Fotoboek Jalan Raya Pos - De Grote Postweg
Hoe speelt het koloniale verleden nu nog een rol in het moderne Indonesië? Met deze vraag in mijn achterhoofd stapte ik begin augustus 2015 op de fiets in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. In de twee maanden die volgden fietste ik over de alleroudste weg op Java: De Jalan Raya Pos ofwel De Grote Postweg. Tijdens de 3500 kilometer lange fietstocht, heb
Fotoboek Jalan Raya Pos - De Grote Postweg
Hoe speelt het koloniale verleden nu nog een rol in het moderne Indonesië? Met deze vraag in mijn achterhoofd stapte ik begin augustus 2015 op de fiets in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. In de twee maanden die volgden fietste ik over de alleroudste weg op Java: De Jalan Raya Pos ofwel De Grote Postweg. Tijdens de 3500 kilometer lange fietstocht, heb ik gewerkt aan een fotodocumentaire over hoe het koloniale verleden nu nog doorklinkt in het heden.
Van deze fotodocumentaire ben ik nu een boek aan het maken. Het wordt een boek waarin ik je mee op reis neem over de Jalan Raya Pos. Stukje bij beetje krijg je als lezer een beeld hoe het koloniale verleden nog te zien is.
Het boek ga ik in eigen beheer uitgeven. En dit zou ik graag samen met jullie willen doen. Reserveer nu je exemplaar, samen met één van de leuke andere extra's!
Met jouw bijdrage:
*help je het boek tot stand te komen
*komt je naam in het boek (als je een boek reserveert)
*ben je één van de eerste die het boek ontvangt
*betaal je geen verzendkosten (als je in Nederland woont)
www.jalanrayapos.nl / www.erickampherbeek.nl



Achtergrond
Indonesië is 350 jaar lang een kolonie van Nederland geweest. In 1945 werd de archipel onafhankelijk. Afgelopen augustus precies 70 jaar geleden. De laatste jaren wordt alsmaar duidelijker dat Nederland met harde hand regeerde in haar kolonie. In recente Nederlandse onderzoeken komen regelmatig nieuwe, voorheen onbekende, wandaden naar voren. Zeker tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949 blijkt Nederland zich schuldig te hebben gemaakt aan misdaden.
Hoe kijkt Indonesië zelf aan tegen de koloniale geschiedenis? De Indonesische president, Joko Widodo, bracht onlangs een bezoek aan ons land. Voorafgaand aan dat bezoek verklaarde hij dat we vooruit moeten kijken en niet te veel terug naar het verleden. Maar vindt de ‘gewone’ Indonesiër dat ook? Of speelt het koloniale verleden inderdaad geen rol meer in Indonesië?
Om hier een beeld van te geven ben ik gaan fietsen over de oudste weg op Java. De Jalan Raya Pos, aangelegd door de Hollandse Gouverneur Generaal Daendels in 1808. De weg loopt van west naar oost Java en je zou kunnen stellen dat modern Java ontstaan is langs deze route. Alhoewel de postweg zelf 1100 kilometer lang is, heb ik door wat heen en weer fietsen, 3500 kilometer afgelegd over De Grote Postweg.


