34 jaar Theater te Water - een gedroomde samenleving
Just Vink richtte 34 jaar geleden een theatergezelschap op dat buiten de gebaande paden van het Schouwburg-pluche wilde spelen. Het werd Theater te Water; een varend begrip. Op het schip de Verwondering vaarden ze decennia lang door Noord-Nederland om voorstelling te spelen in dorpen en steden. In dit laatste theaterseizoen lopen we mee met het gezelschap en beleven de hoogtepunten - en het naderende afscheid - met ze mee.
In deze documentaire brengen we niet alleen het verleden van het gezelschap in beeld, maar proberen we ook de veranderende tijdgeest te vangen. Dorpen en steden, de culturele sector en de theaterfamilie die Theater te Water is; alles verandert en het gezelschap verandert mee.
We blikken ook vooruit. Dat doen we met diverse generaties: met de spelers van nu, de twintigers, tot aan de tijd- en vakgenoten van Just Vink, de zestigers. Dat doen we met een lach en een traan zoals in de traditie van de stukken van Theater te Water zelf.
Planning
In december 2016 speelt Theater te Water zijn laatste voorstelling. Daarna monteren we de film af en zal hij vanaf het najaar van 2017 te zien zijn bij jou in de buurt.
Financiën
Gelukkig dragen overheden en fondsen al flink bij aan de financiering van de film. Maar we zijn er nog niet helemaal, en alle beetjes helpen! Het zou dus te gek zijn als je deze crowdfunding wil delen in je netwerk, en iets wilt doneren aan de totstandkoming van de film. Dank je wel alvast!
Over de makers
Saskia Jeulink is de regisseur van de film en zelf oud speler van Theater te Water. Dit wordt haar derde film. Eerder maakte ze de film "Symfonie voor de Veenkoloniën", die bekroond is met de 1e prijs - Groninger Beste film 2015 in de categorie non-fictie.
Arno Cupedo heeft een grote passie voor camerawerk en heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld in het gebruik van meer cinematografische middelen voor documentaires. Verder heeft hij veel ervaring met het in beeld brengen van theaterproducties, dankzij vaste opdrachtgever het Noord Nederlands Toneel. Als editor monteerde hij vele documentaires en is zeer bedreven geraakt in kleurcorrectie.
Menno Knevel, woonachtig te Groningen, is nu al meer dan 20 jaar professioneel met geluid bezig. Zijn hart ligt bij het meewerken aan documentaires, waar geluid een wezenlijke rol vervult. De laatste tijd werkt hij op locatie veel in MS-stereo (hengelwerk).
Deze documentaire wordt geproduceerd door Stichting Beeldlijn. Stichting Beeldlijn maakt documentaire films over het culturele, sociale en politieke leven in het Noord Nederland. Met deze films wordt een beeld geschetst van de dynamiek van de Noord-Nederlandse samenleving. Het gaat ons daarbij steeds om wat personen beweegt en hoe er wordt gereageerd op belangrijke maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Daarnaast betreft het ook het noordelijke erfgoed.
Just Vink tijdens filmopnamen aan boord van de Verwondering.