Wie zijn wij en waarom hebben we je keihard nodig? Esther studeerde in december 2014 cum laude af als documentair fotograaf aan de Fotoacademie Rotterdam. Inmiddels heeft ze al meerdere publicaties in kranten/tijdschriften gekregen. Hans werkt als documentair/reportage/project fotograaf en heeft gewerkt voor bladen als National Geographic Traveler en Nautique. Hij is mede-oprichter van FotoCoaches in Den Haag.
Wij hebben jou steun hard nodig om het leven van
Wie zijn wij en waarom hebben we je keihard nodig?
Esther studeerde in december 2014 cum laude af als documentair fotograaf aan de Fotoacademie Rotterdam. Inmiddels heeft ze al meerdere publicaties in kranten/tijdschriften gekregen.
Hans werkt als documentair/reportage/project fotograaf en heeft gewerkt voor bladen als National Geographic Traveler en Nautique. Hij is mede-oprichter van FotoCoaches in Den Haag.
Wij hebben jou steun hard nodig om het leven van deze unieke groep mensen in de Deathzone van Tsjernobyl vast te kunnen leggen......VOOR HET TE LAAT IS!
Een stukje geschiedenis
Op 26 april 1986 was er een hevige explosie in kernreactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl, 100 km ten noorden van de hoofdstad Kiev (Oekraine). Bij de explosie kwam 400 keer meer straling vrij dan bij de bom op Hiroshima. De ontploffing zorgde voor radioactieve neerslag over een groot deel van Europa.
De grond, de lucht en het water behoren tot de meest besmette gebieden op aarde. Dit gebied, streng bewaakt door de overheid, wordt ook wel de ‘exclusionzone’ of ‘deathzone’ genoemd. Niemand mag er in of uit zonder toestemming.
Toch keerde, kort na de hevige explosie en een gedwongen evacuatie uit dit gebied, 2000 mensen illegaal terug naar hun huizen in de deathzone. Deze self-settlers wonen hier, tot op de dag van vandaag, ondanks het gevaar van de radioactieve straling.
Zij zijn gebleven……
Waarom kiezen deze mensen om hier te leven? Zijn ze zich niet bewust van de risico’s?
De kracht van het moederland is groter dan de angst voor de straling. Vervuiling vormt niet het grootste gevaar dat ze kunnen bedenken en ze nemen liever het risico om ziek te worden van de straling, dan te sterven van verdriet door te leven in hoogbouw in de buitenwijken van Kiev. Gescheiden worden van dit moederland, hun thuis en de rustplaats van hun voorouders is onbespreekbaar.
Waarom dit documentaire project?
In april 2016 is het 30 jaar geleden dat de kernramp in Tjsernobyl plaatsvond. In het gebied om deze centrale woont een unieke groep mensen. Het is bijzonder dat deze self-settlers al 30 jaar overleven in dit besmette gebied, wat op papier nog steeds onbewoond is. Zij leven in spookachtige dorpjes met slechts enkele inwoners. Ongeveer 80% van deze selfsettlers zijn vrouwen (babushkas) die de leeftijd van 70 jaar al ruim gepasseerd zijn. Ze leven sober, geïsoleerd en zijn aangewezen op zichzelf en elkaar. Inmiddels is het aantal bewoners sterkt gedaald. Er wonen naar schatting nog ongeveer 120 mensen in de 'deathzone'.
Dat er weinig aandacht is voor deze bewoners is vreemd, nergens ter wereld wonen mensen al zolang in een gebied dat zo besmet is.
Hoe en waarom zijn ze teruggekomen? Hoe hebben ze al die jaren weten te overleven? Hebben ze nog contact met de buitenwereld? Krijgen ze hulp van de overheid?
Allemaal vragen waarop wij graag een antwoord willen krijgen.
Gezien de hoge leeftijd van deze bewoners, zal het niet lang meer duren of alle inwoners zijn uit dit gebied verdwenen, en daarmee ook de verhalen. De hoogste tijd dus dat deze bijzondere groep mensen de kans krijgen om over hun interessante levens te vertellen. We willen een aantal bewoners interviewen, filmen en fotograferen, zodat deze verhalen voor altijd bewaard blijven………voordat het te laat is.
Waarom jullie hulp?
Om een fotoboek in eigen beheer uit te geven, een documentaire te maken en een expositie in te richten, is jullie bijdragen hard nodig. Natuurlijk staat daar wat tegenover! In de lijst hiernaast kan je een tegenprestatie kiezen. Als dit crowdfunding project lukt, dan zijn de documentaire en het boek volgend jaar voor de zomer klaar.
Media:
Na het eerste bezoek in april van dit jaar is er al veel interesse geweest in de foto’s. Een aantal foto's zijn gepubliceerd in De Standaard (be), Esther is te gast geweest in Reyers Laat, een talkshow op Canvas tv en heeft uitgebreid gesproken in het radioprogramma NTR Academie.
Canvas:
http://www.canvas.be/programmas/reyers-laat/7b3b6468-cbe6-4e68-9f04-866f21d88655 (vanaf minuut 31.06)
NTR Academie:
http://www.npowetenschap.nl/programmes/ntr-academie/radio/2015/mei/12-mei-Esther-Hessing2.html
Alvast heel erg bedankt voor jullie steun!
Esther en Hans
www.estherhessingfotografie.nl
[email protected]
www.hansvanrhoon.com
[email protected]


Nieuwste donaties

Een donateur
28-10-2015 15:29Ben erg geinteresseerd. Was in 1986 aan het studeren in Polen in Warschau.

Een donateur
15-10-2015 11:52Voor mijn lieve nochtje.

Lijn Steuns
13-10-2015 05:28Prachtige beelden, wat een goe en mooi initiatief!