aanleiding Maart 2015. Aangegrepen door de enorme stroom vluchtelingen en geschokt door de grove afwijzende reacties daarop stelde theatervormgever Margrethe Beelen zich voor hoe het zou zijn als wij, westerse mensen vanuit onze westere comfortzone zouden moeten vluchten. Langzaam maar zeker rijpt het plan om dit idee om te zetten naar een voorstelling. Aangezien ze muziek en zang een oervorm vindt van mensen om zich te uiten denkt ze aan een soort van

aanleiding
Maart 2015. Aangegrepen door de enorme stroom vluchtelingen en geschokt door de grove afwijzende reacties daarop stelde theatervormgever Margrethe Beelen zich voor hoe het zou zijn als wij, westerse mensen vanuit onze westere comfortzone zouden moeten vluchten. Langzaam maar zeker rijpt het plan om dit idee om te zetten naar een voorstelling. Aangezien ze muziek en zang een oervorm vindt van mensen om zich te uiten denkt ze aan een soort van opera, een soort zangspel. Denk Kurt Weill meets Nick Cave.
Ze vraagt bevriend theatermaker/schrijver Guiot Duermeijer voor het libretto en samen gaan ze op zoek naar een geschikte componist. Zo komen ze bij Liselotte Westerterp terecht.
Nu, januari 2016 is het libretto van onze mini-opera bijna klaar en de eerste aanzetten van de compositie worden gemaakt.
wat gaan we doen: we maken een mini-opera voor ongeschoolde stemmen waarin we onderzoeken hoe het zou zijn als wij, westerlingen, vanuit onze westerse comfortzone zouden moeten vluchten.

Onze partituur wordt een voorstelling in de vorm van een flashmob van ongeveer 15 minuten die overal kan oppoppen.
Deze pop-up opera wordt uitgevoerd door een gelegenheids-amateurkoor van mannen, vrouwen en kinderen. Juist de ongeschooldheid geeft kracht aan het thema van de rauwe werkelijkheid van vluchtelingen.
Het wordt een koorstuk met enkele solisten, en hier en daar ondersteund door slagwerk, bas, elektrische gitaar en een summiere trompet. De muziek neemt het ritme van de Nederlandse taal als belangrijk uitgangspunt, zoals Baltische koormuziek dat wel doet. Het resultaat zal gedreven en opzwepend zijn, zoals de kracht die de vluchtelingen voort stuwt.
Vanuit de omgeving van het podium trekken de zangers al zingend naar het podium: de stroom vluchtelingen is moe, installeert zich op het podium en rust wat uit. Er is een voorzichtige zweem van blijdschap dat dit punt in ieder geval bereikt is. Een klein meisje zingt het lied van de schattigheidsfactor, die zoveel goedheid los maakt in de mensen. Direct gevolgd door een opzwepend lied van de mannen in het koor die als het ware het recht opeisen om het geluk te gaan zoeken als je dat belangrijk acht. Na deze noodkreet trekken de vluchtelingen zingend weer verder. Langzaam wordt het podium weer leeg.

Deze voorstelling wordt geproduceerd door de stichting GOED WERK. In dit theatercollectief wordt in wisselende samenstelling door amateurs en professionals gedreven samengewerkt. 'Wij, gelukzoekers' wordt de eerste voorstelling van deze stichting.
Deze crowdfundingaktie is bedoeld om geld te verzamelen om de componist en librettist te betalen, om PR-materiaal te ontwikkelen en om repetitieruimte te huren. Kortom, om onze opera repetitieklaar te maken, zodat we in april aan ons repetitieproces kunnen beginnen en in augustus in première kunnen gaan.
www.muziektheatergoedwerk.nl
Nieuwste donaties

Iemand
7-03-2016 19:22Omdat ik, toen ik het las, gelijk kippenvel kreeg...ontzettend actueel en door de vorm kruipt het denk ik in je hart...

Iemand
6-03-2016 15:26Dit heeft Nederland nu nodig!

GOED WERK
6-03-2016 08:03Dit is een fantastisch project!!