"Kunst, in welke vorm dan ook, is de meest intense vorm van individuele expressie die de mens kan uiten. Het is een taal die geen woorden nodig heeft, maar toch krachtiger kan spreken dan duizend zinnen samen. Het is een venster naar onze innerlijke wereld en een brug naar verbinding met anderen."
Draag ook bij aan het duurzamer en structureler implementeren van Cultuureducatie binnen het basisonderwijs! En help mij met het financieren van mijn handboek voor leerkrachten “Van Verbeelding naar Verbinding”.
Hoi, ik ben Pien. Eerstegraad docent Beeldende Kunst en vormgeving.
Al enige tijd ben ik nu werkzaam als adviseur voor basisscholen om hen te helpen bij visievorming en het duurzaam implementeren van Cultuureducatie binnen het curriculum.
Tijdens de eerste gesprekken op school met leerkrachten en bestuurders zijn de spanningsvelden, tussen passie voor de zelfexpressie als belang voor persoonsvorming en de druk voor toets- en meetbare te behalen doelen, altijd voelbaar.
Mijn streven gaat uit naar het zoeken van verbindingen met andere structuren binnen de schooleigen visie waaraan ik cultuureducatie kan verbinden. Hierdoor kunnen we verbreden en verdiepen, zonder dat cultuureducatie gaat voelen als stapelen en daardoor (helaas soms) een bijzaak.
Elke school is verplicht om beleid te voeren (po en vo) gericht op het voorkomen, aanpakken en tegengaan van pesten (wet Veiligheid op school). Hiervoor maken veel scholen o.a. gebruik van groepsdynamische trainingen als antipestprotocol zoals bijvoorbeeld Kanjertraining, KiVa, PRIMA en de Vreedzame school.
Daarnaast zijn scholen vaak aan het stoeien hoe zij meer betekenisvol en bewust burgerschapsonderwijs moeten vormgeven binnen hun lessen.
Maar als we eens goedkijken welke doelen we precies willen behalen binnen de ontwikkeling van onze leerlingen binnen de basisschoolperiode, lijken de uitkomsten van de verschillende leergebieden (groepsdynamische trainingen – burgerschapsvorming – cultuureducatie) elkaar perfect aan te vullen!
Dus een handboek schrijven met geïntrigeerde lesideeën voor alle leerkrachten in het basisonderwijs in Nederland, leek mij heel logisch!
Dus help mij mee het basisonderwijs creatiever te maken en doneer!
[“...Goede Cultuureducatie is misschien wel de beste vorm van antipestprotocol…”]
Erwin Olaf
Van Verbeelding naar Verbinding: Beeldende Educatie als Weg naar Bewust en Inclusief Burgerschap.
Een handleiding voor Beeldende lessen als verdieping en verbreding binnen Groepsdynamische trainingen en Burgerschapsvorming voor het primair onderwijs.
Dit boek nodigt je uit om een reis te maken door de betekenisvolle wereld van beeldende educatie, waarin kunst niet alleen wordt gezien als een vorm van creatieve expressie, maar als een krachtig instrument voor sociaal en kritisch bewustzijn, individuele ontwikkeling en het smeden van verbindingen binnen onze gemeenschappen.
Wat komt er terug in het handboek:
- Cultuur en Burgerschap in samenhang: Verbinden door begrip
- Integreren van Cultuur en Burgerschap binnen groepsdynamische trainingen
- Procesgerichte Didactiek in Beeldend Onderwijs: Verbinding door Creatie
- Belang van Procesgerichte Didactiek (ook wel het creatieve proces)
- De fases binnen procesgerichte didactiek
- Leerlijnen voor alle groepen vanuit de drie elementen (Antipest . Burgerschap . Cultuur)
- Meer dan tien geïntegreerde activerende werkvormen per groep in verschillende disciplines
- De Kracht van Leren: De LeerKracht
-Tien uitgewerkte lessen voor leerkrachten vanuit de procesgerichte didactiek om de methode eigen te maken en in te zetten tijdens bijvoorbeeld studiedagen
- Tien uitgewerkte lessen vanuit de procesgerichte didactiek voor elke groep (kleuters t/m groep 8) met passende kwaliteitskaarten (vanuit de Inhoudelijke, Pedagogische en Technische kwaliteit en de Beoordeling, Reflectie en Afsluiting)!
Het boek telt in totaal 240 pagina`s!
Naast het boek heb ik een kaartenset ontworpen om de werkvormen makkelijker in te zetten tijdens de les!
Met het opgehaalde bedrag zal ik:
- een eindredacteur bekostigen
- de aanvragen voor de ISBN nummers betalen
- het drukken van het fysieke boek kunnen uitbesteden
- evenals het drukken van een mooie extra kaartenset van de werkvormen
Doneer nu en help het basisonderwijs in Nederland te verrijken met nog meer creatieve lessen!
Mijn eigen uren en de kosten voor marketing komen natuurlijk uit eigen middelen!
Slaagt deze crowdfunding met meer dan 100%, of is er geld over na de kosten van het fysiek tot stand komen van het boek en de kaartenset voor de werkvormen, dan zal ik die bijdrage besteden aan het uitbrengen van een kaartenset met filosofische vragen voor elke groep in het basisonderwijs die kinderen op school (of thuis) aanzetten tot actief en kritisch denken binnen deze thematiek.
En ja, ook te gebruiken voor de kleuters!