Regisseurs Carlos van Oostrum en Martijn van de Vrie hebben de handen ineen geslagen om een nieuwe documentaire te maken. Via volkssport nummer 1 gaan zij op zoek naar het antwoord op de vraag “hoe tolerant zijn wij Nederlanders?”
DE KABEL
Vijf voetballers die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn door hun achtergrond, successen, afkomst en een berucht interview. De term De kabel ontstond tijdens een interview bij
Regisseurs Carlos van Oostrum en Martijn van de Vrie hebben de handen ineen geslagen om een nieuwe documentaire te maken. Via volkssport nummer 1 gaan zij op zoek naar het antwoord op de vraag “hoe tolerant zijn wij Nederlanders?”
DE KABEL
Vijf voetballers die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn door hun achtergrond, successen, afkomst en een berucht interview. De term De kabel ontstond tijdens een interview bij televisieprogramma Barend en Van Dorp waar Patrick Kluivert, Edgar Davids en Clarence Seedorf aanwezig waren en er werd verteld over de innige band die de toenmalige ajacieden met elkaar hadden.
De kabel is een groep van vijf voetballers bestaande uit: Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Winston Bogarde, Michael Reiziger en Edgar Davids. Na een, voor Nederland en vooral hen persoonlijk, hopeloos EK vertrekken de spelers een voor een naar het buitenland en vervolgen hun carrières daar verder. De spelers zijn in de buitenlandse competities erg succesvol. Ze worden er op handen gedragen, in Nederland echter totaal niet. Nadat het Nederlands Elftal zich niet plaatst voor het WK Voetbal 2002 wordt er een enquête gehouden onder het Nederlandse volk. Er wordt gevraagd welke spelers men niet meer in het Nederlands Elftal zou willen zien. 4 van de 5 spelers van de kabel belanden in de top 5 bij de enquête. Dit is wederom een bevestiging dat de spelers van de kabel niet geliefd zijn bij het Nederlandse volk. Komt dit door de incidenten in hun carrières of speelde hun afkomst een rol?
HET VERHAAL
In deze documentaire laten wij een aantal prominenten uit de wereld van het voetbal aan het woord over hoe men omgaat met de acceptatie en het succes van allochtone voetballers. De situatie rondom de Kabel wordt de rode draad in dit verhaal. De Kabel was een groep succesvolle overgetalenteerde voetballers van Surinaamse afkomst. Door hun controversiële gedrag, de berichtgeving van verschillende media en de publieke opinie rondom allochtonen, werden zij door het volk niet tot nauwelijks geaccepteerd. Waar komt deze intolerantie vandaan?
We gaan in op de historie van Surinaamse (en allochtone) voetballers in het Nederlands Elftal. We gaan voornamelijk in op de situatie van de Surinamers omdat zij de eerste lichting allochtone voetballers hebben afgeleverd aan het Nederlands elftal. Wij zijn benieuwd of deze de weg vrij hebben gemaakt om allochtone voetballers te accepteren in het Nederlands elftal.
Voetbal wordt wel eens de spiegel van de samenleving genoemd, en daarom gaan wij dieper op deze kwesties in en nemen we een kijkje in de tolerante wereld van het voetbal. Was de situatie rondom de Kabel een toevallige samenloop van omstandigheden of zijn wij Nederlanders dan toch niet zo tolerant als wij claimen te zijn?
INTERESSE?
Heb jij het gevoel dat wij Nederlands juist wel heel tolerant zijn, of ben jij van mening dat de Nederlandse tolerantie nergens op gebaseerd is? Dan ben jij duidelijk ook benieuwd naar het antwoord op deze vraag!
Steun ons met deze zoektocht door heel (voetballend) Nederland, want zonder jouw steun redden wij het niet.
Alvast hartelijke dank voor uw aandacht en hopelijk uw steun!
Volg ons via www.maassmaak.nl/dekabel.php
Nieuwste donaties

Iemand
15-04-2012 13:13Leuk idee! Mooi onderwerp!