Capella Greca in restauratie: een ondergronds eerherstel. Een project van Museum Romeinse Katakomben
Een van de meest bijzondere plekken in Museum Romeinse Katakomben is de Capella Greca: een prachtige ondergrondse kapel, voorzien van kleurrijke fresco’s, Griekse inscripties en verstilde ornamenten. Zodra je de ruimte binnentreedt overvalt je een gevoel van intense rust, een gevoel dat moeilijk in woorden is uit te drukken. De muurschilderingen in de kapel zijn
Capella Greca in restauratie: een ondergronds eerherstel.
Een project van Museum Romeinse Katakomben
Een van de meest bijzondere plekken in Museum Romeinse Katakomben is de Capella Greca: een prachtige ondergrondse kapel, voorzien van kleurrijke fresco’s, Griekse inscripties en verstilde ornamenten. Zodra je de ruimte binnentreedt overvalt je een gevoel van intense rust, een gevoel dat moeilijk in woorden is uit te drukken. De muurschilderingen in de kapel zijn zodanig beschadigd dat deze bijzondere en spirituele plek noodgedwongen gesloten is voor het publiek. De wanden met hun fresco’s en ornamenten hebben ernstig te lijden gehad onder vandalisme en ondeskundige restauraties in het verleden. Daarnaast zijn de Griekse inscripties, waar de kapel zijn naam aan dankt, nauwelijks nog leesbaar. Kortom: de schilderingen zijn zo ontzettend kwetsbaar, dat deze mooie en mystieke ruimte nu per definitie vermeden dient te worden.
Koningin van de catacomben.
De Capella Greca is het oudste onderdeel van de Priscilla-catacomben, die terecht de ‘Koningin van de catacomben’ genoemd wordt. Een plek die internationaal gezien van groot belang is, vanwege de bijzondere cultuurhistorische achtergrond en de ‘handtekening’ van de beroemde Nederlandse architect Pierre Cuypers. Het is daarom van het grootste belang dat Museum Romeinse Katakomben ook in de toekomst toegankelijk blijft voor het publiek.
Noodzakelijke restauraties.
Restauratie van diverse ondergrondse ruimtes en objecten is noodzakelijk om het voortbestaan van ons museum te kunnen garanderen. Daarom hebben we het oorspronkelijke toegangsgebouw ‘Het Cuypershuis’ en de ‘Januariuscrypte’ succesvol gerestaureerd. De restauratie van de Capella Greca is de volgende stap op weg naar de volledige restauratie van ons museum. We hebben eerdere restauraties met behulp van subsidies en fondsen kunnen realiseren, maar deze mogelijkheden zijn ontoereikend voor een groot en complex project als de Capella Greca. Daarom hebben we voor dit project gekozen samen te werken met onze vrienden, familie, vrijwilligers, vakgenoten, bezoekers, en met alle andere mensen die ons museum een warm hart toedragen. Daarnaast werken we hard aan het creëren van aanvullende vormen van financiering. Zo is er al 1500 euro aan subsidie toegezegd! En we gaan de komende maanden werken aan een presentatie waar je de restauratie stap voor stap kunt volgen!
Museum Romeinse Katakomben: beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint.
Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen, 25 meter onder de grond, reis je terug in de tijd naar het Rome van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Het museum is in 1910 opgericht door Jan Diepen, zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers.
Be part of history!
We willen dit project graag samen met fans van ons museum realiseren. Wil jij meewerken aan het ondergrondse eerherstel van de Capella Greca? Doe mee en word ‘part of history’! Met jouw persoonlijke bijdrage breng je samen met ons de Romeinse geschiedenis weer tot leven!

De crowdfunding video is geproduceerd door www.upendifilm.com
Nieuwste donaties

Frits Nolet
25-07-2017 21:59Mooin project van mijn familie Diepen

Ten Tijde
17-07-2017 12:16Ik draag graag een steentje bij zodat bezoekers kunnen blijven genieten van deze kapel en de verhalen niet verloren gaan.

Bernadette van Helle
10-07-2017 05:41Onvervangbaar erfgoed van Pierre J.H. Cuypers en bovendien van groot belang voor de kennis van monumentale schildertechnieken in Nederland.