Bosnië Herzegovina, twintig jaar later.
"Een boek en een korte documentaire over Bosnië Herzegovina, 20 jaar later. Want de oorlog is voorbij. Maar het vechten houdt nooit op."
Het streefbedrag is gehaald! En dat is geweldig nieuws! Al het geld dat nu nog extra binnenkomt, zal geinvesteerd worden in een vertaling van het boek. Dus we zijn er nog niet! ;)
Srebrenica
Bosnië Herzegovina, twintig jaar later.
"Een boek en een korte documentaire over Bosnië Herzegovina, 20 jaar later. Want de oorlog is voorbij. Maar het vechten houdt nooit op."

Het streefbedrag is gehaald! En dat is geweldig nieuws! Al het geld dat nu nog extra binnenkomt, zal geinvesteerd worden in een vertaling van het boek. Dus we zijn er nog niet! ;)
Srebrenica was stevig in het nieuws, de afgelopen maand. Twintig jaar na de val van de Bosnische moslimenclave werden weer even de verhalen verteld, over dood en schuld en overleven. Er waren onthullingen, een voormalig minister die zijn straatje schoonschreef, Dutchbatters die vochten om erkenning. Maar da's weer achter de rug. Mijn collega's zijn vertrokken. Op naar het volgende nieuwsmoment.
En dat is prima.
Maar ik blijf hier. Om de verhalen te blijven vertellen over dat land dat zoveel meer is dan alleen een begraafplaats met duizenden witte marmeren paaltjes, zoveel meer dan een oude Dutchbat compound.
Deze zomer wil ik gebruiken om verhalen te verzamelen in het hele land, die met elkaar een beeld schetsen van de huidige staat van Bosnië Herzegovina, twintig jaar na het einde van de oorlog. Geen zware analyses maar persoonlijke portretten, van Bosniakken, Serven, Kroaten, Joden, Roma. En misschien wel van een verdwaalde Nederlander. Mensen die het met elkaar moeten zien te rooien. Ze hebben hetzelfde paspoort. Maar vaak lijkt dat het enige te zijn dat ze delen.
Die verhalen vormen een boek, dat in november verschijnt bij uitgeverij Fosfor en een korte documentaire die diezelfde maand in premiere zal gaan (in Sarajevo).

Is dat niet wat ambitieus? Én een boek, én een docu?
Ja, zeker. Maar zo werk ik. Als freelance correspondent schrijf ik, online en offline, maak ik radio, fotografeer en film ik. Als freelancer moet ik een duizendpoot zijn. En ik ben het graag.
(Nu vertel ik je nog niet eens dat ik onderweg ook een radioreportage zal maken voor de NTR, maar dat terzijde.)
Waarom Bosnië? En waarom nu?
In november is het 20 jaar geleden dat de oorlog werd stopgezet. Het Dayton Akkoord maakte een einde aan het bloedvergieten. Maar bracht het nog meer goeds? Het lijkt er niet op. Bosnië bevindt zich al jaren in een impasse, een situatie waarin politici alleen maar op hun eigen gewin uit lijken. Een situatie waarin nationalisme soms weer openlijk wordt omarmd, net als ruim 20 jaar geleden.
Nou, dat zal een lekker vrolijk boek opleveren!
Het zal zeker hoofdstukken bevatten waar je niet vrolijk van wordt. Maar ik ga ook op zoek naar mensen die tegen de stroom in durven te gaan, durven te geloven in, en te werken aan een mooie toekomst voor dit land, in de achtertuin van Europa.
Waarom is crowdfunding nodig voor dit project?
Reguliere media hebben geen geld voor een tijdrovend project als Bees and Bullets. Mogelijk verkoop ik onderdelen, interviews, verhalen, reportages aan media in Nederland en België, maar het onderweg zijn, de tijd nemen voor een ontmoeting, kost veel tijd en dus geld. Daarom is het geweldig dat het Postcode Loterij Fonds voor journalisten de reis- en verblijfkosten op zich wil nemen.
Maar daarnaast is er geld nodig voor de (na)productie van boek en film en bijvoorbeeld het zo nu en dan inhuren van lokale fixers. Ik heb zo krap mogelijk begroot en kom daarbij uit op 4500 euro. Maar er zal daarnaast heel veel vrije tijd in gaan zitten.
Wat doe je met het geld als je meer dan 100% ophaalt?
In dat geval, en dat zou natuurlijk geweldig zijn, wil ik het extra geld investeren in een vertaling van het boek naar het Bosnisch/Servisch/Kroatisch in samenwerking met een Bosnische uitgever.
Ontzettend veel dank voor je bijdrage!!
- Marcel van der Steen is freelance correspondent op de Balkan, woont sinds 2010 in Sarajevo en werkte de afgelopen tijd ondermeer voor VRT, RTL Nieuws, KRO-NCRV, NTR en Vrij Nederland. -
Mijn website: http://www.marcelvandersteen
Mijn CV: https://ba.linkedin.com/in/marcelvandersteen
Volg me op Twitter: @marcelvdsteen
Recent werk:
* Interview met de voormalige chauffeur van Karremans voor Vrij Nederland: http://beta.vn.nl/longread/20-jaar-na-srebrenica-het-verstoppertje-spelen-heeft-lang-genoeg-geduurd/
* Reportage voor NTR Radio, op pad met Syrische vluchtelingen langs de Balkanroute: https://soundcloud.com/marcelvdsteen/150528-dbnl-vluchtelingen-servie
* Een serie persoonlijke observaties tijdens de Srebrenica-herdenking voor Joop.nl:
Deel 1: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33052_herdenken_lachen_strijden_en_begraven/
Deel 2: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33060_premier_op_de_vlucht_voor_stenenregen/
Deel 3:
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/33068_dappere_jonge_serviers/

Nieuwste donaties

Petra
15-08-2015 15:25Omdat Marcel ooit een goeie en ook hele leuke collega was (dank u, voor deze nieuwe morgen)

Iemand
14-08-2015 14:08Omdat ik een achtergrond op de Balkan heb en heel benieuwd ben naar de verhalen die daarvandaan komen.

Een donateur
14-08-2015 13:12Omdat Marcel mij dan aardig vindt