Max Woiski wordt in 1936 door zijn ouders naar Nederland gestuurd om te studeren. Hij maakt zijn studie niet af en gaat als muzikant aan de slag. Hij begint een club (La Cubana) in Amsterdam. Na de oorlogscoort hij meerdere hits, onder anderen ‘Bruine bonen met rijst’. 1950 laatWoiski zijn zoon Max jr. uit Suriname overkomen. Aanvankelijk speelt hij gitaar in de band van zijn vader, maar opent vervolgens zijn eigen clubs,
Max Woiski wordt in 1936 door zijn ouders naar Nederland gestuurd om te studeren. Hij maakt zijn studie niet af en gaat als muzikant aan de slag. Hij begint een club (La Cubana) in Amsterdam. Na de oorlogscoort hij meerdere hits, onder anderen ‘Bruine bonen met rijst’. 1950 laatWoiski zijn zoon Max jr. uit Suriname overkomen. Aanvankelijk speelt hij gitaar in de band van zijn vader, maar opent vervolgens zijn eigen clubs, sticht zijn eigen band en scoort zijn eigen hits, onder andere: ‘O Nederland, geef me rijst met kouseband’. Woiski sr, vertrekt naar Mallorca en opent daar nog een aantal clubs. Deze lopen uitstekend. Toch heeft het verhaal een minder rooskleurig einde... De economische en sociale geschiedenis van Suriname voor de oorlog, het Surinaamse emigrantenleven in Nederland, de invloed van Surinamers op de jazz en het amusement in Nederland voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog en de carriéres van de muzikale Woiski’s leveren een verhaal op dat het verdient verteld te worden. Hiervoor zullen familieleden en muzikanten die met de Woiski’s hebben gewerkt worden benaderd. Zij zullen in gedachten terug in de tijd gaan om het publiek te kunnen trakteren op anecdotes. Verweven met muziekfragmenten, reclamespots waaraan door één van de Woiski’s is meegewerkt, fragmenten betreffende Surinaamse migranten en sfeerbeelden van Amsterdam uit de jaren ’50 zal een uniek document ontstaan, dat gaat over de Woiski’s in het bijzonder. Over hun bijzondere invloed op de Nederlandse amusementsindustrie en de prijs die daarvoor is betaald. In bredere zin zal het gaan over een bevolkingsgroep die kwam, zag, streed en overwon.
De bedoeling is om dit project medio 2015 af te ronden. Dit moment is niet toevallig: Patrick van den Hanenberg, historicus, schrijver en theaterrecensent bij de Volkskrant schrijft in samenwerking met Ronny Woiski, de tweede zoon van Max Woiski, de Woiski-dubbelbiografie die in de lente van 2015 zal uitkomen. Mijn documentaire zal deels de biografie van Patrick van den Hanenberg volgen en deels interessante zijpaadjes inslaan. Vanuit de theaterwereld is inmiddels interesse getoond voor een aansluitende muzikale voorstelling, waarbinnen beelden uit de documentaire ook een belangrijke plaats zullen innemen. Het idee is er: nu de financiële kant nog. Door middel van crowdfunding hoop ik dit rond te krijgen. Met behulp van uw hulp kan deze documentaire tot stand komen! Neem voor meer informatie vooral ook een kijkjeop: www.facebook.com/opwegnaarwoiski.
Nieuwste donaties

Patrick Van Den Han
31-03-2014 19:06De Woiski's zijn een mooie documentaire waard

Jennifer Hensen
31-03-2014 14:04Startbedrag