Een supermooi en toegankelijk kookboek, boordevol suikervrije taartjes, koekjes en cakes. Om te laten zien dat je ook zonder geraffineerde suikers vrolijke en heerlijk zoete gebakjes kunt maken. Dát wordt Zoet zonder suiker. Een boek waaraan ik zelf twee jaar geleden erg veel gehad zou hebben, toen tijdens mijn zwangerschap bleek dat mijn lichaam geraffineerde suikers niet meer verdraagt. Dat was knap lastig. Zeker als echte taartliefhebber.
&
Een supermooi en toegankelijk kookboek, boordevol suikervrije taartjes, koekjes en cakes. Om te laten zien dat je ook zonder geraffineerde suikers vrolijke en heerlijk zoete gebakjes kunt maken. Dát wordt Zoet zonder suiker. Een boek waaraan ik zelf twee jaar geleden erg veel gehad zou hebben, toen tijdens mijn zwangerschap bleek dat mijn lichaam geraffineerde suikers niet meer verdraagt. Dat was knap lastig. Zeker als echte taartliefhebber.
Suikervrije zoetigheden
Ik besloot mij niet te laten kennen en begon volop te experimenteren met suikervrij bakken. Het was even wennen, maar ik ontdekte al snel dat er heel veel manieren zijn om zonder suiker toch heerlijk zoete taartjes, koekjes en cakes te maken. Sindsdien vinden mijn baksels gretig aftrek bij mijn vriend en mijn dochter Meis. Ook vrienden, familie en mijn collega’s op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageren enthousiast op de suikervrije zoetigheden die ik regelmatig meebreng.
Het blijkt dat veel mensen geen idee hebben dat je ook zonder suiker heerlijk zoet kunt bakken. Zo kwam ik op het idee om mijn ervaring te delen in een kookboek. Het lijkt me geweldig om iedereen te laten zien hoe makkelijk en lekker het is om gezonde taartjes te bakken! Ik weet zeker dat veel mensen blij zouden zijn met een boek als dit. Omdat ze willen afvallen, genoeg hebben van energiedips na het eten van suiker of omdat hun lichaam, net als dat van mij, geraffineerde suikers niet meer verdraagt.En al helemaal nu je steeds vaker berichten lees over de gevaren van suiker.
Duurzaam in elk opzicht
Een boek maken kost veel geld. Zeker omdat ik het wil doen op een manier die aansluit bij de inhoud: zo duurzaam mogelijk. Ik vind het heel onlogisch om een boek te maken waarin ik vertel over hoe je gezond kunt omgaan met je lichaam en datzelfde boek dan te laten drukken met vervuilende inkt in een land hier ver vandaan. Daarom wil ik het laten drukken in Nederland, bij een drukker die rekening houdt met het milieu.
Zelf doe ik mijn werk maar al te graag uit overtuiging en enthousiasme, maar dat kan ik niet vragen van de overige betrokkenen. Een vormgever, fotograaf of drukker kun je (helaas) niet betalen met mooie beloftes. Zonder deze mensen zijn mijn recepten niet veel meer dan een verzameling letters in een Wordbestand. En zeg nou zelf, zo’n documentje op je computerscherm is toch heel wat minder inspirerend dan een mooi kookboek dat je regelmatig door kunt bladeren.
Hoe zit het met de kosten?
Het maken van het kookboek kost ruim 17.000 euro (voor onder andere de fotografie, vormgeving, eindredactie en de eerste druk). Een groot deel van de kosten betaal ik uit eigen zak en natuurlijk stop ik al mijn vrije tijd in dit project. De rest van het benodigde bedrag hoop ik rond te krijgen via voordekunst. Help jij mee?
Meer weten?
Op de Facebookpagina blog. Of vraag het me zelf, bijvoorbeeld via twitter
Camera en montage: Arien Siertsema)
Nieuwste donaties

Iemand
30-11-2013 22:59Super initiatief! Ik ben benieuwd!

Inkie
29-11-2013 22:05Zoet zonder suiker is voor mij een lekkere noodzaak

Iemand
29-11-2013 16:32Ben zeer benieuwd naar de recepten!