Red de kunstenaarsboeken van het KMSKA
Help het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) om de kunstenaarsboeken in zijn collectie optimaal te bewaren.
Wat is een kunstenaarsboek? Vanaf het midden van de 20e eeuw gaan kunstenaars kunstwerken in boekvorm ontwerpen. Voor sommigen was het een manier om op een goedkope wijze kunst te maken en te verspreiden. Anderen wilden het boek op zich in vraag stellen en de formele
Red de kunstenaarsboeken van het KMSKA
Help het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) om de kunstenaarsboeken in zijn collectie optimaal te bewaren.
Wat is een kunstenaarsboek? Vanaf het midden van de 20e eeuw gaan kunstenaars kunstwerken in boekvorm ontwerpen. Voor sommigen was het een manier om op een goedkope wijze kunst te maken en te verspreiden. Anderen wilden het boek op zich in vraag stellen en de formele en inhoudelijke grenzen van het medium aftasten. Doorheen de jaren hebben kunstenaars sterk geëxperimenteerd met de materie, structuur en inhoud van de boeken die ze maakten. Soms zijn het unieke exemplaren, of werden ze gepubliceerd in beperkte oplage. Vaak ontstonden de kunstenaarsboeken in samenwerking met een auteur. Tekst, beeld en vorm werden daarbij steeds op elkaar afgestemd. De kunstenaarsboeken van het KMSKAHet KMSKA bezit een zeventigtal kunstenaarsboeken, voornamelijk uit de jaren 1970. Het gaat zowel om bibliofiele uitgaven met originele illustraties - zoals litho’s en zeefdrukken - als om echte boekobjecten. De collectie kunstenaarsboeken bevat o.a. titels van de hand van Mark Verstockt; Ivo Michiels & Jef Verheyen; Marnix Gijsen & Jan Cox; Marcel van Maele & Fred Bervoets en Hugo Claus & Pierre Alechinscky. Stop de verzuringNa 40 jaar vertonen sommige van die kunstenaarsboeken krassen, kreuken, scheuren, verkleuring en verzuring. Daarom is het belangrijk dat ze een stevige zuurvrije beschermdoos krijgen. Bovendien moeten er bij zo goed als alle publicaties zuurvrije vellen tussen de pagina’s worden ingevoegd. Dat om de doordruk van gekleurde media en inktvraat in te dijken. Een groot deel van die conservatiewerken kan in huis gebeuren door museummedewerkers die daarvoor opgeleid zijn. Maar er zijn ook titels die dringend de zorgen nodig hebben van een gespecialiseerd papierrestaurator. En dat kost geld. U kan helpenU kan ons helpen om dit conservatie- en restauratieproject uit te voeren. Want met uw bijdrage kan het museum zo’n gediplomeerd restaurator aanstellen die de juiste zorgen kan toedienen aan de werken die dat het meest nodig hebben. Die kunnen daarna - net als de andere kunstenaarsboeken - zuurvrij en in optimale omstandigheden bewaard worden voor de toekomst.
Meer info:
www.kmska.be
kmskablog.wordpress.com
www.facebook.com/kmska
Wenst u een fiscaal attest?
U kan dit project ook steunen met een vrije gift. Dan ontvangt u geen tegenprestatie, maar dankzij onze samenwerking met de Koning Boudewijnstichting ontvangt u als inwoner van België wel een fiscaal attest voor schenkingen vanaf 40 euro (op jaarbasis). In dat geval moet u uw gift wel rechtstreeks overmaken op de bankrekening van de Koning Boudewijnstichting en niet via de betaalmogelijkheden op deze pagina.
Nieuwste donaties

Koning Boudewijn St
16-06-2014 10:033 donateurs steunden dit project door een donatie via de Koning Boudewijnstichting

Eva Wuyts
4-06-2014 16:55Omdat boeken belangrijk zijn...