'This place is looking for better men'
*De beelden van het filmpje zijn van de eerste repetitie dag***
Morgen ben jij man. Een man heeft een doel. Houd dat in het vizier en stuur erop af. Het zal je lukken! En word je een keer tegen de vlakte gewerkt, sta dan weer open vecht verder, zonder ooit aan eigenwaarde in te boeten. (Uit:‘Heden jongen,
'This place is looking for better men'
*De beelden van het filmpje zijn van de eerste repetitie dag***
Morgen ben jij man. Een man heeft een doel. Houd dat in het vizier en stuur erop af. Het zal je lukken! En word je een keer tegen de vlakte gewerkt, sta dan weer open vecht verder, zonder ooit aan eigenwaarde in te boeten. (Uit:‘Heden jongen, morgen man’, 1972)
In 'This place is looking for better men'’komen we terecht op een onbestemde plek waar fysieke arbeid centraal staat.
Er wordt gewerkt, gegeten, geroepen, gepuft, gemaald,gezongen, gespuugd, gelachen en geprobeerd, maar niet noodzakelijk in dievolgorde.
Voor deze testosteronbom gaat ELEKTRA tg aan de slag met een ploeg jonge, mannelijke spelers.De voorstelling wordt een mix van beelden, tekst, beweging en muziek.
uw steun
ELEKTRA tg kreeg de voorbije jaren vaak de steun van de stad Antwerpen om onze projecten te realiseren.
Helaas worden we voor dit jaar te professioneel bevonden en werden we doorverwezen naar de projectsubsidies van de Vlaamse overheid.
We hebben ook daar subsidies aangevraagd en niet gekregen, ondanks lovende woorden.
De commissie redeneert dat we meer geld moeten vragen aan HETPALEIS, vermits we daar spelen. Wat de commissie echter verkeerd heeft begrepen, is dat die laatste geen co producent is van onze voorstelling en dat ook zij hun subsidies hebben zien dalen de afgelopen jaren.
Desondanks steunt het HETPALEIS ons project door repetitieruimte, speelplek, en technici ter onze beschikking te stellen.
Waarvoor grotedank uiteraard.
Dit betekent dat we voor lonen, scenografie, kostuums, rekwisieten enz. geen geld hebben.
Daarom vragen we graag uw financiële steun.
We geloven ontzettend hard in de slaagkansen van deze voorstelling en met uw hulp kunnen we dit realiseren.
Voor uw donatie willen we uiteraard iets terug doen.
daarom geven wij iets unieks wat in relatie staat tot onze voorstelling.
concept
Met ‘This place is looking for better men’ maken we met ELEKTRA tg onze 11e voorstelling. Het concept is simpel: een voorstelling met mannen over mannen. Hiervoor engageren we 8 externe jonge spelers-muzikanten: studenten-stagiairs uit diverse opleidingen, getalenteerde jongeren die een fulltime stage willen doen.
Het idee voor de voorstelling 'This place is looking for better men' te maken ontstond na het lezen van twee artikels uit De Standaard: 'Van slaperig prairiedorp tot testosteronbom' en ‘Gezocht: vrouwen die van vissers houden’In deze artikels komen plekken aan bod waar, om uiteenlopende oorzaken, alleen nog maar of voornamelijk mannen wonen.We werden niet zozeer geprikkeld door de oorzaken die beschreven worden in deartikels, maar meer door de consequenties: een groep mannen, langdurigsamenlevend in een -zelfgekozen- (werk)isolement. Deze situatie nemen wedan ook als uitgangspunt voor hun voorstelling.
Toen we eenmaal met het idee ‘mannen in isolement’ in hun hoofd zaten, viel ons de actualiteiten alomtegenwoordigheid van het thema op, en hoopte de stapel lees- en kijk materiaal zich op. Artikels over mannelijkheid in onze hedendaagse maatschappij (‘de nieuwe man’ versus de macho à la Don Draper). Series rond mannen in precaire geïsoleerde omstandigheden op zoek naar goud, olie of vis. Artikels over perceptieverschillen tussen mannen en vrouwen (bijvoorbeeldm.b.t. seksualiteit of geweld). Leesvoer rond gender.
Een hele reeksvragen diende zich aan en het mysterie ‘mannelijkheid’ leek alleen maar groterte worden. Uiteindelijk werd de hoofdvraag van de voorstelling de volgende: “Hoekan een man –individueel en in een groep- de balans vinden tussen zijn kwetsbaarheid en zijn agressie/seksuele energie/impulsiviteit?” We vinden het interessant deze vraag te onderzoeken in een extreme situatie (een groep mannen afgezonderd van de wereld), omdat onderliggende patronen en emoties net in extreme omstandigheden sneller tot uiting komen.
