Hollandse Wijzen, de 65+- roadmovie!
Hollandse Wijzen, de 65+ roadmovie is een documentaire over het boeiende leven van wijze Hollandse ouderen (65 tot 105 jaar) met een enorme variatie in culturele roots, moederland, levenswijze en geloofsovertuiging. Wij reizen door alle 12 provincies, langs 24 subculturen en gaan fotografisch naar het verleden en schrijvend naar de nabije toekomst van het ongewisse.
De documentaire is het middel
Hollandse Wijzen, de 65+- roadmovie!
Hollandse Wijzen, de 65+ roadmovie is een documentaire over het boeiende leven van wijze Hollandse ouderen (65 tot 105 jaar) met een enorme variatie in culturele roots, moederland, levenswijze en geloofsovertuiging.
Wij reizen door alle 12 provincies, langs 24 subculturen en gaan fotografisch naar het verleden en schrijvend naar de nabije toekomst van het ongewisse.
De documentaire is het middel voor het bereiken van een groot publiek. Oud en jong. Het doel van de docu is dan ook:
In ons multiculti land zijn veel subculturen die wij niet kennen, waarvan wij weinig begrijpen of die ver van elkaar af staan. Met deze docu gaan wij ouderen uit vele culturen met elkaar verbinden.
Wij tonen hun wijsheid maar ook hun vooroordelen, hun levensfilosofie en diverse religie.

Er zijn zoveel mooie ontmoetingsmomenten waarbij soms 2 of 3 talen zijn betrokken. Prachtige communicatie. Mensen die elkaar nooit zouden ontmoeten bekijken nu samen oude foto-albums. Mannen met Alzheimer bezoeken een Hindoetempel. Molukse ouderen vertellen aan Syrische vluchtelingen over hun aankomst, het is 195, in doorgangskampen uit WOII
Vluchtelingen uit Iran luisteren naar het volkslied van de Roma. Zij kennen de woorden en soms vloeien er tranen.
Dit kun je met film zoveel beter vertellen dan in foto's.
Luister hier het volkslied en je begrijpt het gevoel van deze docu.

Waar gaat uw bijdrage naartoe?
Uw bijdrage wordt volledig besteed aan honderden film-uren die met interessante ouderen zullen plaatsvinden. We filmen tijdens de ontmoetingen maar volgen ook een aantal mensen in hun dagelijks leven.
Wij huren specifieke apparatuur en vooral het geluid is van belang. Want met zo'n 15 enthousiaste oudere cursisten in 1 ruimte moet het geluid perfect worden uitgebalanceerd. Een geluidsman/vrouw is daarbij nodig.
En uiteraard gaat het geld naar de montage, de ondertiteling ( soms in het farsi, eritrees, chinees et cetera ) en het maken van een eindproduct.
Het filmen doe ik voor een deel zelf ( onbetaald ) en regelmatig zal ik iemand inhuren.

Wat gaan wij filmen?
De documentaire Hollandse Wijzen, de 65+- roadmovie! volgt het lopende fotoproject Hollandse Wijzen. Eerst leg ik u graag kort dit project uit.
Bij het fotoproject ontmoeten, in alle twaalf provinciën, ouderen met verschillende achtergronden elkaar. Zij ontmoeten onbekenden, maken kennis met elkaars ‘wijzen’ en leren elkaar (van dichtbij) kennen. De ouderen hebben allen hun eigen cultuur en tradities. Onder meer uit China, Suriname, Senegal, Iran en de Roma gemeenschap. Maar er is ook aandacht voor subculturen zoals ‘roze’ ouderen, transgenders, de Karmelieten kloosterorde, de Sinti, de Roma, de fanfare en oud-mijnwerkers.
De documentaire zal het leven van een aantal cursisten in 12 provincies volgen. Een aantal zal zowel 'op school' als ook thuis gefilmd worden. Ontmoetingen worden vastgelegd en we filmen de diversiteit in levenswijze, cultuur en religie.
Wij volgen Sahar, Iraanse vluchtelinge in een naargeestig azc, een transvrouw Annabel in haar (medisch) proces van man naar vrouw , een Sintezza in haar woonwagen, een kloosterzuster , een oude rocker, de Molukse Max in kamp Westerbork, de 88-jarige zangeres en Jacobus met Alzheimer en nog veel meer.

Nu de documentaire!
Bij Voor de Kunst vraag ik 6500 euro aan. Dat is veel geld maar toch een fractie van de werkelijke kosten en een o zo belangrijk deel.
Ik hoop dat u mij en de ouderen wilt steunen in het ideaal dat wij delen:
Terugdringen van isolement, begrip, respect, verbinding en trots.
En met een goeie documentaire geven wij heel Nederland een inspirerend cadeau!
Meer van mijn fotoprojecten, cv en info op:
Peter van Beek, met vele andere reportages.
Zonaluma, de stichting met wie ik samenwerk.
Facebook
Bedankt Canon, voor alle 20 fotocamera's.
Nieuwste donaties

Alexandra Gossink
14-06-2017 11:32Wat een fantastisch initiatief; kleurrijk, ontroerend, leerzaam, grappig, mooi en bovenal relevant, juist nu!

Ludo Hellemans
12-06-2017 09:45Namens de Seniorenrepubliek Maastricht

Een donateur
9-06-2017 07:25Omdat fotografen als Peter die veel energie stoppen in projecten die er toe doen, gesteund moeten worden.