Waarom
Choreograaf Mohamed Yusuf Boss wil een dansproductie SADDEX maken met hiphop dansers in vervolg op zijn solo SHAN.
Je zou Mohamed enorm helpen met een donatie voor de realisatie van de voorstelling SADDEX. Elk bedrag is welkom! Jouw bijdrage zal besteed worden aan de productie van de voorstelling: cast, licht en geluid.
Crossing Borders (SHAN en SADDEX) is te zien op het Urban House Groningen
Waarom
Choreograaf Mohamed Yusuf Boss wil een dansproductie SADDEX maken met hiphop dansers in vervolg op zijn solo SHAN.
Je zou Mohamed enorm helpen met een donatie voor de realisatie van de voorstelling SADDEX. Elk bedrag is welkom! Jouw bijdrage zal besteed worden aan de productie van de voorstelling: cast, licht en geluid.
Crossing Borders (SHAN en SADDEX) is te zien op het Urban House Groningen event Urban Sources op zondag 18 december 2016 in het Grand Theater.
Crossing Borders
Crossing Borders omvat twee dansvoorstellingen: SHAN en SADDEX.
Choreograaf Mohamed Yusuf Boss danst zelf in de solo SHAN en vertelt hier zijn eigen verhaal. In de voorstelling SADDEX vertelt hij een universeel verhaal samen met een groep hiphop dansers.
SHAN
Een solo productie die al is gemaakt en in dit project mee in reprise gaat. De solo gaat over hoe het voor Mohamed was om in 1989 samen met zijn moeder, broertjes en zusjes van Somalië naar Nederland te vluchten en hoe het zijn familie daarna verging. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zijn moeder. Het is een belichaming van wat hij denkt dat zich in haar hoofd heeft afgespeeld en hoe zij zich daarbij voelde.
Mohamed: “ Mijn moeder is echt mijn held”.
SADDEX
‘SADDEX’ staat voor de 3 elementen die nodig zijn voor verbinding; de ene en de andere kant en de brug daartussen. In deze voorstelling worden de grenzen opgezocht. Wat zie je wel en wat zie je niet. Een zoektocht naar de essentie die ons verbindt en de weg die bewandeld wordt om elkaar te begrijpen. De polarisatie in de samenleving neemt toe. In SADDEX neemt choreograaf Mohamed Yusuf Boss het publiek mee op de reis van een vluchteling naar Europa. Je kijkt mee door zijn bril naar de moderne westerse wereld. De vraag die wordt gesteld is; hoe gaan we om met onze grenzen? Het gedrag van een persoon wordt gevormd door normen en waarden. Deze richtlijnen van handelen worden gevoed door iemand zijn religieuze, culturele, maatschappelijke en sociale achtergrond. De onderlinge verschillen staan centraal in dit stuk. De zoektocht naar wat verschil in normen en waarden doet in verschillende situaties en in hoeverre een ieder zijn of haar (persoonlijke) grenzen bewaakt.
Hoe worden verschillen ingezet om de eigen waarden te beschermen. Welke kennis over de ander legitimeert het gedrag dat wordt vertoond. Klopt dat wel? Landen sluiten grenzen of kiezen ervoor om mensen binnen te laten. De een wordt bang de ander komt in het verzet. Voorbeelden van grote verschillen die zorgen voor beweging in de multiculturele samenleving in Europa. Door de verbeelding van de reis worden een aantal situaties geschetst waar de bovenstaande thema’s aan bod komen. Door middel van sociale experimenten en vormen worden de stukken gelaagd neergezet met als chronologische houvast het verhaal van de reis. De verhalen zijn de toegang tot het universele gevoel van ontwrichting.
Mohamed: “Wat mij raakt is het verschil in perspectief en hoe lastig dit is in te voelen en over te brengen.”

Over Mohamed

Mohamed Yusuf Boss is een hiphop georiënteerde danser uit Groningen. Mohamed onderzoekt de mogelijkheid om zich te ontwikkelen als professioneel maker. Dit doet hij bij stichting Urban House Groningen waar Mohamed werkzaam is als artistiek programmeur en uitvoerende danser/maker op het gebied van hiphop.
Mohamed: “Ik ben als persoon, privé en professioneel, enorm gelinkt aan de Nederlandse cultuur en maak daar ook deel van uit maar ik draag ook een andere cultuur in mij. Mijn kleur en achtergrondbrengt mij vaak in een minderheidspositie. Ik maak de verschillen dagelijks mee en ben continu aan het schakelen. Er is een spanningsveld tussen onderdeel uitmaken van het geheel en daarbinnen toch de verschillen te ervaren waarbij ik de vinger er niet op kan leggen wat dat gevoel precies is en met je doet. Ik wil met deze voorstelling het invoelen van die frictie overbrengen en het contact vanuit dat gevoel bevorderen. Ik wil met deze voorstelling en samen met de dansers het publiek meetrekken over al die grenzen en een ontmoeting creëren die dieper raakt dan ogenschijnlijk wederzijds begrip.”
Nieuwste donaties

Een donateur
14-12-2016 21:23Succes!

Malaika Elvers
13-12-2016 21:54Omdat Mo een baas is!

Een donateur
8-12-2016 13:24I know Mohamed not for a long time but I can say confidently that everything he does is truly sincerely.