Doneer om ons in staat te stellen een prachtig bronzen borstbeeld van Ferdinand Bordewijk, de schrijver van boeken als Bint en Karakter in De Passage in Den Haag te plaatsen! De foto's van het beeld hierna betreffen het wasmodel dat de kunstenares heeft gemaakt en dat straks op ware grote wordt gegoten in brons.
Het bronzen beeld wordt door Lillian Mensing, beeldhouwster uit Hank gemaakt.
U kunt meer lezen over
Doneer om ons in staat te stellen een prachtig bronzen borstbeeld van Ferdinand Bordewijk, de schrijver van boeken als Bint en Karakter in De Passage in Den Haag te plaatsen!
De foto's van het beeld hierna betreffen het wasmodel dat de kunstenares heeft gemaakt en dat straks op ware grote wordt gegoten in brons.

Het bronzen beeld wordt door Lillian Mensing, beeldhouwster uit Hank gemaakt.

Het beeld wordt op een muur-sokkel geplaatst aan een penant op het centrale plein van De Passage in Den Haag. Het steenhoudersbedrijf Stonewharf is bereid de sokkel te plaatsen. Dit bedrijf heeft destijds bij de restauratie van De Passage in Den Haag de natuurstenen componenten gerestaureerd.

Het beeld komt in De Passage in Den Haag te staan. Op bovenstaande foto hebben we de plaats aangegeven waar het beeld wordt geplaatst. In de sokkel of op een klein bordje daaronder komt de informatie over F.Bordewijk te staan. De schrijver van zoveel prachtige boeken als Bint en Karakter zat in de eerste helft van de vorige eeuw veel en graag op deze plek. Hieronder een oude foto van de situatie voor de oorlog.

Op dit terrasje van Maison Bordelaise op het centrale plein van De Passage zat Ferdinand Bordewijk veel. Hij keek naar de passerende vrouwen en schreef onder het genot van een kop koffie.
Deze foto stamt uit de tijd dat de 'derde arm' van De Passage, waar nu een hotel is gevestigd, nog niet bestond. Precies op deze plek nu willen we het beeld plaatsen.

Bordewijk schreef vaak over De Passage:
"In de gebogen Passage weet men van geen verte en geen einde en het zijn de kleine, bekoorlijke en gevarieerde winkels die het oog onafgeleid trekken van de winkelende vrouwen die het oog, evenzo onafgeleid, trekken van de man voor wie zelfs het meewinkelen aldus wordt tot een verfijnd genot"
Bordewijk in 'Haagse Mijmeringen'

Bordewijk heeft van zijn vroege jeugd tot aan zijn dood in Den Haag gewoond. En ligt op een van de mooiste begraafplaatsen begraven, Oud Eik en Duinen. Een schrijver die een stad zijn leven lang trouw blijft en een stad die een schrijver zijn leven lang blijft boeien en binden tot zelfs na zijn dood, verdienen wederzijds een tastbare herinnering. Dit borstbeeld wil die lacune opvullen. Het is Louis Couperus ook gelukt voor altijd verbonden te blijven met Den Haag. Nu is het de beurt aan Ferdinand Bordewijk, auteur van talrijke Haagse romans en verhalen.

De passage bestaat dit jaar 130 jaar. De eigenaar van De Passage ASR vastgoed is vanaf het begin enthousiast over het idee en zal ook bijdragen aan de realisatie van het beeld. En ook de winkeliersvereniging en de Gemeente Den Haag geven toestemming om het beeld te realiseren.
De onthulling vindt plaats op 13 september 2015 ter gelegenheid van het Bordewijk weekend dat het Genootschap in het Theater aan het Spui in Den Haag organiseert op 12 en 13 september. Het programma wordt op dit moment samengesteld en zal toneel, muziek (van de vrouw van Ferdinand, Johanna Bordewijk - Roepman) een symposium, een jeugdprogramma, een Bordewijk wandeling, een banket en nog veel meer omvatten. Voor details: zie de website van het genootschap en volg ons op facebook.

Bordewijk is vooral bekend van meesterwerken als Bint (1934)en Karakter (1938) die nog veelvuldig worden gelezen. De film Karakter (zie de link naar de trailer) kreeg in 1997 zelfs een Oscar en een Gouden Kalf. Het Genootschap brengt ook het werk van de vrouw van Bordewijk, de componiste Johanna Roepman, onder de aandacht. Bordewijk schreef samen met haar onder meer de opera Rotonde. De neerlandica Elly Kamp werkt momenteel aan een dubbelbiografie over dit kunstenaars-echtpaar, die naar verwachting begin 2016 bij uitgeverij Bas Lubberhuizen verschijnt.

Bordewijk was een fascinerende persoonlijkheid, een gepassioneerde man met een onstuimige fantasie, die hij in het dagelijks leven als advocaat met grote zelfdiscipline wist te bedwingen. Hij hield zijn gezicht altijd in de plooi en in zijn contacten kwam hij vooral zakelijk, zo niet stijf, over. Hij noemde de advocatuur belangrijker dan zijn schrijverschap, maar tegelijk moest hij schrijven. Zijn oeuvre is veelzijdig; zo schreef hij,door Poe geïnspireerd, _Fantastische vertellingen(1919-1924), novellen die tot de nieuwe zakelijkheid worden gerekend, Blokken (1931) en Knorrende beesten (1933). Roodpaleis (1936) is een roman die speelt in een Amsterdams bordeel, De doopvont (1952) een Haagse Couperus-roman en Bloesemtak (1955), een tedere liefdesroman gesitueerd in een wereld van laster. In 1953 ontving Bordewijk de P.C.Hooftprijs en voor zijn gehele oeuvre in 1957 de Constantijn Huygens-prijs. In 1979 werd de F. Bordewijkprijs ingesteld door de Jan Campertstichting.W.F. Hermans: ‘Hij [F.Bordewijk] was een beminnelijk mens en stellig de meest oorspronkelijke schrijver van de eerste eeuwhelft.’ (brief aan Johanna Bordewijk-Roepman, 1965).

Het Bordewijkgenootschap is in 2014 opgericht.
Het genootschap heeft als doel:
Het bevorderen van de belangstelling voor het werk van de schrijver Ferdinand Bordewijk en zijn vrouw de componiste Johanna Bordewijk-Roepman, onder andere door middel van het organiseren van het Bordewijkjaar 2015; het plaatsen en de instandhouding van een borstbeeld; het digitaal toegankelijk maken van alle teksten en muziekstukken, alsmede het samenstellen van een bibliografie; en het organiseren van activiteiten ten einde aandacht te besteden aan het werk van het echtpaar Bordewijk.
U kunt ook lid worden van ons genootschap via deze link.

Een klein formaat van het beeld van Bordewijk zal in een kleine oplage worden gemaakt en voor sponsoren als tegenprestatie beschikbaar zijn. Het formaat zal ongeveer 15 cm zijn met een sokkel van 8x8x10 cm. Het beeldje zal of in kunsthars met bronsfinish te krijgen zijn, of in brons. zie daarvoor onze tegenprestaties.
Nieuwste donaties

Een donateur
13-08-2015 11:07Dit prachtige initiatief steun ik graag. Zowel de schrijver als de stad verdienen dit bijzonder mooie bronzen borstbeeld.

Hens Odinot
7-08-2015 21:35Een leuk initiatief en literatuur verdient meer aandacht.

Niels Klinkenberg
2-08-2015 08:14Wat wordt het beeld mooi! En ik wil een beeldje thuis.