Indisch straatsieraad
De Stichting Herdenking 15 augustus 1945, regio Rotterdam gaat een straatsieraad realiseren op de locatie waar wij jaarlijks op 15 augustus de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, bij de Vlaggenparade op de Boompjes in Rotterdam. Het straatsieraad is een monument ter herdenking van de slachtoffers in Nederlands-Indië, én een plek om de verhalen te vertellen van de
Indisch straatsieraad
De Stichting Herdenking 15 augustus 1945, regio Rotterdam gaat een straatsieraad realiseren op de locatie waar wij jaarlijks op 15 augustus de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken, bij de Vlaggenparade op de Boompjes in Rotterdam. Het straatsieraad is een monument ter herdenking van de slachtoffers in Nederlands-Indië, én een plek om de verhalen te vertellen van de overlevenden, om deze door te geven aan de volgende generaties.
De stichting heeft al toezeggingen van fondsen en donateurs. Hiermee kan het monument gerealiseerd worden. We willen u vragen om een bijdrage voor het educatieve deel (de verhalen) en de publicatie in de vorm van een magazine-achtig boek.
Hieronder ziet u de emaille foto die op een granito zuil wordt geplaatst. Een schets van het hele monument vind u onderaan.

Waarom dit straatsieraad
In het monument komt de band met het voormalig Nederlands-Indië tot uiting. Het biedt de Indische gemeenschap de mogelijkheid tot Gedenken, Troost, Herkenning en Erkenning. De meeste gedenktekens over deze periode in de Nederlandse geschiedenis verwijzen naar de gevallen militairen in deze periode. Wij willen ook aandacht geven aan de burgers die in de kampen hebben gezeten, de moeders die het eten uit de mond hebben gespaard om hun kinderen te laten overleven, de buitenkampers en alle andere betrokkenen die op enige wijze geleden hebben tijdens en na WOII in Nederlands-Indië. Gedenken en Troost verwijzen naar dit verleden, terwijl Herkenning en Erkenning voor de nabestaanden belangrijk is, die naar een vaak voor hen onbekend Nederland verhuisden en los werden getrokken van hun wortels.

Betekenis en hoop
De aanleiding vertegenwoordigt een trieste periode uit de geschiedenis. Juist daarom willen wij een inspirerend gedenkteken plaatsen, een plek die hoop uitstraalt. Het monument is ontworpen als een autonoom (vrijstaand) beeld, een ‘sieraad’ voor de straat, hetgeen voor bewoners, bezoekers van de Vlaggenparade en andere passanten aantrekkelijk is. Het prachtige landschap roept bij iedereen persoonlijke herinneringen op, waarbij de vulkaan ook symbool kan staan voor drama, het uitbarsten van WOII en het groen van de sawa's. De rijstvelden staan voor vruchtbaarheid en groei, nieuw leven, en natuurlijk de basis van de heerlijke Indische recepten waar we nu nog regelmatig van mogen genieten in Nederland!

Breder publiek
Het straatsieraad is ook bedoeld voor een breder publiek, zoals meer gedenktekens bedoeld zijn om nu en in de toekomst te beseffen wat oorlog betekent. Het biedt daarom tevens de mogelijkheid om het publiek te informeren. Dit gebeurt door een zogenaamde QR-code te koppelen aan een subdomein op onze website, waarop deze specifieke geschiedenis en persoonlijke,authentieke verhalen gedeeld worden.
Hieronder ziet u de schets van het monument.

Het ontwerp
De filosofie achter het ontwerp is om een kleinschalig en bescheiden monument te realiseren in de openbare ruimte welke de herinneringsgedachte op tijdloze wijze zichtbaar maakt en respecteert. Daarnaast moet het beeld qua betekenis en vorm maatschappelijk gezien een breder publiek bereiken dan alleen ingewijden en betrokken mensen. Vorm en zeggingskracht van het beeld verwijzen naar de dramatische gebeurtenissen in toenmalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog (1941–1945), de bevrijding op 15 augustus 1945 en de daarop volgende Bersiap periode. De representatie van het herinneringsbeeld zal bij voorkeur versterkt moeten worden door verbinding met deze tijd, zowel inhoudelijk als beeldend. Met andere woorden, ook voor niet-ingewijden zal naar verwachting, het beeld door zijn verschijningsvorm intrigeren en inspireren.
Nieuwste donaties

Carel Banse
9-11-2015 14:04Belangrijk dat Indische geschiedenis wordt vastgelegd en beschikbaar komt voor de jeugd.

CdW
8-11-2015 13:16Mijn moeder, haar zusje en hun moeder (mijn oma dus) hebben in het kamp gezeten, dat is een wezenlijk deel van mijn familiegeschiedenis.

Kees Vrijdag
27-09-2015 17:09Mijn zus Cor Vrijdag is geboren in Nederlands Indië uit Hollandse ouders en heeft nog steeds warme gevoelens bij Indië en dit Straatsieraad