Hoera! Slingers, confetti, champagne! We hebben de 100% grens doorbroken. Betekent dit dat ik van dit geld nu lekker op vakantie kan met de kerst? Nee hoor, ik kan het extra geld heel goed gebruiken. Want het geld voor de scan is binnen. Maar de ontwikkeling van de app moet natuurlijk ook worden gefinancierd. Bijdragen aan het project kan nog! Ik zeg: we gaan voor de 150% :-)
In de Domkerk in

Hoera! Slingers, confetti, champagne! We hebben de 100% grens doorbroken. Betekent dit dat ik van dit geld nu lekker op vakantie kan met de kerst? Nee hoor, ik kan het extra geld heel goed gebruiken. Want het geld voor de scan is binnen. Maar de ontwikkeling van de app moet natuurlijk ook worden gefinancierd. Bijdragen aan het project kan nog! Ik zeg: we gaan voor de 150% :-)
In de Domkerk in Utrecht staat de graftombe van bisschop Gwijde van Avesnes. Hij is gemaakt van zwarte steen en door de eeuwen heen zwaar beschadigd. Het is daarom dus ook niet zo vreemd dat veel bezoekers van de Dom er gewoon voorbij lopen. Maar wie de moeite neemt om goed te kijken ziet al snel dat dit een heel bijzonder kunstwerk is...

Even voorstellen...
Mijn naam is Sanne, ik ben onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb de tombe van Gwijde onderzocht. En wat blijkt: deze graftombe zag er in de veertiende eeuw heel anders uit! Hij was niet zwart, maar volledig gekleurd. Het beeld van de bisschop op de tombe was ingelegd met gekleurde edelstenen en versierd met bladgoud. Op de zijkant van de tombe staan tien beelden, zogenaamde pleurants (van het Franse pleurer, huilen of rouwen). Dit zijn familieleden van de bisschop, ze waren ooit herkenbaar aan wapenschildjes boven hun hoofd. Ook heeft er waarschijnlijk een ijzeren of houten constructie op de tombe gestaan.
Ik wil de tombe van Gwijde graag zijn kleur teruggeven. Hoe mooi zou het zijn als jij, als hedendaagse bezoeker van de Utrechtse Dom deze tombe weer in zijn oorspronkelijke staat zou kunnen bekijken?!

Het plan
Ik wil de tombe in de Domkerk virtueel restaureren. Daarvoor moet er een 3D scan gemaakt worden van het monument. Deze scan kost €3000, het bedrag dat ik wil ophalen via dit platform. De scan zal ik vervolgens bewerken. Ik kan zo de bevindingen van mijn wetenschappelijk onderzoek in de reconstructie opnemen en de tombe virtueel terugbrengen in de oorspronkelijke veertiende-eeuwse staat. Ik hoop door de reconstructie nog meer te weten te komen over de tombe. Het is de eerste keer dat er een middeleeuwse graftombe op deze manier wordt gereconstrueerd!
Door samen deze reconstructie mogelijk te maken wordt een vergeten monument in ere hersteld. Ik vertaal de resultaten van mijn onderzoek naar een breed publiek. Het is namelijk de bedoeling dat jij, thuis of in de Dom, deze 3D-reconstructie kan bekijken op je mobiele telefoon of tablet. Je reist zo met de modernste technieken meer dan 700 jaar terug in de tijd.
Het gaat hier om een van de topstukken van de middeleeuwse beeldhouwkunst in Nederland en het is daarom hoog tijd dat jullie kennismaken met de tombe van deze bisschop. En dan natuurlijk niet via een traditioneel tekstbordje, maar door gebruik te maken van de allernieuwste technieken!
Help jij me dit belangrijke onderzoek mogelijk te maken?

Meer weten over de tombe?
- Kom naar het crowdfunding event op 24 november in Amsterdam!
- Lees mijn artikel over de tombe.
Deel je mijn pagina met je eigen netwerk? Sharing is caring!
Contact:
Twitter: @a_tomb_a_day #tombe3d
Linkedin: Sanne Frequin
Mail: [email protected]
Foto's tombe: erfgoedfoto.nl
Reconstructies en filmpje: Sanne Frequin
Muziek: bensound.com
Nieuwste donaties

Kees de Leeuw
7-12-2016 20:20Het is prachtig om talentvolle onderzoekers, die ik soms geholpen heb via mijn werk in de Universiteitsbibliotheek Utrecht, te steunen.

Susan
7-12-2016 12:44Een mooi publieksonderdeel bij wetenschappelijk onderzoek!

Iemand
5-12-2016 17:03omdat ik ook dit gebruik van digitale reconstructie toejuich!0