Help ons de dans-documentaire ‘op zoek naar Rumah’ te realiseren! Een persoonlijke dans-documentaire over een zoektocht naar een thuis Over het project Mijn naam is Afra Ernst en ik ben danser en maker, geboren in Jakarta en op mijn zesde verhuisd naar Nederland. Als maker merk ik steeds meer dat er vragen terugkomen over mijn jeugd, over mijn eigen ontwikkeling in het begin van mijn leven.
Help ons de dans-documentaire ‘op zoek naar Rumah’ te realiseren!
Een persoonlijke dans-documentaire over een zoektocht naar een thuis
Over het project
Mijn naam is Afra Ernst en ik ben danser en maker, geboren in Jakarta en op mijn zesde verhuisd naar Nederland. Als maker merk ik steeds meer dat er vragen terugkomen over mijn jeugd, over mijn eigen ontwikkeling in het begin van mijn leven. Als autobiografisch maker wil ik via deze dansdocumentaire onderzoeken hoe mijn geboorteplek en mijn migratie beïnvloeden wie ik ben als choreograaf.
Aangekomen in Gemert als zesjarig meisje, heb ik ervaren hoe het is om nergens bij te horen. Hieruit groeide mijn passie om, met inzet van dans, de verhalen te vertellen van de underdog. Dit ontwikkelde zich uiteindelijk tot mijn dansgezelschap Rumah-Afra. Rumah; wat thuis of onderkomen betekent. Een veilige plek waar je je welkom voelt en kunt zijn wie je wil zijn. Ergens thuisvoelen, of juist niet thuisvoelen, zijn belangrijke onderwerpen in mijn dansvoorstellingen. Mijn werk is gevoed door een grote urgentie om anderen te inspireren, activeren en bruggen te bouwen tussen mensen.
Samen met regisseur Zoë Kiani en haar team heb ik besloten de confrontatie aan te gaan. Als maker reis ik terug naar mijn geboorteplek om mijn roots te onderzoeken, zodat de indentiteit van mij als maker verder verstevigd wordt. De plek, de mensen, de herinneringen en de hopelijk te vinden antwoorden worden daarmee onderdeel van mijn danstaal en zal ik in 2025 omzetten tot een dansvoorstelling in de theaters.
Deze eerste stap, deze zoektocht naar een thuis, wordt vastgelegd in een dansfilm van ongeveer 20 minuten. Een dansfilm bedoeld voor iedereen die zich herkent in een zoektocht naar een thuis.
Ga “met ons mee” op deze reis. Een reis die startte in 1992. Om nu, ruim 30 jaar later, de antwoorden te vinden.

Over mijn gezelschap Rumah-Afra
Het oppakken van hedendaagse onderwerpen, vaak schurend of confronterend, en deze omvormen tot een constructieve boodschap is de kracht van dansgezelschap Rumah-Afra. Als dansmaker en choreograaf met een klassieke dansopleiding en met sterke invloeden vanuit de hip-hop scene, werkt ik met onderwerpen van nu. Onderwerpen die soms te complex zijn om woorden aan te geven, maar juist door beweging en vorm een opening bieden tot gesprek. Kerndoelstelling van het werk van Rumah-Afra is het bouwen van ‘bruggen’. Leidende vraagstukken zijn: hoe creëren we wederzijds respect? Hoe houden we oog voor elkaar, ook met begrip voor elkaars verschillen?

Over de makers
Afra Ernst Afra is maker, uitvoerend danser, danslerares, op weg naar het worden van choreograaf. Geboren in Jakarta en verhuisd naar Nederland op haar zesde. Afra danst een hedendaagse stijl met hip-hop invloeden en heeft o.a. gewerkt met DOX, ISH Dance Collective, Laurent Flament, IRCompany, Holland Show Ballet, TG Echo, Bureau Vanaf2 en Lina Limosani. In 2020 won Afra het Café Theater Festival met haar eerste voorstelling Een Ode Aan. In 2022 maakte Afra de voorstelling My Religion Doesn’t Define Me.
Zoë Kiani is een Iraans-Nederlandse regisseur. Eerder maakte ze English Breakfast over een Iraanse tiener die probeert te ontsnappen aan het opkomende Iraanse regime van 1979 en aan zijn religieuze familie. Recent maakte ze Queen of Dying over een telefoongesprek tussen een mishandelde vrouw en haar manipulatieve vriendin.
Zoë: “Mijn eigen biculturele achtergrond heeft mij altijd geïnspireerd en laat mij op mijn eigen manier naar de (film)wereld kijken. Ik vind de vertegenwoordiging van migranten in de westerse media vaak te eenzijdig. Het label migrant is, vooral in de context van het Midden-Oosten, een thema geworden, wat de mensen en hun unieke culturen sterk tekort doet. Mijn wens is een film te maken die de cultuur eert en waarin elk mens met een soortgelijke ervaring zich kan herkennen.”
Afra en Zoë maken deze dansdocumentaire samen met Niels Lokhorst (cinematograaf), Bente van der Spek (sound operator) en Christiaan Uytdehaage (productie).
Waarom hebben we jou nodig?
Deze dansdocumentaire kan ik niet alleen maken. Ik heb inmiddels de juiste mensen om mij heen verzameld waarmee ik dit project kan gaan doen. We missen alleen nog het budget om de technische materialen te huren. Dit gaat voornamelijk om camera en geluid. Hoewel het Fonds Podiumkunsten een deel bijdraagt aan dit project, hebben momenteel nog niet voldoende geld om alle techniek in te zetten.
Willen jullie ons helpen deze droom waar te maken? En kom je dan kijken naar het resultaat?
Praktisch
We zijn van plan eind november af te reizen naar Indonesië. Naar verwachting is de dansdocumentaire dan vanaf mei 2024 te zien. We hopen een mooie premièreplek te vinden en jullie daar tegen die tijd te ontvangen.
Nieuwste donaties

Cheroney Pelupessy
16-11-2023 22:56❤️

Kelly
15-11-2023 16:26Lieve Fa heel veel succes met dit mooie nieuwe project. Terug naar je roots en wat jou het gelukkigst maakt: familie en dans. You got this!

Annouschka
15-11-2023 11:28Lieverd, ik ben nu al mega trots op jou! Hoe ver je al gekomen bent en wat je allemaal nog gaat bereiken. Je bent een inspiratie ❤️