‘Jolie Cuisine’ ‘Jolie Cuisine’ is een solo-diner-voorstelling en baseert zich op een persoonlijk verhaal. De voorstelling gaat in première op 19 december. Van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten heb ik subsidie gekregen en ik zoek nog sponsoren. Daarvan betaal ik de regisseur, het decor, de kostuums, de borden, de glazen, het heerlijke eten, de kussentjes op de stoelen, de mooie gordijnen. . . Maar voor het belangrijkste ingredi&
‘Jolie Cuisine’
‘Jolie Cuisine’ is een solo-diner-voorstelling en baseert zich op een persoonlijk verhaal. De voorstelling gaat in première op 19 december. Van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten heb ik subsidie gekregen en ik zoek nog sponsoren. Daarvan betaal ik de regisseur, het decor, de kostuums, de borden, de glazen, het heerlijke eten, de kussentjes op de stoelen, de mooie gordijnen. . .
Maar voor het belangrijkste ingrediënt, namelijk de hoofdrolspeler (dat ben ik), is er helaas geen geld. Daarom zoek ik donateurs om mijn aandeel te financieren.

(foto: Jean van Lingen/ontwerp: Anna van Lingen)
Synopsis van 'Jolie Cuisine'
“Deze gastvrouw is een ervaren chef de cuisine. U bent bij haar in goede handen. Zij heeft alles onder controle. Niet alleen kookt zij een klassiek Frans viergangendiner voor u en 24 andere gasten, ook ziet het restaurant er tiptop uit met damasten lakens en blinkende glazen. Zij doet alles: neemt de jassen aan, placeert de gasten, deelt de menu’s uit, houdt rekening met allergieën en dieetwensen, beheert de wijnkelder, verzorgt de muziek, entertaint met élan, wast af, is de toiletjuffrouw en ziet ook nog kans er fenomenaal uit te blijven zien. Wat bezielt haar en hoe lang gaat dit goed?
In de keuken rommelt het. De kok wordt het gestress van zijn werkgeefster beu en is niet langer bereid onzichtbaar te zijn. Als de gastvrouw met de torenhoge ‘profiteroles Suzanne’ langs de tafeltjes balanceert, stormt hij de eetzaal binnen. De vlam slaat in de pan, de gemoederen laaien hoog op. Zal de gastvrouw in staat zijn om dit bittere nagerecht met de suikerzoete smaak van haar gebak te blussen?
Fawlty Towers meets Charlie Chaplin in een zinnenprikkelende mix van komedie, tragedie, slapstick, pure ernst en haute cuisine.
Liedjes en muziek zorgen voor ontroering en de dramatische ontlading.
Het personage dat ik speel is een mix van mijn ouders en mijzelf.
Mijn verhaal achter ‘Jolie Cuisine’
Mijn vader (John Bakker) runde begin jaren tachtig het legendarische klassiek Franse restaurant Jolie Cuisine aan het Frederiksplein te Amsterdam. Hij behoorde tot de crème de la crème van de Amsterdamse culinaire scène. Onder zijn gasten bevond zich niemand minder dan prinses Beatrix.
John was een excentrieke en briljante kok en mijn moeder Liz een altijd bemiddelende zachtmoedige gastvrouw. Als hij witheet uit de keuken kwam omdat gasten om bestek bij de asperges hadden gevraagd (not done), kwam zij de boel sussen.
Terwijl mijn vader met steeds mooiere en duurdere gerechten probeerde Jolie Cuisine op topniveau te houden, plaatste mijn moeder voetenbankjes onder de natte voeten van de gasten, omdat de niet te verhelpen lekkage tot in het restaurant doordrong.
Te midden van hun gesteggel kreeg ik, zittend op het aanrecht, de kneepjes van het koksvak met de paplepel ingegoten.
Wij woonden boven het restaurant en het koksleven trok een zware wissel op het hele gezin. Wij hadden het niet breed. Toch leefden wij op onze eigen manier op stand en werd zelfs bij een eenvoudige doch voedzame Hollandse hutspot de beste wijn uit de wijnkelder geschonken of troonde op de aardappelpuree de overgebleven kreeft van beneden.

Mijn ouders zijn twintig jaar geleden overleden. In een grote doos, mijn enige bezit en tastbare herinnering aan die tijd, zitten prachtige foto’s en handgeschreven menukaarten die getuigen van het bijzondere milieu waarin ik als vierjarig meisje opgroeide. De grootste verrassing die ik in de doos tegen kwam, was de beschrijving van het nagerecht ‘Les Profiteroles Suzanne' (slagroomsoesjes met chocoladesaus) dat nog altijd mijn lievelingstoetje is.

