Laat Maastricht geen blauwtje lopen! Een universeel liefdesslotjes kunstwerk in het publieke domein. Help mij een universeel kunstwerk te realiseren voor de liefde in het publieke domein!
Hoi! Mijn naam is Jos Houben, woonachtig in de romantische stad van Nederland, Maastricht, maar is dit ook zo? Net zoals in vele wereldsteden zien we het fenomeen van de liefdesslotjes, her en der in de stad, meestal illegaal. Het mag niet en

Laat Maastricht geen blauwtje lopen!
Een universeel liefdesslotjes kunstwerk in het publieke domein.
Help mij een universeel kunstwerk te realiseren voor de liefde in het publieke domein!
Hoi! Mijn naam is Jos Houben, woonachtig in de romantische stad van Nederland, Maastricht, maar is dit ook zo? Net zoals in vele wereldsteden zien we het fenomeen van de liefdesslotjes, her en der in de stad, meestal illegaal. Het mag niet en je riskeert een bekeuring als je die liefdesslotjes ergens aan hangt. Nu is er een wens/droom/plan/project om een (legaal) kunstwerk te realiseren waaraan de liefdesslotjes aan gehangen mogen worden. Er is een ontwerp, er zijn kunstenaars, gemeentelijke goedkeuring én een unieke locatie! Ik heb jullie steun (en geld) nodig. Laat Maastricht geen blauwtje lopen!
Achtergrond
Lopend over de oudste én bekendste brug van Nederland, de Sint Servaas, zag ik vaak de bekende liefdesslotjes aan een hefboom. Illegaal en daarom worden ze steeds weggehaald. Ook langs andere plekken langs de Maas zijn de liefdesslotjes te vinden. Gezien iedereen jong, oud, ongeacht geslacht, seksuele-, politieke voorkeur, afkomst, opleiding, leeftijd, huidskleur, sociale achtergrond, zijn/haar liefde voor de ander en dit publiekelijk wilt betuigen, maar ook voor jezelf, de stad, huisdier, sport, klimaat, milieu of what ever, kwam ik op het idee om een daarvoor uniek bestemd kunstwerk te laten realiseren. Een mooi universeel ontwerp vond ik in de kunstenaar Stang, die daarvoor een speciaal kunstwerk ontwierp. Zijn ‘stijl’ bij de herinrichting van het Centre Céramique op Plein 1992 sprak mij duidelijk aan. Herkenbaar, duidelijk, levendig, transparant. Voor het ontwerp liefdesslotjes kan iedereen een eigen interpretatie aan geven.
Stang
Stang is een kunstenaar op het gebied van illustration& grapihc disign (zie Stang Gubbels illustration &graphic Design). In het Centre Céramique heeft Stang het gehele gebouw voorzien van zijn kunsten door aansprekende beeldtaal. Vooral op de tweede verdieping heeft Stang een metalen raamwerk 64 meter lang met 44 panelen met de geschiedenis van Maastricht, op zijn maner, erin verbeeldt. Zie Inspirerende nieuwe beeldtaal voor Centre Céramique | Zuiderlicht
Ontwerp
Het liefdesslotjes ontwerp werd een stalen zuil, rond diameter 1 meter, hoog 3 meter, op een betonnen voet, 3 meter in diameter. De rode zuil is transparant, figuren zijn gelaserd, poeder gecoat, met een beeldverhaal van de stad en de liefde. Aan de figuren kun je je liefdesslotje hangen. De sleutel werp je in het midden van de zuil. Het kunstwerk wordt verlicht. In de zuil staat de hoofdletter M en de Maastrichter ster. In de betonnen voet zijn afgietsels van de sleutel van de St. Servaas, de stadspoorten en liefdessleutels.
Goedkeuring
