ETEN BIJ DE KUNSTENAAR van stilleven tot fooddesign
Geïnspireerd door dit filmpje van de maquette? Fijn als je mee helpt de tentoonstelling 'Eten bij de kunstenaar' te realiseren in De Mesdag Collectie in Den Haag van 26 augustus t/m 30 oktober 2016!
Een team van negen jonge professionals allemaal met verschillende achtergronden in de kunst- en cultuursector, maken speciaal voor het museum De Mesdag Collectie de
ETEN BIJ DE KUNSTENAAR
van stilleven tot fooddesign
Geïnspireerd door dit filmpje van de maquette? Fijn als je mee helpt de tentoonstelling 'Eten bij de kunstenaar' te realiseren in De Mesdag Collectie in Den Haag van 26 augustus t/m 30 oktober 2016!
Een team van negen jonge professionals allemaal met verschillende achtergronden in de kunst- en cultuursector, maken speciaal voor het museum De Mesdag Collectie de tentoonstelling ‘Eten bij de kunstenaar - van stilleven tot fooddesign’. Zij organiseren deze tentoonstelling vanuit de training 'De Kunst van het Tentoonstellen'.

Chloé Rutzerveld, Anders eten, 2015, installatie kleiobjecten en glas
Wij nodigen je uit om aan te schuiven!
‘Eten bij de kunstenaar’ heeft als vertrekpunt de voedselstillevens van Sientje Mesdag-van Houten en de feestelijke diners die zij samen met haar man, de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag, in de zalen van het woonhuis hield. We kijken naar wat zij zelf aten, hoe voedsel terugkomt in het werk van Sientje en hun eigen kunstverzameling. Hier tegenover tonen we werk van eigentijdse kunstenaars waarin voedsel centraal staat. Dit alles willen wij neerzetten in een verrassende vormgeving op maat gemaakt voor De Mesdag Collectie.
De Mesdag Collectie is een museum gevestigd in het voormalig woonhuis van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Tijdens hun leven eind 19e eeuw, waarin ze beiden actief waren als kunstschilder, verzamelden zij ook zelf kunst van collega’s. Toen de collectie uit zijn voegen barstte, bouwde het paar een museum aan hun huis, waar Hendrik Willem zelf de bezoekers rondleidingen gaf. De vaste collectie kan nog steeds bewonderd worden in het museum. De zalen van het woonhuis willen wij nieuw leven in blazen en wat is daar nou geschikter voor dan een tentoonstelling over iets waar elk mens elke dag mee bezig is: eten.
In de tentoonstelling laten wij zien hoe de familie Mesdag hun feestelijke diners hield. Hoe was de tafel gedekt? Wat stond er op het menu? Aan de muren hangt nog nooit eerder vertoond werk van Sientje uit een privécollectie. Voedsel speelde een belangrijke rol in haar werk. In de andere zalen ontdek je in welke gedaanten het stilleven in het werk van hedendaagse kunstenaars opduikt, hoe ze het gebruiken en wat de betekenis ervan is. Ook buiten de muren van het museum valt nog wat te beleven. Verschillende restaurants uit de buurt zullen op verrassende wijze deelnemen aan ‘Eten bij de kunstenaar’. Daarnaast lanceren wij bij de fysieke tentoonstelling het digitale platform met o.a. een online tentoonstellingscatalogus en digitale collectie (object) ontsluiting.
Blijf of de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze tentoonstelling via:
www.dkvht.nl
www.facebook.com/DKvhT/
www.instagram.com/dkvht/

Itamar Gilboa, The Food Chain Project , 2013-2016, verzameling gipsobjecten, wisselende afmetingen

Daniel Spoerri, Das Bistro Der Heiligen Marta, 2013, assemblage, 70 x 70 x 30 cm (niet ingelijst), Galerie Schoots + Van Duyse
Nieuwste donaties

Iemand
9-07-2016 10:32Voor mijn lieve zus Elza

Iemand
5-07-2016 06:03Om tentoonstelling te financieren voor nichtje

Jan Dosker
28-06-2016 14:00Origineel idee, dat kwaliteit verraadt