Wie was Oey Tjeng Sit? Na een tentoonstelling van werk van Oey Tjeng Sit in de Verbeke Foundation in België afgelopen winter staat er momenteel een project in de steigers om een selectie van zijn werk te tonen in het Chinese European Art Center in Xiamen, China in september 2017. In het jaar dat hij honderd jaar zou zijn geworden brengen we graag zijn bijzondere werk onder de aandacht middels deze twee
Wie was Oey Tjeng Sit?
Na een tentoonstelling van werk van Oey Tjeng Sit in de Verbeke Foundation in België afgelopen winter staat er momenteel een project in de steigers om een selectie van zijn werk te tonen in het Chinese European Art Center in Xiamen, China in september 2017. In het jaar dat hij honderd jaar zou zijn geworden brengen we graag zijn bijzondere werk onder de aandacht middels deze twee tentoonstellingen.
Oey was een Chinees die in 1938 emigreerde vanuit Java naar Nederland om farmacie te studeren. Na een moeizame studie opende hij een apotheek aan de Prinsengracht in Amsterdam. Moeizaam was het dilemma verder te studeren of zijn eigenlijke passie te volgen, die van de moderne kunst. Hij zou beide beroepen uitoefenen, die samen kwamen in de etalage van de apotheek: een serie dadaïstische tentoonstellingen en performances die hem de bijnaam bezorgden van de nestor van de Amsterdamse window-art.
Apotheker-kunstenaar Oey
Na de sluiting van de apotheek in 1980 kon Oey zich helemaal wijden aan zijn kunst die bestond uit pentekeningen, linoleumsnedes, assemblages, collages en vele werken op papier. Daarnaast had Oey een eenmansuitgeverij De Vingerpers waar hij diverse eigen boeken uitgaf en luisterde hij zijn openingen, veelal in galerie Asselijn, op met surrealistische performances.
In 1987 overleed hij na een ongeluk op zijn fiets.
China
In zijn laatste jaren droomde hij van een reis naar China waar zijn vader was geboren die rond 1900 emigreerde naar Indonesië zoals zoveel Chinezen dat toen deden.
China had altijd zijn belangstelling, zijn familiegeschiedenis, het Chinese beeldschrift, de kalligrafie die doorwerkte in zijn kunst, de bizarre politieke ontwikkelingen en vooral ook de Chinese kruidenleer, de eigenlijke aanleiding om farmacie te gaan studeren.
Helaas is die reis er niet meer van gekomen, maar wij, de kinderen, brengen nu zijn werk naar Xiamen, niet ver van de plek waar zijn vader ooit was opgegroeid.
Terug naar het land van herkomst
Kortom, de cirkel is rond, we brengen Oey naar het land van herkomst.
Met het CEAC zal het project uitvoeren in samenwerking met de University of Xiamen, om zijn kunst te beschouwen als het werk van een Chinees in de Diaspora.
Hoe verhoudt het beeldende werk van een Javaans-Nederlandse Chinees zich tot de kalligrafie van het Chinese schrift? Wat betekent de invloed van de Oost-West relatie waaraan Oey in grote mate onderhevig was? En vooral: heeft Oeys werk nog zeggingskracht in het huidige China?
Dit willen we graag onderzoeken met de tentoonstelling in het CEAC in september 2017.

Oey Tjeng Sit (1970)
Oey Tjeng Sit op de brug voor zijn apotheek aan de Prinsengracht in 1987.

Wand met tekeningen in de Verbeke Foundation nov 2016

Nieuwste donaties

Tilly Drewes
2-06-2017 13:57Mijnheer Oey, zo een bijzondere man, zo lief dat zijn kinderen zo zorgzaam met zijn kunstwerken omgaan.

Iemand
30-05-2017 12:52De herinneringen.

Een donateur
18-05-2017 07:32Mooi project, ik hoop dat het lukt!