Door de nacht klinkt een lied Tournee en cd
Dit project verdient het gezien te worden!
In “Door de nacht klinkt een lied” belichten wij amusementsmuziek uit de Tweede Wereldoorlog vanuit drie verschillende perspectieven.
Mensen die de oorlog hebben meegemaakt en erover kunnen vertellen worden schaars. Wij vinden het belangrijk om hierover te blijven vertellen, en onze taal is die van theater
Door de nacht klinkt een lied
Tournee en cd
Dit project verdient het gezien te worden!
In “Door de nacht klinkt een lied” belichten wij amusementsmuziek uit de Tweede Wereldoorlog vanuit drie verschillende perspectieven.
Mensen die de oorlog hebben meegemaakt en erover kunnen vertellen worden schaars. Wij vinden het belangrijk om hierover te blijven vertellen, en onze taal is die van theater en muziek: de juiste middelen om het onderwerptoegankelijk te maken voor publiek.
De authentieke liedjes zijn nog steeds verbluffend mooi, grappig, swingend en ontroerend voor jong en oud!
Helpt u ons eenmooi bedrag bij elkaar te krijgen om de tournee te kunnen doen en de cd te kunnen maken?
Het geld gebruiken we om de cd laten persen, het cd-boekje laten drukken, en voor de voorstelling om zendermicrofoons te kunnen huren en decor en licht te laten ontwerpen.
Quotes vantry-out-bezoekers:
„Zang en geschiedenis, geen betere combi!”
„ Een belangrijk stuk geschiedenis op een prachtige manier neergezet”
„ Hele voorstelling met tranen achter de ogen gezeten. Een ode aan deslachtoffers”

Waar gaat het over?
Dit programma gaat over amusementsmuziek uit 1940-1945. Er wordt verteld en gezongen vanuit het perspectief van drie bijzondere zangeressen, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog staande wisten te houden. Te weten:
- Jetty Paerl, Joodse, die na debombardementen op Rotterdam in 1940 met haar familie naar Londen vluchtte en bekend werd als de trooststem 'Jetje van Radio Oranje'.
- Conny Stuart, die zich tijdens de oorlog moest aanmelden bij de door deDuitsers opgezette Nederlandse Kultuurkamer (NKK). Zo kon zij als radiozangeresvoor de Avro radio blijven zingen.
- Jetty Cantor, een joodse radiozangeres en violiste, die in Kamp Westerbork terecht kwam en daar zongin de kamprevue ‘Die Gruppe Bühne’, en die later in Auschwitz gevraagd werd tespelen in het vrouwenorkest aldaar.
Deze drie zangeressen met totaalverschillende levens, overleefden mede dankzij het vak dat zij uitoefenden de Tweede Wereldoorlog.
Bijzonder repertoire dat aandacht verdient.
Het gezongen repertoire uit die tijd was, ondanks de zwaarte van de onderwerpen, vaak opvallend luchtig van toon. Onderwerpen als verduisteren, persoonsbewijzen en Kamp Westerbork werdenmet de nodige humor gebracht. Maar er werden ook veel liedjes geschreven waarin het verlangen naar betere tijden werd verwoord.
Dit stuk amusementsgeschiedenis verdient aandacht en de liedjes mogen nog steeds gehoord worden. Al het repertoire in de voorstelling is geschreven in de periode 1937-1945, maar is nu bewerkt voor meerstemmige- en solistische zang en piano.
Wij.
De voorstelling is een combinatie van muziek en vertelling. De makers Jetta Starreveld, Mirjam van Damen Monique de Adelhart Toorop hebben alle drie een conservatoriumopleiding afgerond, hebben zich vocaal breed ontwikkeld (jazz, klassiek, kleinkunst, musical) met altijd een sterke hang naar muziektheater. Voor dit project zijn de krachten gebundeld en wordt gebruik gemaakt van ieders expertise. De gesproken tussenteksten en vocale arrangementen zijn zelf geschreven.
Adviezen: Jacques Klöters, die in de jaren ’80 een prijswinnend radioprogramma over oorlogs-entertainment presenteerde met dezelfde titel: Doorde nacht klinkt een lied.
Maarten Eilander, die zijn enorme oorlogs-repertoirekennis (Theater Instituut Nederland) met ons deelde.
Piano: Guus Westdorp/Ed Boekee
Eindregie: Fred Florusse.
Nieuwste donaties

Iemand
30-10-2016 15:54Omdat het een prachtige voorstelling is van hoge kwaliteit over een deel van de geschiedenis dat niet vaak belicht is.

Een donateur
27-10-2016 10:29Het is goed dat de gruwelijke gebeurtenissen tijdens WO2 op allerlei manieren worden doorgegeven voor komende generaties.

Iemand
26-10-2016 17:59Klinkt prachtig!