Kok en actrice
Ik ben een speler die zich kenmerkt door een subtiele, komische, fysieke speelstijl. Ook breng ik, door inzet van ukelele en zang, vaak muziek in bij de voorstellingen waarin ik speel.
Naast dat ik actrice ben, kan ik ook heel lekker koken. Ik heb van mijn 19e tot mijn 30ste allerlei bijbaantjes gehad als kok, onder andere bij traiteur de Peperwortel en Cafe Pasta in Londen.
In ‘Jolie Cuisine’ combineer ik mijn signatuur en kracht als speler (komedie) met mijn ervaringen als kok (pure ernst) en mijn verhalen als koksdochter (tragikomedie).
Benieuwd naar wat ik zoal gedaan heb? Scroll naar beneden voor een uitgebreide theater biografie met linkjes naar trailers op youtube.
Mijn team
‘Jolie Cuisine’ is een solo-voorstelling. Juist daarom is een sterk team meer dan noodzakelijk.
Trudie Lute regisseert: we werken op basis van improvisatie en leggen per repetitiedag steeds meer vast van het uiteindelijke scenario.
Efrem Stein doet de regie-assistentie en ondersteunt de PR.
Productieleider Lowie Smink staat naast mij in de keuken. Lowie deelt mijn enorme liefde voor lekker eten.

Uitgebreide biografie van Suzanne Bakker
Ik heb twee opleidingen gevolgd. Bij De Nieuw Amsterdam de driejarige particuliere opleiding, waarna ik 3 jaar in dienst trad als speler. Naast vele landelijke theatertours speelde ik op festival de Parade, maar ik was ook te zien in Suriname en Zuid-Afrika. In Californië heb ik met behulp van beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vandenende Foundation in 3 jaar mijn master gehaald in Physical Theatre bij Dell'Arte International.
Na terugkomst in Nederland speelde ik als fysiek speler 5 jaar bij Theatergroep Golden Palace. Erna heb ik mij meer en meer toegespitst als spelende theatermaker. Ik werd lid van broedstraat de Theaterstraat, daar heb ik het afgelopen jaar met o.a. Trudie Lute en Efrem Stein twee voorstellingen gemaakt. Daarnaast ben toegetreden tot het collectief van het Kameroperahuis waar ik o.a. in 2016 in samenwerking met Theatergroep Gnaffel een concept van mijn hand ga maken over Amerikaanse truckers. Deze zomer was ik te zien in de voorstelling SLAPEN van Lisah Baert op festival Boulevard.
Youtube
Voor een impressie van wie ik ben en wat ik gedaan heb, klik op onderstaande linkjes naar Youtube-trailers.
Het leven is een Feest-Golden Palace- 2011
Het Meisje dat in de Tafel Verdween 6+-Hanneke de Jong en Jonas Witte -2013
Wie-Karin Netten -2010
Pers over Suzanne Bakker:
Trouw - Hanny Alkema 2011
Het Leven is een Feest-Golden Palace
“Bij Golden Palace is de slapstick altijd heel oer. Geen gein om de gein, maar een fysieke vertaling van de wirwar aan ongenoegens en hunkeringen die het innerlijk van de mens beroeren. Hoe grilliger en absurder, hoe herkenbaarder, mits precies gedoseerd. In Suzanne Bakker en Lisa Groothof heeft regisseuse Ingrid Kuijpers twee ideale vertolkers van het onvermogen iets van het leven te maken. Je schraapt als het ware de sleur van hun gezicht, terwijl de twee verkoopsters zichtbaar hun best doen elkaar niet met hun eigen teleurstelling lastig te vallen. Al zijn er kleine steekjes onder water, die afkeer van de dagelijkse routine verraden, zoals een pesterige hand op een net minutieus schoongewreven glasplaat.”
De Limburger-Jos Prop 2010
Wie - Karin Netten
“In de theaterschuur van Op Kapittelsbos pakt Suzanne Bakker haar publiek volledig in. In haar voorstelling staat de vraag “Wie ben ik?” centraal. Zij stoeit moeiteloos met de humoristische en licht filosofische tekst van Oscar van Woensel. Bakker is zangeres, muzikant, clown en actrice tegelijk en ze samplet zichzelf op een prettige manier in veelvoud door de voorstelling heen.”
Trouw - Robbert van Heuven 23 juni 2008
DE NACHT, DE MOEDER VAN DE DAG- Karin Netten afstudeervoorstelling Regieopleiding, AHK
“Mooi is vooral de vondst om Suzanne Bakker de (stille) rol van het overleden zusje te geven met wie David constant optrekt. Met haar stille, mysterieuze verschijning brengt zij nog enige poëzie in de voorstelling. Netten had die nog wel wat meer mogen inzetten om tegenkleur te geven aan het bijna constante fysieke en verbale geweld.“
Dolores - Golden palace
Theatersite Moose - Vanessa 03/02/2008
“Speciaal gewei voor Suzanne Bakker en haar ukelele”
Nieuwste donaties

Romke Hünd
28-09-2015 19:47Omdat Suzanne een lieve schat is en ik vind het mooi dat ze een eerbetoon aan haar lieve ouders heeft gemaakt.

Iemand
28-09-2015 16:14Omdat het kan!

Jacobien de Rooij
28-09-2015 14:34Dit is een bijzonder initiatief