Holon ‘iets dat tegelijk geheel en apart is’
Holon is een interdisciplinaire theatervoorstelling over herinneringen. Met 1 kunstenaar, 1 theatermaker & 12 vluchtelingen/migranten.
Wat gaan we doen In Holon gaan een professionele theatermaker en een beeldend kunstenaar in samenwerking met ongedocumenteerde migranten en vluchtelingen (de spelers) van het Wereldhuis een interdisciplinaire voorstelling maken. In deze voorstelling staat het verhaal van de spelers
Holon
‘iets dat tegelijk geheel en apart is’
Holon is een interdisciplinaire theatervoorstelling over herinneringen. Met 1 kunstenaar, 1 theatermaker & 12 vluchtelingen/migranten.
Wat gaan we doen
In Holon gaan een professionele theatermaker en een beeldend kunstenaar in samenwerking met ongedocumenteerde migranten en vluchtelingen (de spelers) van het Wereldhuis een interdisciplinaire voorstelling maken. In deze voorstelling staat het verhaal van de spelers centraal. In het traject naar de voorstelling krijgen de spelers door middel van workshops tools om hun verhaal in een theatrale en beeldende vorm te vertellen. In het project werken we niet top down maar samen met de spelers. Ze gaan op zoek naar hun eigen kunstenaarschap. Volgens ons is kunst een manier is om jezelf te ontwikkelen. Kunst geeft daarnaast ook inzicht in en een andere kijk op het leven en de samenleving. De beeldend kunstenaar maakt tijdens het repetitieproces een kunstwerk waarin de verhalen van de spelers en het publiek samen kunnen komen tijdens of na de voorstelling. De voorstelling zal een dialoog aan gaan met het publiek.
Waarom deze voorstelling?
We willen de spelers een podium geven om hun verhaal te delen en het publiek de kans geven om er onderdeel van te zijn. Het is volgens ons belangrijk om open te staan voor elkaar en elkaar te leren kennen. We delen zoveel met elkaar, een buurt, eenstraat, een regenbui, een warme dag in het park, een toekomst en herinneringen.We hoeven elkaar alleen nog te ontmoeten.
Steun ons! / waar hebbenwe jullie voor nodig
Om Holon te verwezenlijken hebben we jullie steun hard nodig!
We zijn opzoek naar steun om de voorstelling te realiseren. We hebben onder andere financiële steun nodig voor geluid, licht, decor, kostuums, vergoeding voor de spelers en promotie.
SAVE THE DATE!
De voorstellingen zullen plaatsvinden op: 15,16 en 17 april 2016
DE KIJKDOOS is een non-profitorganisatie met een ‘public space’ op Weesperstraat 51 en een ‘project space’ op Veemkade 574. De organisatie richt zich op interdisciplinair samenwerken tussen kunsten en culturen. DE KIJKDOOS creëert een platform waar ruimte is voor debat en experiment tussen hedendaagse kunst, cultuur en verhalen. DE KIJKDOOS vindt het belangrijk om originele en vernieuwende visies van denkers en doeners in en om Amsterdam te tonen. Dit doet zij door te werken met eengroep van diverse nationaliteiten en disciplines, vreemd en vertrouwd.
Het Wereldhuis is een centrum voor informatie, begeleiding, educatie en cultuur voor migranten zonder documenten. Mensen met weinig rechten; opzoek naar nieuwe perspectieven. Het Wereldhuis host verschillende organisaties voor migranten. Hierdoor willen ze ervoor zorgen dat de migranten een sterker sociaal netwerk kunnen opbouwen. Dit maakt ze krachtiger en geeft ze een beter perspectief. Het Wereldhuis is onderdeel van de Diaconie in Amsterdam, die een traditie kent van helpen. De Diaconie gaat uit van de kracht van mensen en laat zien dat je nooit alleen staat. Iedereen is welkom, ongeacht zijn of haar afkomst of status.
Rast
Theater RAST wil de veranderende samenleving weerspiegeld zien op het toneel en bij het publiek. Zij wil een grootstedelijk en cultureel divers publiek aanspreken, binnen en buiten Nederland. Zij toont een verhaal vanuit vertrouwde maar ook vanuit onverwachte invalshoeken, die vanzelfsprekend intercultureel, sociaal bevlogen en soms controversieel zijn. De theaterproducties van RAST zijn een mix van tekst, muziek, zang, opera, stand up en vertelkunst. RAST heeft aandacht voor nieuw theatertalent op het gebied van tekst, spel en regie. Zij heeft de ambitie om producties ook in het buitenland te maken of te spelen.
De kunstenaars
Şaban Ol,
Şaban Ol (1962, Turkije)is artistiek leider van Theater RAST. Hij wil in zijn werk de veranderende samenleving weerspiegeld zien op het toneel en bij het publiek. Hij toont een verhaal vanuit vertrouwde maar ook vanuit onverwachte invalshoeken, die vanzelfsprekend intercultureel, sociaal bevlogen en soms controversieel zijn. In het verleden heeft Şaban voorstellingen gemaakt rondom vergelijkbare thema’s.
Werk: Kakkerlakken(1996), Tolken (2008) en Eldersland (2013) zijn voorstelling gebaseerd rondom thema’s van Migratie en vluchtelingen.
Maarten Davidse,
Het werk van Maarten Davidse (1987, Nederland) ontstaat door te praten en te blijven praten. Hij gaat vaak samenwerkingsverbanden aan waarin hij ruimte probeert te scheppen voor nieuwe gedachten en gesprekken. Communicatie staat centraal in zijn werk. Hij wil niet dat het publiek een eenzame beschouwer blijft maar een deelnemer wordt. Hij wil dat het publiek onderdeel wordt van zijn werk, erover nadenkt en het bevraagt en daarna zelf in gesprek gaat met zijn omgeving. Recente tentoonstellingen: New Now, Westergasfabriek, Amsterdam september 2015, Geen dag zonder lijn, Het Gouvernement aan de Maas, Maastricht augustus 2015.
Nieuwste donaties

Iemand
5-02-2016 07:13Het bedrag is gehaald! Succes met het project! T en D

Iemand
4-02-2016 21:25Heel leuk een interessant idee!

Ellenoor van Hoek
4-02-2016 16:39Leuk initiatief