Ik ben Geert Snoeijer en werk als fotograaf in Amsterdam. De vraag die ik me onbewust vaak stel als ik mensen ontmoet, is: 'Woar bin 'ie d'r iene van...?, zoals ze dat in mijn geboortedorp IJsselmuiden zeggen. Díe vraag ga ik stellen aan de aboriginals aan de Australische Shipwreck Coast, aan koning Johannis Bakker en zijn Mestiezen op het eilandje Kisar, en aan de nazaten van de kapteins Goliath Yzerbek, Piet Vleermuis
Ik ben Geert Snoeijer en werk als fotograaf in Amsterdam. De vraag die ik me onbewust vaak stel als ik mensen ontmoet, is: 'Woar bin 'ie d'r iene van...?, zoals ze dat in mijn geboortedorp IJsselmuiden zeggen. Díe vraag ga ik stellen aan de aboriginals aan de Australische Shipwreck Coast, aan koning Johannis Bakker en zijn Mestiezen op het eilandje Kisar, en aan de nazaten van de kapteins Goliath Yzerbek, Piet Vleermuis en Knecht Windvogel in de Zuidafrikaanse Kaap. Waarom is voor hen die eeuwen-oude navelstreng met Nederland nog steeds zó belangrijk?
'De Weeskinderen van de VOC' wordt gesteund door Dutch Culture, het Westfries Museum en de musea in Bloemfontein en Perth waar de tentoonstelling eveneens te zien zal zijn eind 2016. We zijn er nog niet helemaal Ik vraag jullie support, met name voor de kosten die het reizen naar de afgelegen gebieden waar deze inheemse groepen wonen.

In een unieke samenwerking met een historicus, Dr. Bart de Graaff (Zuid-Afrika), een linguïst, Dr. Aone van Engelenhoven en een antropoloog, Dr. Nonja Peters (Australië) ga ik op bezoek bij inheemse groepen die claimen dat ze een gemeenschappelijke geschiedenis met Nederland hebben. We gaan terug naar de beginperiode van de VOC in Zuidelijk Afrika, West-Australië en Indonesië (Kisar).
We komen bij de Nanda en Noongar aboriginals in West- Australië, aan de 'Shipwreck Coast', waar jonge kinderen opgroeien met verhalen over hoe hun voorouders die samenleefden met 'the fortunate ones', blanke overlevenden van de Vergulde Draek, Batavia en Zuiddorp.
De Perth Gazette uit 1833 verhaalt van een boomlange aboriginal genaamd Yagan, en zijn twee zoons Naral en..... Willem....Diverse Nanda's hebben een lichtere huidtint, groene of blauwe ogen en zijn trots op het Hollandse bloed dat door hun aderen stroomt.
Op het minuscule eilandje Kisar bij Oost-Timor ontmoeten we koning Johannis Bakker, de inmiddels 13e koning der Mestiezen. Over de Mestiezen - velen met rood haar of sproeten - gaat de legende dat ze enkel onderling trouwen om hun Hollandse genen te koesteren. Mogelijk liggen hier andere oorzaken aan ten grondslag, één van de bijnamen die ze bij de andere twee stammen, de Meher en Oirata hebben, is Wlada Morso, 'morsige Hollanders'....
In Zuid Afrika ontmoeten we nazaten van clanleiders die door de VOC kapteins werden genoemd, Piet Vleermuis, Klaas Afrikaner, Goliath Yzerbek en Knecht Windvogel. Wat zijn de gevolgen van het besluit van hun voorouders om Nederlands te gaan spreken, zich anders te kleden en gedragen dan de rest? En waarom is die navelstreng met dat verre Nederland nu nog zo belangrijk voor hen?
Natuurlijk, komen we niet alleen thuis met verhalen, maar ook met prachtige portretten. Beleef het allemaal in het najaar van 2016 in het prachtige Westfries Museum in Hoorn - het Museum van de Gouden eeuw. Gelijktijdig is de tentoonstelling te zien in musea in Jakarta, Bloemfontein en Perth.

Nieuwste donaties

Jan Dirk van der Burg
28-12-2015 22:00Geert is net zo'n oorspronkelijke fotograaf als zijn onderwerp.

Iemand
22-12-2015 09:52Het is interessant, 0m te lezen hoe het vroeger toeging in Zuid Afrika

Een donateur
14-12-2015 20:08Omdat het project dat verdient.