Kunst op je Kamer 2015 In samenwerking met Museum Het Valkhof en Museum CODA ontwikkelt Plaatsmaken een nieuwe serie prenten voor kinderen. We vragen vijftien kunstenaars een werk aan te leveren dat in oplage kan worden gedrukt . Dit doen we naar aanleiding vaneen actueel thema; Vluchtelingen. De prenten worden in de genoemde musea in december 2015 gepresenteerd in een tentoonstelling die alleen voor kinderen toegankelijk is. De prenten kunnen tegen gereduceerde prijs worden gekocht.
Kunst op je Kamer 2015
In samenwerking met Museum Het Valkhof en Museum CODA ontwikkelt Plaatsmaken een nieuwe serie prenten voor kinderen. We vragen vijftien kunstenaars een werk aan te leveren dat in oplage kan worden gedrukt . Dit doen we naar aanleiding vaneen actueel thema; Vluchtelingen. De prenten worden in de genoemde musea in december 2015 gepresenteerd in een tentoonstelling die alleen voor kinderen toegankelijk is. De prenten kunnen tegen gereduceerde prijs worden gekocht. Een deel van de opbrengst gaat naar Vluchtelingenwerk Nederland. Bij de tentoonstelling komt een kleurboek in outline van alle prenten. Bovendien zijn er one minute filmpjes van kunstenaars over wat ze met hun prent willen vertellen.
Deelnemende kunstenaars
Harmen Liemburg, David Bade, Gerda ten Thije, Joost Bakker, Mirka Farabegoli, Charlotte Schleiffert, Hester Oerlemans, Vanessa Jane Phaff, Paul de Reus, Wouter van Riessen, Erik Mattijssen, Anan Striker, Kinke Kooi, Louise te Poele, Daniel van der Veer en Ada Dispa.
Thematiek
Op dit moment heeft de wereld te maken met de grootste humanitaire crisis van deze tijd. Op tal van plekken zijn mensen op de vlucht. Ze worden opgevangen in naburige landen of wagen de gevaarlijke overtocht naar Europa. Door programma’s zoals het Jeugdjournaal dat dagelijks op scholen wordt getoond zien kinderen de beelden van mensen op de vlucht. Kinderen zijn nog niet belast met discussies uit de grote mensen wereld waarbinnen vluchtelingen- en asielbeleid veel tegenstellingen kent die door kinderen vaak als onbegrijpelijk worden ervaren. Waarom mag niet iedereen die het moeilijk heeft bij ons komen wonen? We hebben toch genoeg om te delen? Hoofden afhakken gebeurde toch vroeger, toen er nog geen schietgeweren waren? De impact van de beelden voor kinderen is anders en vraagt om uitleg die we niet altijd kunnen geven. Het is moeilijk uit te leggen aan kinderen dat wij in Europa de grenzen niet wagenwijd open zetten voor mensen die in levensbedreigende situaties leven. Het onderwerp vraagt een andere benadering. Door beeldend kunstenaars te vragen rondom dit thema voor kinderen een werk te maken hopen wij handvaten te bieden om via de verbeelding kindergevoelens over dit onderwerp een plek te geven en met elkaar in gesprek te gaan.
Kleurboek
Ook voor kinderen die net aankomen in Nederland is het lastig te benoemen waar zij mee te maken hebben. Hoewel wij ons realiseren dat beeldende kunst waarschijnlijk niet iets is waar zij als eerste behoefte aan hebben,willen we toch een kleurboek aanbieden en wie weet, hopelijk, op die manier een vorm van welkom of troost bieden. De kleurboeken worden via Vluchtelingenwerk Nederland verspreid. Er komen steeds meer gevluchte kinderen naar Nederland. Deze crowdfunding willen we inzetten om de oplage van het kleurboek te vergroten en de verzendkosten naar de verschillende opvanglocaties te dekken. We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk vluchtelingen kennis maken met ons project, zodat ze kunnen kleuren en tekenen en op die manier een stuk van hun verhaal verbeelden of juist vergeten.
- Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
- Prins Bernhard Cultuurfonds
- Fonds 21
- Provincie Gelderland
- Lex Lijsten
Nieuwste donaties

Iemand
24-10-2015 13:47Omdat ik wil dat je goed slaapt! x

Iemand
24-10-2015 13:20Kunst is voor iedereen. Kunst maakt blij.

Een donateur
23-10-2015 15:46Project + kunstenaars + verhaal + zichtbaarheid = allemaal goed!