http://fashioninthesuburbs.tumblr.com/
“Fashion is a language.” - Roland Barthes The FashionSystem
Kleding vertelt ons iets over de persoon die het draagt. Het kan gezien worden als een taal van tekens die op non-verbale wijze betekenis geeft aan een individu of een groep. Kleding kan iets zeggen over iemands beroep, gender, klasse, welzijn of groepsassociatie.
Met de tentoonstelling van Hans Eijkelboom, de vertoning
http://fashioninthesuburbs.tumblr.com/
“Fashion is a language.”
- Roland Barthes The FashionSystem
Kleding vertelt ons iets over de persoon die het draagt. Het kan gezien worden als een taal van tekens die op non-verbale wijze betekenis geeft aan een individu of een groep. Kleding kan iets zeggen over iemands beroep, gender, klasse, welzijn of groepsassociatie.
Met de tentoonstelling van Hans Eijkelboom, de vertoning van vier films en het organiseren van diverse lezingen, proberen wij een overzicht te geven van de veranderingen binnen de semiotiek van kleding. Door de verschillende invalshoeken te belichten wordt mode vanaf wisselende perspectieven bekeken.
Naar aanleiding van de vier films, respectievelijk Rockers uit 1978 van Theodorus Bafaloukos, La Haine uit 1995 van Mathieu Kassovitz, Dodeskaden uit 1970 van Akira Kurosawa en Gummo uit 1997 van Harmony Korine, kijken we naar de betekenis die we aan kleding kunnen ontlenen. In Rockers en La Haine kan er gesproken worden van een subcultuur, terwijl Dodeskaden en Gummo op directe wijze refereren aan sociale klasse.
In de films staat kleding voor onderling verschil op individueel en collectief gebied. Tegelijkertijd kijken we met het project naar de hedendaagse betekenis van kleding. In een geglobaliseerde wereld waar grote modeketens het modebeeld overnemen is er sprake van homogenisering. Het werk van Hans Eijkelboom traceert de verandering van het onderscheid vanbepaalde groepen in de samenleving naar een meer eenvormig straatbeeld.
Over ons en het project
Wij zijn vier studenten die allen dit jaar onze bachelor 'Algemene Cultuurwetenschappen' afronden. Met het project pogen wij mode te zien als meer dan alleen het modieuze, hetgeen dat hip is en dat bepaald wordt door modeontwerpers. Het project is hierdoor niet alleen interessant voor diegene die specifiek in mode geïnteresseerd zijn, maar ook interessant vanuit een sociologisch, filosofisch en cultuurwetenschappelijk perspectief.
Donaties
Het project 'Fashion in the Suburbs' wordt mogelijk gemaakt door het pop-up project Voxpop. Het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam is naar aanleiding van een toekomstige verbouwing opengesteld voor projecten van studenten. Het overkoepelende thema is 'mode in de stad'. Aangezien er geen budget beschikbaar is voor het project zijn wij toegewezen op andere manieren om het project te financieren. Hans Eijkelboom werkt gratis met ons mee en stelt prints ter beschikking, maar om dit tentoon te stellen zijn extra lijsten en verzekeringen nodig. Wij stellen donaties daarom zeer op prijs!
Fashion in the Suburbs is te zien vanaf donderdag 21 mei in het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Tot op de opening!
Nieuwste donaties

Ewout Maan
29-04-2015 09:19Mijn kleindochter te steunen met dit project.

Iemand
28-04-2015 12:33Omdat dit een geweldig project is