Stories of the unheard voices
Wie Hoi, mijn naam is Martijn Diepenhorst en ik studeer aan de opleiding Docent Theater aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Voor mijn afstudeerstage ga ik naar Gulu, Uganda. Samen met een groep ex-kindsoldaten zal ik daar voorstellingen gaan maken met als uitgangspunt ‘hun verhalen’ en daarmee ook de verhalen van veel andere mensen in
Stories of the unheard voices
Wie
Hoi, mijn naam is Martijn Diepenhorst en ik studeer aan de opleiding Docent Theater aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Voor mijn afstudeerstage ga ik naar Gulu, Uganda. Samen met een groep ex-kindsoldaten zal ik daar voorstellingen gaan maken met als uitgangspunt ‘hun verhalen’ en daarmee ook de verhalen van veel andere mensen in Noord-Uganda.
Waarom
In Uganda zijn er veel mensen getraumatiseerd doordat ze bijvoorbeeld aangevallen zijn door rebellen of soldaat waren van rebellen (vaak kindsoldaten). Als deze mensen hun verhaal willen vertellen durven ze dat vaak niet of wordt er niet naar ze geluisterd.
Maar als je een trauma niet verwerkt dan is de kans groot dat je dat doorgeeft aan de volgende generatie. Met deze voorstellingen proberen we de mensen weer met elkaar te laten praten, naar elkaar te laten luisteren.
Wat
Om met deze groep te kunnen werken en de voorstelling zoveel mogelijk te kunnen spelen ben ik een crowdfundingsactie begonnen. Het geld wat deze actie opbrengt is enkel en alleen bestemd voor de groep en de voorstelling zodat ze ook na mijn vertrek uit Uganda, kunnen blijven spelen. De “spaarpot” staat onder toezicht van Thot Worldwide wat de garantie geeft dat het geld ook daadwerkelijk naar deze activiteiten uit zal gaan. Voor al 50 euro maak je het mogelijk om in Uganda een voorstelling te laten spelen

Met wie?
Thot Worldwide is opgericht door Maarten Bootsma.
Thot Worldwide heeft als doel het door middel van educatieve en interactieve theatervoorstellingen sociale en maatschappelijke probleemstellingen bespreekbaar en inzichtelijk te maken voor doelgroep jongeren (12-18 jaar) en volwassen, waar ook ter wereld en in het bijzonder ontwikkelingslanden.
Al 10 jaar werkt Maarten in Uganda. In Uganda creëert hij vrouwen
- en mannengroepen en vertaalt hun verhalen over, seksueel misbruik,huiselijk geweld, corruptie, schuldig zijn, etc. naar een voorstelling.
Bijzonder is dat de spelers zelf slachtoffers zijn geweest van gelijksoortige situaties. Het effect is dat moeilijk bespreekbare thema’s bespreekbaar worden, trauma’s gezien, erkend en gekanteld worden en er een verandering in denkwijze plaatsvindt. Slachtoffers, omstanders en daders komen met elkaar in gesprek.

De 7 fases
Maarten probeert bij de groepen zelfbewustzijn te creëren zodat ze zelf aan het werk kunnen gaan. Dit doet hij met een ontwikkelingsplan (de 7 fasen), zodat ontwikkelingshulp niet alleen maar tijdelijk is maar iets wat constant in ontwikkeling kan blijven.
Fase 1: Het vormen van een groep waarbinnen heersende problemen en overtuigingen worden besproken en onderzocht.
Fase 2: De groep trainen in interactieve theaterwerkvormen en nabespreking met discussievaardigheden. Dit mondt uit in interactieve-educatievoorstellingen over eigen problematieken.
Fase 3: Het opzetten en trainen in het organiseren van een spaarsysteem (de kist met de drie sloten) binnen de groep. In drie jaar werkt de groep opgeleide lokale acteurs als zelfstandige ondernemers.
Fase 4: Aanschaffen van drums. Lessen in drummen en dans. Groep aan leren van traditionele dansen en gebruiken in de voorstelling. Dans wordt ingezet als middel voor groepsbinding en traumaverwerking
Fase 5: Een uitleensysteem opzetten waarbij dieren of materialen of machines worden uitgeleend aan de groep. Hierdoor zijn zij in staat iets te produceren dat inkomen genereert. Wat als omzet wordt verdiend is voor de helft voor het eigen huishouden van de deelnemers en de andere helft voor de spaarkist.
Fase 6: Het aanleggen van een veld met Aloë Vera planten. Voorlichting geven over verzorging van de planten en hoe deze in te zetten zijn als medicijn voor in- en uitwendig gebruik.
Fase 7/Fase 0: Zoeken naar sponsoring en subsidie die het mogelijk maakt om de eerste 6 fase te realiseren.
Wanneer?
Op 22 januari vertrek ik naar Uganda en zal daar zes weken met een al gecreëerde groep van Thot Worldwide werken. Ik zal deze groep helpen met fase 2; het trainen in interactieve theaterwerkvormen en discussievaardigheden,
In de periode dat ik er ben, gaan we proberen de voorstelling zo vaak mogelijk te spelen en daarvoor is geld nodig. Als ik Uganda weer verlaat zal er een afspraak worden gemaakt met de groep, zodat zij nadat ik weg ben de voorstelling blijven spelen. Thot Worldwide zal toezicht houden of de afspraak nagekomen wordt. Het geld is dus niet alleen voor de periode dat ik fysiek aanwezig ben maar ook voor daarna!
Tot slot:
Ik hoop dat ik met deze crowdfunding voldoende geld op zal halen zodat deze groep samen met Thot Worldwide in de toekomst blijvend wordt geholpen en daardoor op plekken in Noord-Uganda moeilijke thema's bespreekbaar worden en het mogelijk wordt dat trauma’s gezien, erkend en gekanteld kunnen worden.
Nieuwste donaties

Petra
19-12-2016 22:13Omdat Martijn mee doet... en die weet heus wel wat hij doet.. !

Iemand
19-12-2016 07:52Heel goed doel!

Wim Roozenburg
14-12-2016 09:30Succes!