Dit najaar maakt fotografiemuseum Foam een tentoonstelling met de kunstenaar Olya Oleinic, waarvoor zij nieuw werk zal vervaardigen. Ter voorbereiding van deze tentoonstelling, wil Olya een onderzoek doen naar de Chinese consumptiemaatschappij. De uitkomsten daarvan vormen de basis voor de tentoonstelling in Foam 3h, de ruimte in het museum voor jong talent en vernieuwende fotografie.
Olya Oleinic en Foam willen jou graag vragen het onderzoek, de ontwikkeling
Dit najaar maakt fotografiemuseum Foam een tentoonstelling met de kunstenaar Olya Oleinic, waarvoor zij nieuw werk zal vervaardigen. Ter voorbereiding van deze tentoonstelling, wil Olya een onderzoek doen naar de Chinese consumptiemaatschappij. De uitkomsten daarvan vormen de basis voor de tentoonstelling in Foam 3h, de ruimte in het museum voor jong talent en vernieuwende fotografie.
Olya Oleinic en Foam willen jou graag vragen het onderzoek, de ontwikkeling van nieuw werk en de presentatie van deze jonge kunstenaar te steunen.
In haar werk onderzoekt Olya de esthetiek van reclame als communicatiemiddel. Met haar afstudeerwerk Universal Guide To Everything won zij in 2014 het Steenbergen Stipendium, waarna ze zich verder heeft verdiept in creatief ondernemerschap. Hierin combineert zij haar artistieke praktijk met commercieel werk. Reclamebeelden zijn een bepalend onderdeel van culturen; artistieke reflectie daarop geeft inzicht in de werking en invloed van commercie op ons leven. Olya verdiept zich voor haar nieuwe werk in één van de voornaamste aanjagers van onze hedendaagse reclame-esthetiek: China.
Made in China
Olya Oleinic bezocht China eerder. Het land fascineert haar enorm. Het Boeddhisme, Communisme en consumentisme lijken daar direct naast elkaar te bestaan, en die tegengestelde realiteit is de gemiddelde Europeaan totaal vreemd. Tegelijkertijd weerklinkt de cultuur van zo’n belangrijk exportland op internationale schaal, en worden ook wij dagelijks geconfronteerd met producten ‘made in China’. Olya gaat terug naar dat opmerkelijke, invloedrijke land om haar eerdere onderzoek naar die invloed te verdiepen.
Bijdragen aan een veelbelovende toekomst
Als donateur bouw je mee aan de toekomst van een talentvolle kunstenaar en blijf je betrokken bij het artistieke proces. Volg en draag bij op Olya's blog of luister naar haar verhaal tijdens een exclusieve ontvangst voor donateurs. Het onderzoek, waarvoor Olya een aantal weken in China zal verblijven, vormt de basis voor de tentoonstelling in Foam 3h. Olya wil ter plekke een onderzoeksboek en fotoserie maken, en zal die impressies in Nederland verwerken in haar gestileerde fotografie. In de tentoonstelling presenteert ze samen met Foam de uitkomsten van het onderzoek: haar nieuwste, autonome werk.
Het doelbedrag wordt besteed aan een reis en onderzoek in China, de voorbereidingen voor de tentoonstelling en aan het onderzoek gerelateerde productie van de werken.
Alvast bedankt voor de overweging om te steunen.
Olya Oleinic en Foam.

Over Olya Oleinic, nieuwsgierige reiziger
Geboren en getogen in Moldavië, vertrok Olya op haar 18e naar Nederland om fotografie te studeren aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar praktijk kenmerkt zich door grote nieuwsgierigheid. Net als veel fotografen is ze voortdurend bevangen door het spel van observatie en reflectie. Maar meer dan bij anderen, karakteriseert haar benadering zich ook door verwondering: de verwondering van een reiziger. Vierentwintig jaar jong, lijkt Olya niet gesetteld op één plek in de wereld. Ze dwaalt en kijkt, mengt zich moeiteloos in uiteenlopende gemeenschappen en omgevingen, en beweegt zich weer verder. Haar impressies uit het dagelijkse leven verwerkt Olya in haar werk. Vaardig met zowel de digitale als analoge bewerkingstechnieken van de fotografie, kan een werk van Olya Oleinic gekarakteriseerd worden als geconstrueerd, geënsceneerd en gestileerd.
Curator Zippora Elders, Foam
Reclamefotografie en Foam
De jonge fotograaf voelt zich zowel aangetrokken als afgestoten door commerciële esthetiek. In haar werk reflecteert Olya dan ook op de enorme hoeveelheid visuele prikkels en data waar we dagelijks aan worden blootgesteld. Die prikkels leveren niet alleen ruis op voor de zintuigen, maar ook voor onze identiteit en ons beoordelingsvermogen. Via billboards, computerschermen, etalages en tijdschriften wordt ons verteld wat we moeten weten, voelen en kopen. Een kritische benadering van de rol van beeld en commercie op ons dagelijkse leven is een terugkerend onderwerp in de programmering van Foam. De afgelopen jaren kwam dit aan bod in tentoonstellingen als Under Construction – New Positions in American Photography, Anne de Vries – E _ M E R G E, We May Have Met Before – Contemporary Chinese Photography, Bruno Zhu – New Arrivals, en Roe Ethridge – Shelter Island.
Nieuwste donaties

Een donateur
11-07-2016 21:32I love Foam

Nick van van Tiem
11-07-2016 16:09You're the best babe! Enjoy China & come back inspired. I'm sure you're going to make something amazing. Goodluck. XOXO Nick

Cilia Erens
5-07-2016 10:16een boeiende manier van kijken en een gedeelde fascinatie voor dit (geluids)land