Timbertown Groningen – Het Engelse Kamp (1914-1918) is een boek/dvd-project van auteur Menno Wielinga en regisseur Leo van Maaren over de lotgevallen van 1500 Britse militairen die gedurende de vier jaar van de Eerste Wereldoorlog waren geïnterneerd in een houten barakkenkamp te Groningen.
Menno Wielinga schreef het boek over een vergeten episode uit de Groningse geschiedenis, het verhaal van de 1500 sailor soldiers van de “First
Timbertown Groningen – Het Engelse Kamp (1914-1918) is een boek/dvd-project van auteur Menno Wielinga en regisseur Leo van Maaren over de lotgevallen van 1500 Britse militairen die gedurende de vier jaar van de Eerste Wereldoorlog waren geïnterneerd in een houten barakkenkamp te Groningen.
Menno Wielinga schreef het boek over een vergeten episode uit de Groningse geschiedenis, het verhaal van de 1500 sailor soldiers van de “First Royal Navy Brigade”. De brigade is grotendeels samengesteld uit marine-reservisten, oud-matrozen en oud-stokers, aangevuld met vaak jonge vrijwilligers. In november 1914 wordt de brigade overhaast naar het belegerde Antwerpen gestuurd, maar na de ineenstorting van het front vluchten de manschappen de Nederlandse grens over en komen ze uiteindelijk in Groningen terecht, om daar gedurende vier jaar te worden geïnterneerd.
Een van de vele onderwerpen die in het boek aan de orde komen, is de manhaftige poging om de matrozen gedurende vier lange jaren zo zinvol mogelijk bezig te houden. Dat gebeurt niet alleen door de verplichte ochtendmarsen en de dagelijkse militaire routine, maar ook door scholing, sport en entertainment: vrijwilligers mogen zich opgeven om werk te verrichten (vaak buiten het kamp) waardoor ze bovenop hun karige soldij iets extra’s kunnen verdienen; in het kamp wordt op hoog niveau gevoetbald in een interne competitie, evenals in vriendschappelijke wedstrijden tegen plaatselijke clubs als Be Quick en Forward of landelijke clubs als Ajax.
Hiernaast gaat het boek uitgebreid in op de vele culturele activiteiten die in het kamp worden ontwikkeld, bijvoorbeeld de Timbertown Operatic Society, de Comedy Society en de Dramatic Society, waarbij de vrouwenrollen worden ingevuld door Gronings talent, met optredens in de Harmonie en de Stadsschouwburg. Het grootste succes zijn de Timbertown Follies, die met meer dan 300 optredens gedurende de oorlog landelijke bekendheid krijgen.
Het rijk geïllustreerde boek van Menno Wielinga gaat vergezeld van een dvd met een documentaire van Leo van Maaren over de Timbertown Follies. Door middel van interviews met muziekkenners als Jacques Klöters, Aldert Toornstra en Henk van Gelder alsmede door speciale bijdragen van Diederik van Vleuten en de Groningse theatermaker Theo de Groot zal een vergeten episode uit de Nederlandse muziekgeschiedenis nieuw leven worden ingeblazen.
Wij vragen uw steun om dit prachtige boek/dvd-project over het Engelse Kamp en de fantastische Timbertown Follies mogelijk te maken!
Nieuwste donaties

Iemand
7-03-2014 14:53Succes!

Konrad Koselleck
3-03-2014 20:40Een mooi project dat de betekenis van de eerste wereldoorlog voor Nederland en überhaupt onder de aandacht brengt

Iemand
24-02-2014 01:02Graag steun ik met mijn bijdrage dit boek/dvd project, omdat het me dichter bij het verleden brengt van mijn Engelse grootvader, die in het Engelse Kamp vertoefde. Zonder zijn verblijf daar was ik nooit geboren.