For english version, click here! Want to make a donation? Click here for the English instructions!
In dit boek vertel ik het verhaal van mijn overleden vader, een Vietnamese bootvluchteling, dat hij zelf nooit heeft kunnen delen. Als grafisch vormgever heb ik de foto’s en documenten die hij heeft nagelaten samengebracht. Het boek toont hoe mijn vader in 1979, vlak na de oorlog, het verslagen Vietnam ontvluchtte, gered werd door
For english version, click here! Want to make a donation? Click here for the English instructions!
In dit boek vertel ik het verhaal van mijn overleden vader, een Vietnamese bootvluchteling, dat hij zelf nooit heeft kunnen delen. Als grafisch vormgever heb ik de foto’s en documenten die hij heeft nagelaten samengebracht. Het boek toont hoe mijn vader in 1979, vlak na de oorlog, het verslagen Vietnam ontvluchtte, gered werd door een Nederlands vrachtschip en zo in Nederland aankwam. Het taboe dat in onze Vietnamese cultuur heerst om over dit onderwerp te praten, staat in het boek centraal. Ondanks dit taboe wil ik het verhaal van mijn vader – en dat van veel bootvluchtelingen met hem – niet verloren laten gaan. Dit boek vormt een eerbetoon aan hun dappere overtocht.

Aanleiding
Aangemoedigd door mijn docenten greep ik tijdens mijn afstuderen als grafisch vormgever in 2013 de kans om onderzoek te doen naar mijn achtergrond. Ik wist tot dan toe weinig over het verleden van mijn ouders. Ik wist dat zij elk afzonderlijk gevlucht waren uit Vietnam, maar over het verleden werd bij ons thuis niet gesproken. Stilzwijgend begreep ik dat het niet de bedoeling was om hier vragen over te stellen. Het verleden – en zeker een pijnlijk verleden – is in onze cultuur taboe. Vietnamezen zijn gericht op de toekomst. Het besef van dit taboe was voor mij net zo vanzelfsprekend, als het belang om beleefd te zijn, niet te luid te praten en gevoelens niet te tonen.
Hoe gevoelig het onderwerp is, blijkt uit hoe weinig Vietnamezen hun verhaal gedeeld hebben. Van de 18.000 Nederlands-Vietnamese vluchtelingen zijn het er maar een handje vol. Vaak hebben zij pas 30 jaar na dato hun verhaal verteld. Door middel van grafisch vormgeving maak ik het taboe invoelbaar en toon ik de kwetsbaarheid van dit verleden.

Bovenstaand boek is een dummy.
Waarom dit project steunen?
Het is een persoonlijk verhaal dat symbool staat voor meer dan alleen het verhaal van mijn vader. Het boek geeft een stem en een gezicht aan degenen die hun land hebben moeten ontvluchten ‘De vluchteling’ wordt een persoon, met een eigen verhaal en gezicht. Het verhaal komt heel dichtbij. Het laat de menselijke kwetsbaarheid zien.
Om te voorkomen dat deze geschiedenis stilletjes verdwijnt, is het belangrijk om het verhaal te delen. Het boek is ook een manier om de dialoog aan te gaan. Het maakt dat het onderwerp bespreekbaar wordt.
Het is een eerbetoon aan zij die de oversteek hebben gemaakt.
Waarvoor heb ik jouw steun nodig?
Als donateur maak je de realisatie van het boek De Bootvluchteling mogelijk en help je mee aan het behoud van een belangrijk stuk geschiedenis van onze samenleving. Daarnaast geef je door te doneren een stem en een gezicht aan zij die gevlucht zijn.
Alle uren die ik aan het project besteed, zijn geheel op eigen kosten. Het bedrag dat ik nodig heb, is om het boek te drukken.
Het boek wordt op bijzondere wijze gedrukt, namelijk op vier verschillende soorten papier. De kosten omvatten: drukken en binden, tekst redigeren, distribueren, verzendkosten, crowdfunding en andere kosten.

