Stemmen van Vincent Vincent wil stoppen met zijn anti-psychotische medicijnen Lukt het hem om door zijn muziek grip te krijgen op de stemmen in zijn hoofd?
De documentaire Vincent (32) staat halfnaakt in zijn badkamer. Via de spiegel bestudeert hij zijn lichaam. In voice-over vertelt Vincent; “Tien jaar geleden begon ik ineens stemmen te horen in mijn hoofd. Ze gaven commentaar op alles wat ik deed. ‘Wat
Stemmen van Vincent
Vincent wil stoppen met zijn anti-psychotische medicijnen Lukt het hem om door zijn muziek grip te krijgen op de stemmen in zijn hoofd?
De documentaire
Vincent (32) staat halfnaakt in zijn badkamer. Via de spiegel bestudeert hij zijn lichaam. In voice-over vertelt Vincent; “Tien jaar geleden begon ik ineens stemmen te horen in mijn hoofd. Ze gaven commentaar op alles wat ik deed. ‘Wat ben je voor kunstenaar die nooit oefent op zijn instrument, waarom zie je eruit als een zwerver, schiet eens op ouwe makker.’ Zoveel aandacht! Later begon ik samenzweringen te zien. Toen ik op advies van mijn stemmen een goede vriend een gebroken neus sloeg, ben ik gedwongen opgenomen in een kliniek.” Vincent haalt diep adem. Met een soepele beweging tilt hij zijn hoofd naar achteren en tikt zijn medicijnencocktail in één keer weg. Een nieuwe dag.
Door de zware medicatie gaat Vincent zowel gevoelsmatig als fysiek langzaam kapot. Vanuit een overlevingsdrang gaat hij op zoek naar een betere manier om met zijn stemmen om te gaan. Hierbij is muziek Vincents gereedschap om contact te maken met zijn stemmen. In de documentaire volgen we Vincents muzikale ontwikkeling, waarin hij er achter probeert te komen wat de stemmen hem eigenlijk te vertellen hebben.
“Opnieuw voor de spiegel in zijn badkamer kijkt Vincent zichzelf lang aan. Zijn hand twijfelt, zijn hart bonkt hard; vandaag laat hij zijn medicatie staan. In zijn thuisstudio zet hij zich opnieuw aan zijn instrument de indiaanse Sarangi, die hij zelf ook opneemt, laag over laag probeert hij nieuwe elektronische effecten. Hij voegt de ritmische akkoorden van een piano toe, dan een gitaar, toe werkend naar steeds complexere composities. In de toenemende muzikale extase hoort Vincent ineens de bulderende mannenstem die schreeuwt van wellust; de hese jongensstem die hem aanmoedigt tot een nieuw hoogtepunt “ga door, dit is geweldig!” En dan ineens … de stilte. Biedt kunst een uitweg uit de gekte?
Stemmen horen
Er komt steeds meer aandacht voor een nieuwe benadering waarin stemmen horen niet langer als een ziekte wordt gezien. Prof. Marius Romme en Dr. Sandra Escher, ook te zien in onze film, hebben een methode ontwikkeld waarin de stemmenhoorder leert hoe je de omgang met stemmen kan normaliseren. Zware medicatie is dan vaak niet meer nodig. Voor deze nieuwe methode is steeds meer aandacht en onderzoek. Onze film wordt dan ook gesteund door Prof. Jim van Os, Stichting Anton Constandse, Stichting Weerklank, Stichting HerstelTalent, Psychosenet en Mindshakes.
Jouw hulp
We hebben het budget voor de film nog niet helemaal rond. Er is nog een deel van financiering nodig voor onze crew en voor de uiteindelijke montage en sounddesign. Daarom vragen we jou bijdrage! Met jouw steun kunnen we de film maken. Help je ons?
Premiere en mini-festival
Graag zien we je op de feestelijke première van de film, inclusief mini-festival waar je absoluut bij wil zijn! Dit zal op een nog nader te noemen datum plaats vinden in het nieuwe jaar! Tijdens het festival kun je de film bekijken, luisteren naar een live concert van Vincent op zijn sarangi en tegen een kleine bijdrage een hapje eten! Als klap op de vuurpijl begeef je je op de dansvloer met muziek van Vincent en een begeleidende dj! Daarnaast zal Vincent ook zijn nieuwe boek presenteren, waarin hij de aanloop naar zijn psychose beschrijft. Wij hopen je daar te zien!
Ook volgend jaar zullen we de film op diverse plekken vertonen. Voor online vertoning werken we samen met Mindshakes en PsychoseNet, waarmee we zo’n 80.000 mensen zullen bereiken. Verder wordt de film ingezonden op filmfestivals in binnen- en buitenland.
Bedankt namens het team!
Maarten Kal • Vincent Swierstra • Lidija Zelovic• Elsa Schagen • Nina Badoux • Raoul Popma • Alexander Goekjian • Phil Zacharias
Project gesteund door
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Stichting Weerklank
Universiteit Maastricht

Nieuwste donaties

Hille Hoogland
23-11-2016 18:58Omdat ik Vincent ken! En het een goed initiatief vind, belangrijk thema voor heel veel mensen denk ik.

Een donateur
22-11-2016 09:44Vanuit de Globalizing Cultures onderzoeksgroep (UvA Antropologie) willen wij graag dit project ondersteunen!

Iemand
21-11-2016 16:22Een film met alleen maar bazen... moet ik zien!