ED is een project dat is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Brigiet van den Berg (grafisch ontwerper), Nikki Brörmann (filosoof), Simone Engelen (fotograaf, filmmaker), Ola Lanko (fotograaf, kunstenaar) en Sterre Sprengers (beeldredacteur). Onze samenwerking begon eind januari van dit jaar toen ons werd gevraagd in het kader van de GKf Frits Gerritsenprijs een project te maken dat het belang van fotografie voor de samenleving zou uitdragen. Uitgangspunt hierbij was de stelling "fotografie
ED is een project dat is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen Brigiet van den Berg (grafisch ontwerper), Nikki Brörmann (filosoof), Simone Engelen (fotograaf, filmmaker), Ola Lanko (fotograaf, kunstenaar) en Sterre Sprengers (beeldredacteur). Onze samenwerking begon eind januari van dit jaar toen ons werd gevraagd in het kader van de GKf Frits Gerritsenprijs een project te maken dat het belang van fotografie voor de samenleving zou uitdragen. Uitgangspunt hierbij was de stelling "fotografie is van iedereen".
Na onderzoek en discussie kwamen we tot de conclusie dat fotografie letterlijk van iedereen is geworden. Fotografie heeft haar democratisch hoogtepunt bereikt: door de ontwikkeling van technologie en social media kan iedereen overal en van alles foto's maken, delen en bewaren. Deze vrijheid van deze mogelijkheden creëert echter ook een nieuw probleem. We maken inmiddels zo veel digitale foto's dat onze archieven groot, onoverzichtelijk en onhanteerbaar worden en we beelden vergeten en kwijtraken.
In hun kwantiteit verliezen foto’s de kwaliteit om de vastgelegde herinneringen ook weer op te roepen.
Daarom zijn wij de ED technische standaard voor foto editing gaan ontwikkelen. Het is een systeem waarmee wij in een aantal stappen tot een selectie van de belangrijkste foto's uit een groot digitaal archief kunnen komen. Ons systeem is een handmatig proces waarbij we in afwezigheid van de eigenaar van het archief (de ‘Hero’) alle foto’s gaan analyseren. We worden zo bekend met alle elementen uit het gefotografeerde leven van Hero en de manier waarop hij/zij fotografie gebruikt, dat we in 4 stappen tot een kleine selectie van beelden kunnen komen die een representatie vormen voor het geheel. Daarmee is ED meer dan een systeem: ED is een reflectie op de rol die fotografie vervult in ons dagelijks leven, onze cultuur en de samenleving.
Door ons meer bewust te zijn van wat we wel en niet fotograferen, willen we streven naar het ideaal ‘less is more’ en de waarde van fotografie herstellen.
Inmiddels hebben we ons systeem toegepast op verschillende digitale archieven. Wij zijn zo enthousiast over de uitkomsten, dat we onze kennis willen delen met jullie. We delen al een deel van onze bevindingen op www.editingstandard.com, maar om een compleet inzicht te geven willen we onze opgedane kennis en analyse vastleggen in een publicatie. Het zal een reflectie zijn op het hedendaags gebruik van fotografie, verteld door onze analyse van persoonlijke digitale archieven. Tijdens Unseen Photo Fair 2013 mogen we een presentatie geven over ED en hopen we onze publicatie te lanceren.
Dit is echter alleen mogelijk met jullie bijdrage! Help ons de publicatie te realiseren en zo onze kennis te delen. In de hoop dat we bij kunnen dragen aan het herstellen van de waarde van fotografie en het bewustzijn waarmee we foto’s maken, opslaan en delen.
Alvast enorm bedankt namens ED, Brigiet, Nikki, Ola, Simone en Sterre.
Nieuwste donaties

Marga Rotteveel
11-09-2013 15:56Interessant project en moet het daglicht zien!

Iemand
9-09-2013 20:31interessant verhaal. benieuwd naar resultaten en methodiek.

Lisa Bouyeure
9-09-2013 18:113000!