17 maart 1914 opende het TipTop theater haar deuren in de oude Jodenbuurt van Amsterdam. 100 jaar later staat op die plek de Theaterschool. Het theater is er dus niet verdwenen. Met onze docent en ‘creative teacher in residence’ (Jan Derk van den Berg) maken wij, de studenten Techniek & Theater van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, een voorstelling over de bewogen geschiedenis van het TipTop theater. Tijdens het honderdjarige jubileum
17 maart 1914 opende het TipTop theater haar deuren in de oude Jodenbuurt van Amsterdam. 100 jaar later staat op die plek de Theaterschool. Het theater is er dus niet verdwenen. Met onze docent en ‘creative teacher in residence’ (Jan Derk van den Berg) maken wij, de studenten Techniek & Theater van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, een voorstelling over de bewogen geschiedenis van het TipTop theater. Tijdens het honderdjarige jubileum willen wij op 17 maart 2014 het oude TipTop theater op precies dezelfde plek voor even nieuw leven inblazen. Toentertijd traden er bekende zangers als Bob Scholte en Willy Derby op, maar ook goochelaars, ‘humoristen’, muzikanten, hypnotiseurs, telepaten en danseressen. Soms waren er hele revues of operettes. In de crisisjaren tijdens de dertiger jaren van de vorige eeuw werden er speciale ochtendvoorstellingen voor werkelozen georganiseerd. Om het publiek politiek bewust te maken werden er kritische voorstellingen geprogrammeerd, o.a. over de antisemitische politiek in Duitsland. Tot de zomer van 1942 werd er doorgespeeld. In het TipTop theater mochten van de bezetter toen uitsluitend joodse artiesten voor een joods publiek optreden. Na de gedwongen sluiting werd het gebouw een centrum van verzet in het joodse getto. In de hongerwinter sloopten overgebleven buurtbewoners het hout uit het theater om in hun kachels op te stoken. Na de oorlog bleek het theater niet meer levensvatbaar. Publiek en artiesten waren tijdens de oorlog omgekomen en geld om het theater op te knappen was er evenmin. In 1953 viel het doek en ging het TipTop theater tegen de grond.
Dit verhaal willen wij graag aan iedereen vertellen. Zou jij ons hierin willen steunen zodat wij dit project mogelijk kunnen maken? We hebben al een goede basis, maar we zijn er nog niet! Als je ons steunt krijg je daar natuurlijk iets voor terug! Je kunt bijvoorbeeld vrijkaartjes krijgen voor de voorstelling, maar ook een album met alle revueliedjes die in de voorstelling ten gehore worden gebracht of een rondleiding achter de schermen (de vrijkaarten en rondleidingen gelden voor dinsdagavond 18 maart).
Voor bedrijven is sponsoren ook aantrekkelijk. Tien enthousiaste kunst-technisch ingenieurs in spe raken bekend met uw bedrijf en kunnen in de toekomst vaker contact met u zoeken. Daarnaast is een uitgebreide vermelding van uw bedrijfsnaam mogelijk en de Opleiding Techniek & Theater zal u in de toekomst vaker kunnen benaderen voor projecten binnen de Theaterschool. Mocht u na de voorstelling onder de indruk zijn en ons alsnog willen steunen bij dit project, dan kan dat.
Maar voor nu herrijst het TipTop van 15 tot en met 18 maart 2014 in zijn oude glorie! Precies op de oorspronkelijke plek, nu in de Theaterschool, herscheppen studenten van de Opleiding Techniek & Theater het oude TipTop theater. In de vorm van een spectaculaire docu-revue wordt het bewogen verhaal van dit unieke buurttheater verteld.
Reserveren kan via http://www.theaterschool.nl/agenda en voor informatie en leuke updates, foto’s en filmpjes van de opbouw kun je kijken op: https://www.facebook.com/events/1443232912560214/
Nieuwste donaties

M F Klukhuhn
16-03-2014 21:33100 jaar is maar 1 keer

M F Klukhuhn
16-03-2014 14:13"Tsjp Tsjop" theater (in de volksmond) moet als een levende herinnering, uit de vergetelheid worden gehaald., een laagdrempelige cultuur die ongenadig en hardhandig te midden uit onze buurt werd verwijderd... Het is een schone taak voor de Theaterschool en haar studenten hierin een vruchtbaar resultaat te scheppen.

Iemand
15-03-2014 11:06Super trots op onze dochter en al het jong talent dat aan deze productie meewerkt. En wij hebben weer een gezellig uitje naar Amsterdam. Groetjes vanuit Lepelstraat