Aan welke kant sta jij? 'Kind zijn na de oorlog'
Juist in deze tijd, waarin veel mensen met kinderen uit landen waar oorlog is naar ons land komen om een veilige plek te vinden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de invloed die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op de kinderen die dit, al dan niet bewust hebben meegemaakt.
Om te leren van wat er mis ging en
Aan welke kant sta jij? 'Kind zijn na de oorlog'
Juist in deze tijd, waarin veel mensen met kinderen uit landen waar oorlog is naar ons land komen om een veilige plek te vinden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de invloed die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad op de kinderen die dit, al dan niet bewust hebben meegemaakt.
Om te leren van wat er mis ging en te zien waar verkeerde keuzes toe hebben geleid.
Hoe gingen we toen met elkaar om en hoe doen we dat nu? Kunnen we kinderen los zien van hun achtergrond en ze dezelfde kansen geven als andere kinderen?
Veel volwassenen van nu hebben als kind heel erg geleden onder het feit dat hun ouders lid waren van de NSB tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden buitengesloten en vaak gepest. Soms hun hele leven lang waren ze bang dat iemand erachter zou komen. Voelden ze zich schuldig?
Het was moeilijk voor anderen om ze los te zien van hun afkomst. Wat gebeurt er met kinderen na de oorlog? Dat vragen Sanneke en Martha zich af. Als ouders niet meer voor ze kunnen zorgen, wie vangt ze dan op? En worden ze dan opgenomen in de samenleving of blijven ze buitenstaanders?
Sanneke's overgrootvader gaf twee kinderen van NSB'ers onderdak na de Tweede Wereldoorlog. Hun ouders zaten een paar jaar in de gevangenis. Hoe was dit voor deze kinderen? Hoe gingen de andere kinderen met ze om? En de buren? En wat zouden wij zelf doen?
Er zijn nu veel kinderen in Nederland die vanwege een oorlog hun land hebben moeten verlaten. Treden wij ze open tegemoet of zijn we bang en sluiten we ons af? Wat doe jij als je ziet dat een kind wordt buitengesloten of gepest omwille van haar/zijn achtergrond? Doe je mee, kijk je toe of maak je een andere keuze en zeg je er iets van?
Kinderen van nu die zelf met de vraag komen of we een stuk met ze willen maken over kind zijn na de oorlog, dat is iets wat wij toejuichen bij de Mix en graag willen steunen!
Doet u mee? Wilt u ons helpen om dit project mogelijk te maken?
De kinderen hebben decor nodig en kostuums en een filmdoek!
Aan Welke kant Sta jij?!
Aan Welke kant sta Jij?! gaat over:
Project voor kinderen vanaf 10 jaar over buitensluiten, pesten en groepsdruk in en vlak na de Tweede Wereldoorlog en vandaag. Een initiatief van Sanneke (15 jaar) enMartha (14 jaar), twee deelnemers aan het kinderproject van De Mix “Het Verlaten Hotel” in 2015 van Freya Ligtenberg in samenwerking met schrijfster Mirjam Elias. Kinderen spelen samen met twee volwassen beroepsacteurs.
Aan welke kant sta jij?!” is deels gebaseerd op gesprekken van Sanneke Crezee(15) en haar vriendin Martha van de Lindeloof (14) met haar tante en oma over de opvang van kinderen vlak na de Tweede Wereldoorlog op de boerderij Het Leeuwenhof van Sannekes overgrootvader in Overschie. Helaas zijnde bedankbrieven van de kinderen verloren geraakt.
Regie:Freya Ligtenberg
Regie-assistent: Peter van Schie
Script:Freya Ligtenberg, Peter van Schie in overleg met de kinderen
Assistentie bij beeldmateriaal: Ruben van Peursem
Nieuwste donaties

Jan Erik
3-05-2017 09:17Deze groep enthousiaste jongeren verdienen ondersteuning. Een mooi en leerzaam programma met een zwaar thema is gedurfd in deze tijd. Succes

Iemand
2-05-2017 15:07Omdat het goed in elkaar zit: goed verhaal, geweldige muziek en een zeer goed thema!

Een donateur
18-04-2017 21:59kinderen leren zo snel als ze met professionals mogen samenwerken!