De tekst zal speciaal voor deze voorstelling geschreven worden door Leen De Graeve. Leen De Graeve is geen man, en zal ook niet pretenderen dat te zijn. Haar taal zal bestaan uit echo’s van haar observaties van mannen en mannenwerelden. In de selectie van de woorden, zal haar vrouwelijkheid aanwezig zijn als tegenkleur voor de mannenwereld die ze beschrijft. Het is voor de spelers eenuitdaging om ondanks (of dankzij?) een vrouwelijke interpretatie van hun wereldin hun mannelijkheid te blijven staan.
WIE? WAAR? EN WANNEER?
Concept:Nathalie Lepage, Robbert Vervloet
Regie: Nathalie Lepage
Spel: Robbert Vervloet Mathias Van Mieghem, Rodrigo Vissers, Tijs bonner, Elias Vandenbroucke, Mike Wauters, Simon Knaeps, Bram Kelchtermans
Tekst: Leen DeGraeve:
Bewegingscoach:Karolien Verlinden
Muziekcoach:Ephraïm Cielen
Scenografie: Tom Jespers
Kostuums: Liesbeth Plettinckx
Productie:Eveline Verbist
Zakelijk en inhoudelijk advies: Ruth Mariën
Speeldata:
19/09/15 HETPALEIS kleine zaal Première
23/09/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
24/09/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
25/09/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
26/09/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
30/09/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
01/10/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
02/10/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
03/10/15 HETPALEIS kleine zaal Vrije voorstelling
Over ELEKTRA tg
In 2006 werd ELEKTRA tg opgericht als het eerste professionele jongerengezelschap van Antwerpen. We maken (muziek)theater voor en door jongeren, begeleid door professionele theatermakers en muzikanten. Jongeren met passie en talent voor theater, muziek en beweging worden uitgedaagd deel te nemen aan een artistieke zoektocht. Ze krijgen de kans om -onder professionele begeleiding- te experimenteren en te groeien in de verschillende facetten van de podiumkunsten. Dit intensieve gezamenlijke creatie proces resulteert uiteindelijk in een professionele voorstelling, die jongeren de kans geeft te interageren met verschillende publieken.
Het artistieke uitgangspunt van ELEKTRA tg is het onderzoek naar de combinatiemuziek/tekst/beweging. Wat is de zeggingskracht van beweging en livemuziek? Hoe kunnen tekst, muziek en beweging elkaar versterken, aanvullen,tegenspreken? ELEKTRA tg gaat voor zuiverheid en oprechtheid in personages,vertelling en bewegingstaal. De hedendaagse leefwereld en ervaringen van jongeren zijn daarbij het referentiepunt, zodat de voorstellingen telkensaansluiten bij de wereld van vandaag.
Vrouwelijkemakers en mannelijke spelers
Door de keuze voor een vrouwelijke regisseuse, choreografe en schrijfster, die leiding nemen over een ploeg mannelijke spelers, wordt een stereotiep rollenpatroon omgedraaid. Dit garandeert een interessant onderzoeks- en creatieproces,waarin door het omkeren van klassieke genderpatronen in de fundamenten van het maakproces, de vragen over gender op de spits gedreven zullen worden.
doelgroep
ELEKTRA tg maakt voorstellingen voor en door jongeren. Jongeren(15+) zijn dan ook de doelgroep die we in de eerste plaats willen bereiken met deze voorstelling. Door te werken met jonge acteurs (de stagiairs zijn gemiddeld ongeveer 20 jaar zijn), zal het eindresultaat erg toegankelijk en aantrekkelijk zijn voor jongeren. Bij de vorige producties van ELEKTRA tg merkten we dat jongeren veel respect opbrengen voor leeftijdsgenoten die zich op het podium wagen. Het jonge publiek kijkt op een andere manier naar theater als het gespeeld wordt door leeftijdsgenoten.
Nieuwste donaties

Een donateur
6-09-2015 16:38ben de Mama van Robbert

Iemand
2-09-2015 20:11Uit sympathie voor Bram . Tine Van Rensbergen

Iemand
1-09-2015 08:39Omdat Ruth en ik van Robbert houden!