Tekenend het trauma voorbij
Mijn naam is Remko Koopman. Ik ben beeldend kunstenaar uit Leiden. Begin dit jaar kreeg ik een heftig ongeluk. Een ijzeren ladder, waarop ik naar beneden kom in mijn atelier, glijdt onder mij vandaan. Röntgenfoto’s tonen een zeer gecompliceerde breuk. Artsen vergelijken mijn enkelgewricht met een 'zak chips'. Een zware operatie viel niet te omzeilen en een lang revalidatietraject gloorde aan de horizon. Op zo'n moment ga je 'Door de dubbele deur'. Je kunt twee kanten op: je gaat vechten of je wordt depressief. Compulsief tekenen werd mijn redding.
Met Ketamine als katalysator vond ik al tekenend een onaangeboorde bron van creativiteit. Ik ontdekte een compleet nieuwe manier van werken. Tekenen werd voor mij traumaverwerking.
De publicatie Door de Dubbele Deur is mijn 'reisverslag'. In het boek zie je de ontwikkeling van mijn eerste abstracte doodles gemaakt onder invloed van Ketamine tot de laatste fase van tot in het detail uitgewerkte figuurlijke visualisaties. De publicatie bevat tevens een speciaal geschreven tekst door Prof. dr. Jos van den Broek, hoogleraar Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, over de relatie tussen een trauma, mijn werk en wetenschap. Ik hoop dat mijn verhaal (in boekvorm) een steun in de rug kan zijn voor mensen die door een ongeval in een vergelijkbaar traject terecht komen. Door De Dubbele Deur bewijst dat 'creatieve therapie' een positieve invloed heeft op het helingsproces en het geestelijk welbevinden van een getraumatiseerd persoon. Het bedrag dat ik met deze actie wil ophalen is bedoeld om de drukkosten en andere onkosten van mijn project te dekken.