Mijn fotodocumentaire gaat over het leven op en langs de weg en over de mensen die er overheen gaan.
In het boek, dat ik aan het maken ben, neem ik je mee op reis. Op een overdrachtelijke manier. Niet van kilometer naar kilometer, maar als een zoektocht, in de vorm van een fotoverhaal, naar het moderne Indonesië dat beïnvloed is door het koloniale verleden. Het fotoverhaal begint rustig en eindigt in drukte en heftigheid. De reis gaat langs landschappen, die op het eerste gezicht niets prijsgeven over hun koloniale verleden, maar dat pas bij goed kijken gaan doen. Hij gaat door naar koloniaal erfgoed, dat door verval niet meer te gebruiken is. Mensen hebben een nieuwe functie aan de gebouwen gegeven. Graven worden eetstalletjes en koloniale fundamenten worden gebruikt als ondergrond voor campings en feestjes. De reis eindigt bij het Indonesisch nationalisme. Grote schouwspelen in de centra van steden, waarin de onafhankelijkheidsstrijd wordt nagespeeld, moeten ervoor zorgen dat alle verschillende volken zich Indonesiër voelen. In deze schouwspelen is Nederland steevast de kwade geest, die op heldhaftige wijze verslagen is. Deze toneelstukken zijn een voorbeeld van hoe de voormalige bezetting mensen nog steeds bezig houdt.
Brieven aan mijn Indische oma
Mijn oma groeide op in de kolonie en is na de onafhankelijkheid naar Nederland gekomen. Nooit sprak zij over haar tijd in de archipel en ook nooit vroeg iemand in mijn familie daar naar. Indië was voor ons geen onderwerp. Pas op latere leeftijd ben ik mij gaan interesseren in onze familiegeschiedenis en ben ik gaan zoeken in Indonesië. Mijn oma was al te oud om nog iets te vertellen, als ze dat al gewild had. Inmiddels is ze overleden. In dit project schrijf ik mijn oma brieven vanaf de Grote Postweg. Brieven over hoe het land, dat zij noodgedwongen heeft moeten verlaten, er nu bijligt, 70 jaar na de onafhankelijkheid.
Ik schrijf haar over het veranderende landschap. Dat de mooie sawahs, waar ze zo van hield, plaats moeten maken voor grote doorgaande wegen. Dat de Grote Postweg helemaal niet zo pittoresk is, zoals zijn naam misschien klinkt. Ook vertel ik mijn oma dat ik niet wist dat Indonesiërs zo nationalistisch kunnen zijn. In de brieven ontdek je, met mij, hoe het moderne Indonesië er bijligt.

Het boek
- Formaat 140 x 193 mm (staand)
- 2 soorten papier
- Alle teksten in het boek zijn brieven aan mijn Indische oma.
- Oplage 500
- 144 pagina's
- Genaaid gebonden met een hardcover en buikband

Waarom is dit een belangrijk onderwerp?
Op school heb ik weinig geleerd over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de oost. Pas op latere leeftijd ben ik mij in die geschiedenis gaan verdiepen en heb ik me regelmatig verbaasd over de zwarte hoofdstukken uit de vaderlandse geschiedenis. Gelukkig maar dat de laatste tijd het onderwerp wat meer naar voren komt in de media en bij lezingen.
Des te interessanter wordt het om te kijken hoe mensen in Indonesië die koloniale geschiedenis een plek hebben gegeven. Zo krijgen wij in Nederland een beter beeld, hoe de gekoloniseerde van toen, nu aankijkt tegen de voormalige bezetter Nederland.
Wat ga je met mijn bijdrage doen?
Met het geld dat ik hoop op te halen via deze Voordekunst campagne ga ik het boek produceren. Denk hierbij aan de kosten voor het drukken van het boek, maar ook het opslaan, versturen en het maken van reclame.
En wat als je het doelbedrag niet haalt?
Ik hoop het natuurlijk van niet, maar stel dat er niet genoeg mensen zijn die een bijdrage aan het boek doen, dan krijg je je geld van Voordekunst terug.
Wanneer krijg ik mijn boek?
Een precieze publicatiedatum is, in dit stadium, nog moeilijk te geven, maar als alles volgens plan verloopt, dan zijn de boeken eind juni / begin juli klaar. En zodra ze klaar zijn, stuur ik je meteen een exemplaar toe! Uiteraard hou ik je op de hoogte van de vorderingen van het boek.
De perks
Naast het boek zelf, kun je allerlei leuke dingen voor je donatie krijgen. Zo komt iedereen, die een boek reserveert, met zijn of haar naam in het boek te staan!
Het BOEK

Het BOEK Special edition

Het BOEK Special edition
- een ingelijste foto naar keuze (20 x 30 cm)

Het BOEK Special edition
- een ingelijste foto naar keuze (50 x 70cm)

Het BOEK Special edition
- een Indische maaltijd voor jou en 3 vrienden

Nieuwste donaties

Iemand
12-06-2016 15:31Vergeet nooit waar je vandaan komt!

Iemand
12-06-2016 09:56Omdat ik het een bijzonder project vind en ik daarnaast Eric wil steunen.

Iemand
11-06-2016 09:56Ik reken het tot Ons Indisch Erfgoed, én . . . . . Ons Indisch Erfgoed moet behouden blijven voor de volgende generaties.