Vijf kunstenaars, die op een heel andere plek wonen, dan waar ze geboren zijn, doen een kleurrijke en krachtige uitspraak over hun werk als kunstenaar in de 21e eeuw, en hoe hun verleden en identiteit daarin een rol speelt.
De kunstenaars zijn geboren en opgegroeid in andere culturen: India, Moldavië, Irak en Israël, Nieuw-Guinea, en, dichterbij, Londen. Hun migratie was een belangrijke cesuur in hun leven. De vraag die
Vijf kunstenaars, die op een heel andere plek wonen, dan waar ze geboren zijn, doen een kleurrijke en krachtige uitspraak over hun werk als kunstenaar in de 21e eeuw, en hoe hun verleden en identiteit daarin een rol speelt.
De kunstenaars zijn geboren en opgegroeid in andere culturen: India, Moldavië, Irak en Israël, Nieuw-Guinea, en, dichterbij, Londen. Hun migratie was een belangrijke cesuur in hun leven. De vraag die ik hen stel is: Komt je verleden op de een of andere manier in je werk terug? Hoe wordt dat zichtbaar, en hoe verhoudt zich dat tot de hedendaagse vormentaal? Gebruik je persoonlijke ervaringen, zet je die juist weg of pas je ze misschien onbewust toe?
Op de tentoonstelling gaan de persoonlijke standpunten en posities van deze beeldende kunstenaars een dialoog met elkaar aan. Ze kunnen elkaar beconcurreren, maar ook verbreden. De spanningen tussen de verschillende posities maken deze expositie bijzonder interessant. De kunstwerken gaan meer doen dan vrolijk naast elkaar staan of hangen.
De deelnemende kunstenaars zijn:
Joseph Semah http://www.josephsemah.nl/
Geboren in 1948 in Bagdad, Irak, opgegroeid in Israël. Woont nu al jaren in Amsterdam. Was Artist in residence in Londen, Berlijn en Parijs. In zijn werk probeert hij bij te dragen aan wederzijds begrip en tolerantie. Hij gebruikt daarvoor inzichten uit religie, wetenschap en kunst. Hij gebruikt zijn moedertaal, het Hebreeuws, als venster op de wereld. Een bijzondere en kenmerkend project van hem was de performance in Berlijn, waarin vertegenwoordigers van drie religies tegelijk hun teksten voordroegen, terwijl ze ruggelings elkaar door de ruimte duwden. In Cochin, India, herhaalde Semah deze performance met nog meer religies. Zijn werk is onder andere aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Victoria and Albert Museum in Londen.
Ilya Rabinovich http://www.ilyarabinovich.com/pages/000001.html
Geboren in 1965 in Chisinau, Moldavië. In 1973 emigreerde hij naar Israël. Hij doorliep de Rijksacademie in Amsterdam, na gedegen opleidingen aan de Bezalel Academie in Jeruzalem en de Universiteit van Haifa, Israël. Hij woont nu in Amsterdam. Zijn foto's tonen plaatsen, die beroofd lijken van hun geheugen, alsof ze tijdelijk zijn, los van hun omgeving. In een boek over het museum in Chisinau is te zien hoe hij wordt aangetrokken tot zulke plekken uit zijn jeugd, ook al is het moeilijk er nog ene verband mee te vinden.
Tanya Ury http://www.tanyaury.com/
Geboren in Londen en in 1993 naar Keulen verhuisd. Ze kreeg daar de Duitse nationaliteit terug, die haar joodse ouders in de jaren dertig was afgenomen door de nazi's. De geschiedenis van haar ouders is een drijvende kracht achter haar werk. Toen het stadsarchief in Keulen door bouw van een metrotunnel verloren ging, ging voor de tweede keer in haar leven een deel van haar geschiedenis verloren, immers haar ouders moesten alle persoonlijke bezittingen achterlaten en nu ging ook het officiële Duitse gedeelte van haar geschiedenis verloren. Ze werkt met video, fotografie, holografie, performance, objecten en audio. Ze is ook actief als curator en schrijver en ze geeft lezingen. Tanya Ury exposeerde veelvuldig in: Engeland, Ierland, Schotland, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Polen, Hongarije Bulgarije, Canada, Taiwan, Israël, Tsjechië en de Verenigde Staten.
Monali Meher http://www.monalimeher.com/
Geboren in India, In 1991 vertrekt ze voor het eerst naar het buitenland, naar de USA. Ze woont nu al meer dan tien jaar in Europa. Als een rode draad loopt door haar werk haar positie als vrouw en als Indiër in een andere cultuur. Behalve in India, Dubai en Pakistan exposeerde ze in Europa en Amerika op diverse plekken en in diverse musea geëxposeerd. In haar werk past ze zich aan de cultuur en de sociale elementen van de omgeving aan en kiest zo haar materialen, zonder haar Indiase achtergrond te verliezen. Ze transformeert de identiteit van materialen en laat ze op elkaar reageren: hoe zien ze eruit, hoe ruiken ze, wat voor indruk maken ze.
René de Rooze http://renederooze.com/
Geboren in 1955 te Amsterdam, groeide op in Nederlands Nieuw-Guinea: een leven in een klein arm paradijs. De kleuren, de hitte, de inheemse bevolking, de geur van de vruchten en gewassen en het oerwoud, dat 100 meter van zijn huis begon, maakten diepe indruk op hem.
Op een koude, regenachtige, grijze dag in 1961 kwam hij, na een bootreis met de Willem Ruys van meer dan zes weken, aan in Rotterdam. Die ervaring heeft zijn leven definitief beïnvloed. Niet al te lang na thuiskomst overleed zijn moeder aan kanker.
Tijdens zijn leven reisde hij veel. Elke reis ervoer hij als een zoektocht naar een verloren gegane cultuur en naar verloren kleuren. Hij woonde een jaar in Jeruzalem en ook dat maakte deel uit van die zoektocht.
In zijn werk probeert hij, vooral de laatste jaren, de in zijn leven gegraveerde elementen uit Nieuw-Guinea in te passen in zijn houding ten opzichte van de moderne beeldende kunst-ontwikkelingen van West-Europa.
Hij exposeerde in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden. Zijn werk is in diverse collecties opgenomen, waaronder een publicatie in het Groninger Museum.
Nieuwste donaties

Iemand
25-02-2014 17:19Ha René, namens mijn vader en mijzelf. Liefs uit Den Haag, Sophie

Iemand
29-12-2013 12:40Ik ben benieuwd naar het project

Iemand
13-12-2013 12:10Als startende ondernemer wens ik onze kunst een warm hart toe en hoop door deze bijdrage een kleine bijdrage te kunnen leveren.