groter het scherm wordt waarop we het Muurgedicht vertonen. Bijdragen kan dus nog steeds!
Heb je al bijgedragen maar wil je alsnog meedoen met een van de workshops? Mail dan naar [email protected] om je op
Update: Geweldig! We staan op 100%! Dat betekent dat het Muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal er komt. Bedankt aan iedereen die een donatie deed. Maar: we gaan door! Want hoe meer geld we ophalen, hoe beter en groter het scherm wordt waarop we het Muurgedicht vertonen. Bijdragen kan dus nog steeds!
Heb je al bijgedragen maar wil je alsnog meedoen met een van de workshops? Mail dan naar [email protected] om je op te geven. Je ontvangt dan de betaalinformatie en komt op de deelnemerslijst.
Leiden telt ruim 100 muurgedichten, in meer dan 30 talen. Eén belangrijke Nederlandse taal ontbreekt: Nederlandse Gebarentaal. Op 14 oktober 2017 komt daar verandering in. Dan onthullen we het allereerste muurgedicht in gebarentaal ter wereld: een opname van het gedicht Polder, door de beroemde dove dichter Wim Emmerik (1940-2015). Help jij mee dit muurgedicht in de Leidse Hortus Botanicus te realiseren?
Bijzonder muurgedicht
Tot in de jaren ‘80 was Nederlandse Gebarentaal een verboden taal. Op dovenscholen was het vaak niet toegestaan hierin te communiceren: dat zou ten koste gaan van de integratie van doven.
Rond 1980 werd wetenschappelijk vastgesteld dat Nederlandse Gebarentaal een volwaardige taal vormt met een eigen lexicon en grammatica. Dat gaf een impuls aan het gebruik ervan. Wim Emmerik (1940-2015) was daarbij een belangrijke pionier. Hij verkende de artistieke mogelijkheden van Nederlandse Gebarentaal en was waarschijnlijk de eerste dichter in deze taal.
Hoewel Emmerik twee jaar geleden is overleden, is een deel van zijn poëzie professioneel opgenomen, waaronder het gedicht Polder. Hij verbeeldt hierin zijn relatie tot het vlakke Nederlandse polderlandschap. Het muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal bestaat uit een doorlopende projectie van dit gedicht. Hiermee leeft de poëzie van Wim Emmerik voort en kan iedereen in aanraking komen met deze bijzondere en voor velen onbekende vorm van poëzie.

De realisatie
Om het muurgedicht in de Hortus Botanicus te realiseren is geld nodig. De plek waar het gedicht komt moet gereed gemaakt worden en er is een hoogwaardig scherm nodig om te zorgen dat het gedicht bij alle weersomstandigheden goed te zien is. Daar vragen we graag jouw bijdrage voor.
De onthulling!
Op zaterdag 14 oktober wordt het muurgedicht in Nederlandse Gebarentaal feestelijk onthuld in de Leidse Hortus Botanicus. Voorafgaand aan de onthulling vindt het Gebarentaalfestival plaats, met workshops en optredens. Alle donateurs hebben gratis toegang tot het Gebarentaalfestival op zaterdag 14 oktober (vanaf 14.00 uur) en aansluitend de onthulling van het muurgedicht in gebarentaal om 16.30 uur.
's Ochtends vinden bovendien twee workshops plaats. Wil je aanwezig zijn bij de bijzondere workshop ‘Visual Vernacular’ van Giuseppe Giuranna(alleen voor NGT-gebruikers) of bij de workshop ‘Gebarentaal voor beginners’ door Michiel Bouw op zaterdagochtend 14 oktober? Kies dan voor de bijbehorende tegenprestatie.
Het complete programma van het Gebarentaalfestival vind je op www.taalmuseumleiden.nl
Nieuwste donaties

Sven Noben
1-10-2017 13:56Deze is voor Wim. Wim, dank voor alles, je blijft een prachtig rolmodel. Ik hoop dat je via deze realisatie nog veel mensen kan inspireren!

Lud van der Garde
22-09-2017 21:23gebaren poëzie verdient het om gezien te worden!

Annemieke van Brandenburg
19-09-2017 22:14Ik heb tijdlang in Leiden gewoond en zag steeds meer muurgedichten in verschillende talen Ik miste nog een gedicht in NGT! Nu dus eindelijk: