Een ziende kan bij het binnenkomen van een gebouw in een oogopslag zien hoe het gebouw in elkaar steekt. Voor een blinde of slechtziende ligt dit echter anders. Hoe krijgt een blinde of slechtziende een beeld van een gebouw? De door stichting Geluid in Zicht (GiZ) ontwikkelde audiomaquette biedt uitkomst.
Geluid in Zicht In 2009 is GiZ opgericht door Hannes Wallrafen (fotograaf/audiograaf sinds negen jaar blind). GiZ
Een ziende kan bij het binnenkomen van een gebouw in een oogopslag zien hoe het gebouw in elkaar steekt. Voor een blinde of slechtziende ligt dit echter anders. Hoe krijgt een blinde of slechtziende een beeld van een gebouw? De door stichting Geluid in Zicht (GiZ) ontwikkelde audiomaquette biedt uitkomst.
Geluid in Zicht
In 2009 is GiZ opgericht door Hannes Wallrafen (fotograaf/audiograaf sinds negen jaar blind). GiZ heeft als doelstelling om de beleving van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden te vergroten en de toegankelijkheid ervan substantieel te verbeteren. Dit gebeurt door het ontwikkelen van audiomaquettes. Een audiomaquette is niet zomaar een maquette, maar een maquette met geluid. Met je handen voel je de vorm en de materialen en tegelijkertijd hoor je door de koptelefoon het geluid van de ruimte. De unieke combinatie van voelen en luisteren versterkt de beeldvorming en beleving. Hierdoor kan de bezoeker zich beter oriënteren, meer leren over een gebouw, en zich een beeld vormen van de ruimte.
Tweede Kamer
De eerste audiomaquette is inmiddels volop in ontwikkeling. GiZ richtte zich voor dit eerste schaalmodel op de Tweede Kamer, een gebouw dat bij veel leden van de doelgroep hoog op de verlanglijst staat. Samen met architecten en modelbouwers bouwde GiZ het afgelopen jaar een proefmodel van de Plenaire Zaal. Blinden en slechtzienden konden zich dankzij dit model eindelijk een beeld vormen van de centrale vergaderzaal van de Nederlandse democratie. Met de koptelefoon op, hoor je, tijdens het voelen, bijvoorbeeld de geluiden van de Kamer, de hamer van de voorzitter, de stem van architect Pi de Bruin, of aanwijzingen over het vinden van de lift.
Het proefmodel is uitgebreid getest door blinden en slechtzienden.
Steun ons
Nu het onderzoek afgerond is, en we weten wat er verbeterd, verwijderd of veranderd moet worden, kunnen we beginnen met de definitieve bouw, maar daar is geld voor nodig! Met uw steun kunnen wij ook het laatste financiële gat vullen en kunnen we per 1 maart 2014 met de bouw starten. Eind september 2014 krijgt de audiomaquette dan tijdens een feestelijke opening zijn definitieve plaats in de Statenpassage.
Toekomst
En we gaan verder: deze eerste maquette zal een prototype zijn voor andere gebouwen. Wij streven niet alleen naar een audiomaquette voor de Tweede Kamer, maar richten ons op een toekomst waarin andere gebouwen ook voorzien zijn van toepassingen die de mobiliteit en beleving van gebouwen voor blinden en slechtzienden kunnen vergroten. De audiomaquette is daartoe een belangrijk middel.
Vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens bij de opening!
Hannes Wallrafen (initiator)
Vincent Bijlo (ambassadeur)
Volg de ontwikkelingen ook op: www.facebook.com/GeluidinZicht
Het audiomaquetteproject wordt financieel ondersteund door: de Tweede Kamer, Stichting Zabawas, Stichting Blindenhulp, Fonds 1818, LSBS, Stichting DOEN en Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Deze actie van Voordekunst.nl zal als sluitstuk van de begroting dienen.
Daarnaast staan Bartiméus, De Oogvereniging, Koninklijke Visio, Prodemos en de Rijksgebouwendienst achter het initiatief van GiZ.
Nieuwste donaties

Eliane Bots
26-02-2014 23:49Mooi en waardevol project wat aansluit bij mijn interesses.

Iemand
24-02-2014 19:33om de participatie te stimuleren

Iemand
23-02-2014 14:10Ik steun dit project omdat ik de makers van dit innovatieve concept zeer bewonder!