Het liefdesslotjes kunstwerk is aangemerkt door de gemeente Maastricht als een burgerinitiatief/burgerpartipatie. Het voornemen is eind 2021 in de (toenmalige) gemeenteraad ingebracht door D66. Claudia Demas, fractievoorzitter, heeft deze motie verdedigt en een meerderheid gevonden van de raad. Het College van B&W gaf wel aan financiën te zoeken ter realisatie ervan. Er wordt aan crowdfunding gedaan om een verdere voorzet van financiering te realiseren. Voorts stelde het College van B&W voor dat de locatie Graanmarkt uiterst geschikt is voor plaatsing. Deze locatie nabij de Eerste Middeleeuwse Stadsommuring is uniek. Daarbij staat het kunstwerk in de schaduw van de welbekende O.L. Vrouwe Basiliek (11-12de eeuw), ook wel ‘Sterre der Zee’’ genoemd. Het nieuwe opmerkelijk liefdesslotjes kunstwerk contrasteert, is eigentijd, hedendaags én is een ware blikvanger langs de Maas. Maastricht, waar het ‘Verdrag van Maastricht’ is gesloten, de Europese Unie gestalte kreeg met de geboorte van de euro, is geliefd bij iedereen. De gastvrijheid van de horeca wordt geroemd in deze méér ‘buitenlandse’ stad van Nederland. Flaneren in de romantische-, bourgondische-, winkel-, toeristen- en studentenstad. Maastricht heeft mede door dit kunstwerk een reden te meer om er zijn, de stad en de liefde te beleven. Kunst mag best triggeren.
Liefdesslotjes
De Kioskhouder op de St. Servaasbrug heeft toegezegd liefdesslotjes te verkopen en een deel van de opbrengst aan een goed doel te besteden. De teveel opgehangen liefdesslotjes en weggegooide sleutels binnenin, indien dit visueel afbreuk gaat doen aan het kunstwerk (waarbij de ster en de letter M onbehangen blijft) worden omgesmolten en de opbrengst gaat ook naar een goed doel. Dit is een vorm van ‘circulaire economie’ of er wordt een ander kunstwerk van gerealiseerd.
Waarom wil ik dit realiseren?
In deze tijd van korte lontjes, afgunst, elkaar de maat nemen, individualisatie, eenzaamheid, onzekere wereld, tweedeling, onredelijkheid, aantasting saamhorigheid, verlaagd respect, fatsoen, solidariteit, polarisatie, intolerantie, soms gebrek aan liefde, kan dit openbaar kunstwerk van de liefde een welkome aanwinst zijn ter overpeinzing. Kunst in het publieke domein moet bevochten worden. Kunst mag vragen opwerpen. Kunst moet soms juist ongemakkelijk zijn. Iedereen die er langs komt zal even stilstaan, of niet, een mening hebben, gaat kijken, lezen, iets aanhangen of niet, een glimlach of een traan opwekken. Kunst en publiek kunnen niet zonder elkaar. Kunst is voedsel voor de ziel. Veel mensen vinden kunst maar elitair. Het draagvlak voor kunst en cultuur is in Nederland daarom niet zo groot. Gezien de stijl en de doelstelling van het kunstwerk zal de passant of diegene die er iets aanhangt misschien ook zijn/haar weg vinden naar andere kunst- en cultuur instellingen-uitingen.
Steun of doneer dit publieke project.
Er is een website www.lovemaastricht.com, een Facebook pagina en een Instagram account (Liefdesslotjes Maastricht), laat je mening horen. Een duimpje, vinkje, je mag het ook afbranden. Je kan ook doneren om dit publieke kunstwerk te doen realiseren. Als tegenprestatie houd ik je op de hoogte van de ontwikkelingen en wordt je uitgenodigd bij het opening van het kunstwerk. Bij een aannemelijke donatie krijg je korting bij aangeboden diensten, producten van ondernemers in Maastricht. Alle bijdragen, groot en klein, worden zeer gewaardeerd. Jouw tientje telt! Sámen hebben wij iets moois gecreëerd in het publieke domein. Help mee om samen het streefbedrag te bereiken en daardoor het kunstwerk vóór de liefde in het publieke domein in Maastricht mogelijk te maken.




Nieuwste donaties

Een donateur
10-05-2023 10:25Goed initiatief, praktische oplossing van het slotjesprobleem, ken Parijs met zijn bruggen en Maastricht is daarmee vergelijkbaar.

Martijn Kagenaar
19-04-2023 13:42Love is all you need 😉

Juwelier van Velthuysen
29-03-2023 10:18Een juweel voor iedereen. ❤️❤️❤️