Wat krijg je terug voor je steun?
Voor elke donatie staat een unieke tegenprestatie. Je krijgt er dus altijd iets waardevols voor terug.
Je wordt bovendien op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen rondom het project. De verzendkosten voor Nederland zijn inbegrepen.
Wat is mijn planning?
Het boek wordt op dit moment door mij aangevuld met alle nieuwe ervaringen en input uit mijn recentelijke reis door Vietnam met bezoek aan de familie van mijn vader. Indien de crowdfunding succesvol is, zal het boek drukklaar worden gemaakt. Om vervolgens te starten met de productie van het boek, zodat jij het (gesigneerde) exemplaar ontvangt!
Specificaties van het boek
Het boek bestaat uit 116 pagina’s zal B:148 x H:210 mm groot zijn. Het bestaat uit vier verschillende soorten papier. Oplage: 500 stuks. Tekst: Tekstissimo.
Blijf op de hoogte en volg De Bootvluchteling op Facebook!

Nederlandse gastgezinnen hielpen de Vietnamezen om hen de weg te wijzen in de Nederlandse cultuur.
Het boek
Het boek bestaat uit originele foto’s en documenten afkomstig van mijn vader. Het taboe is uitgangspunt van het ontwerp. Het is vanuit een cultureel perspectief gemaakt, met integriteit voor de Vietnamese cultuur die centraal staat. Het boek bestaat uit vier delen; Vietnam, De bootreis, Singapore en Nederland. Elk van deze delen is op een andere papiersoort gedrukt. Het verschil in gewicht en structuur van het papier staan symbool voor de verschillende landen en het verschil in kwaliteiten leven op dat moment. Zo heb ik gekozen om een deel op rijstpapier te drukken. Rijstpapier is dun en fragiel, net als zijn bootreis.
In het eerste deel wordt mijn vaders jeugd en de geschiedenis van Vietnam in beeld gebracht aan de hand van foto’s. Een doorlopende tijdlijn geeft hierbij inzicht in de belangrijke historische gebeurtenissen tijdens de oorlog. Het tweede deel, De bootreis, is door middel van typografie verbeeld. Dit deel van het vluchtverhaal kon en wilde ik niet achterhalen. De risico’s van het vluchten wilde ik niet expliciet visualiseren, mede vanwege de gruwelijkheden die er hebben plaatsgevonden. Vluchten bracht grote risico’s met zich mee. In lijn met de Vietnamese cultuur, toon ik de zwaarte van de reis op een ingetogen manier. Het derde deel, Singapore, bestaat uit kaarten. De UNHCR kaart (United Nations High Commisioner for Refugees); een registratiekaart is de leidraad van de kaarten. Het laat zien dat de vissersboot met mijn vader aan boord is gered door een Nederlands schip. De opvarenden – onder wie mijn vader - kwamen in Singapore terecht in een vluchtelingenkamp. Het laatste deel is Nederland. Door middel van documenten en foto’s zie je waar mijn vader in Nederland terecht is gekomen en hoe hij zijn leven heeft opgebouwd.
Een persoonlijk verhaal dat onderdeel uitmaakt van een wereldwijde geschiedenis.
Het boek is onderdeel van de Verhalenparade – Project ‘Ongekend Bijzonder’ die de verhalen van vluchtelingen heeft verzameld en verspreid.
Meer informatie over dit project is te vinden op; www.dreamrebeldesign.com/bootvluchteling of www.facebook.com/debootvluchteling
Neem voor vragen gerust contact met mij op via; [email protected]
Alvast enorm bedankt voor je steun om mijn vaders verhaal te vertellen!
Nieuwste donaties

Iemand
12-06-2016 11:41berichtgeving

Een donateur
9-06-2016 17:13Omdat ik de inzet van Kim hierin waardeer en het Kim persoonlijk gun, alsook het verhaal wat ze vertelt een bijdrage waard vind.

Arnold te Raa
3-06-2016 08:04Omdat het een belangrijk thema is en omdat ik Kim wil steunen bij haar (systemische) reis.