ZIJN /NIET ZIJN Maak de theatergeschiedenis zichtbaar!
Nederland houdt van theater. We hebben dan ook een enorm rijke theaterhistorie. Theater, dans, musical, poppenspel, mime… En die geschiedenis willen we op theaterencyclopedie.nl graag met iedereen delen. Dertig iconische voorstellingen uit het verleden verdienen het om gezien te worden. Help jij mee om het verschil te maken tussen ZIJN en NIET ZIJN?
&
ZIJN /NIET ZIJN
Maak de theatergeschiedenis zichtbaar!
Nederland houdt van theater. We hebben dan ook een enorm rijke theaterhistorie. Theater, dans, musical, poppenspel, mime… En die geschiedenis willen we op theaterencyclopedie.nl graag met iedereen delen. Dertig iconische voorstellingen uit het verleden verdienen het om gezien te worden. Help jij mee om het verschil te maken tussen ZIJN en NIET ZIJN?
Een erepodium voor de belangrijkste voorstellingen
Uit de collectie van het voormalige Theater Instituut Nederland beschikken we over een heel arsenaal aan registraties van beroemde voorstellingen uit het verleden. Wie is er bang voor Virginia Woolf met Ank van der Moer, Cafe Lehmitz van Carver, Leedvermaak van Baal en Troev of de verdronken visser door Jozef van den Berg, de musical Wat een planeet van Annie M.G. Schmidt,noem maar op. Ze zijn er wel, maar niemand kan ze zien.
Deze dertig belangrijke historische voorstellingen willen we internetklaar maken en een erepodium geven op theaterencyclopedie.nl, hét online platform voor Nederlandse theatergeschiedenis.
Theaterencylopedie.nl, ons collectieve theatergeheugen
De Theaterencyclopedie bestaat vanaf 2011. Deze werkt een beetje als wikipedia, dagelijks werken een aantal liefhebbers en professionals de gegevens bij. Je vindt er alles over oude theaters, voorstellingen, biografiën van acteurs en actrices, foto’s, korte videofragmenten en geluidsfragmenten, zoals historische theaterliedjes en interviews.
Help jij de geschiedenis levend te houden?
De kern van de huidige encyclopedie bestaat nu uit feiten. Wie speelde wat, waar en wanneer? Maar het allerbelangrijkste, de podiumprestaties zelf, kunnen we nu met niemand delen. Terwijl het allemaal wel is opgenomen. In het depot staat een enorme archiefkast met tapes uit de vorige eeuw stof te verzamelen. 30 belangrijke opnames uit die kast willen we nu graag internetklaar maken. Digitaliseren, op het goede formaat zetten, rechten regelen... Daarom zoeken we liefhebbers, theatervrienden en mecenassen die ons project willen steunen met een bijdrage. Kom!
Adopteer een voorstelling!
Zelfs met de kleinste bijdrage help je ons al enorm. Echt, alle beetjes helpen. Maar als je zelf nu net die ene voorstelling graag wil terugzien, heb je nu de kans om geschiedenis te schrijven. Bij een bijdrage van €500 kun je zelf kiezen welke voorstelling met jouw gift internetklaar wordt gemaakt. En je ontvangt ‘jouw’ voorstelling ook nog eens thuis op dvd!
Dankjewel voor je bijdrage!
Welke voorstellingen willen we bijvoorbeeld zichtbaar maken?
Wie is bang voor Virginia Woolf? door de Nederlandse Comedie uit 1964 met Ank van der Moer en Han Bentz van den Berg als Martha en George.
Wat een planeet, musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, uit 1973. Met Conny Stuart en Willem Nijholt.
Four Schumann Pieces, door Het Nationale Ballet, een choreografie van Hans van Manen uit 1976. Met Rudolf Nurejev en Alexandra Radius.
Leedvermaak van Judith Herzberg, door Toneelgroep Baal, première in 1982. Regie Leonard Frank.
Troev of de verdronken visser door poppenspeler Jozef van den Berg, première in de Stadsschouwburg Eindhoven, 1983
De nacht, de moeder van de dag van Lars Norén door het Publiekstheater Amsterdam, 1984. Regie door Karst Woudstra, spelers zijn Ton Lutz, Elisabeth Andersen, Hans Dagelet, en Pierre Bokma.
Föld, Dansgroep Krisztina de Châtel, 1985. Choreografie Kristina de Chatel, muziek Philip Glass. Première in de Amstelkerk te Amsterdam.
Café Lehmitz van Theatergroep Carver uit 1991. Met: Leny Breederveld, René van 't Hof, Jim van der Woude, Beppie Melissen; regie Mirjam Koen.
Count your blessings van Gerardjan Rijnders door Toneelgroep Amsterdam, première 1993. Regie Gerardjan Rijnders.
Mirad, een jongen uit Bosnië, geschreven door Ad de Bont, door Theatergroep Wederzijds, 1993
Vlees en bloed door Suver Nuver,.Opname uit 1997. Naar "The Family" van Lodewijk de Boer.
Wilhelmina: Je maintiendrai van Ton Vorstenbosch uit 1998 met Anne-Wil Blankers als Koningin Wilhelmina.
Vrijdag van Hugo Claus, door Zuidelijk Toneel Hollandia uit 2003. Spelers zijn o.a. Bert Luppes en Elsie de Brauw, regie Johan Simons.
Meer informatie over deze en de andere voorstellingen vind je op Theaterencyclopedie.nl
Volg de actie ook op Facebook!
Nieuwste donaties

Iemand
14-03-2015 14:42Dit is mijn verzet tegen de rekenmeesters in Den Haag

Marieke de Wildt
13-03-2015 15:04Toneelschuur Producties vindt het belangrijk dat theatervoorstellingen niet verdwijnen als een productie niet meer gespeeld wordt. Via dit initiatief blijft een deel van onze rijke toneelgeschiedenis toegankelijk.

Iemand
11-03-2015 10:38Ik mis het TIN nog wekelijks. Dit is een klein duwtje in de goede richting.