POI (Prematuur ovarieel falen), we kunnen het er niet vaak genoeg over hebben!
Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de overgang. Het is een periode waarin je onder andere opvliegers ervaart, last hebt van stemmingswisselingen en het allerbelangrijkste: niet meer zwanger kunt worden. Er zijn duizenden vrouwen op de wereld die het doormaken, maar niet al deze vrouwen zijn de veertig al gepasseerd. In sommige gevallen komt de overgang
POI (Prematuur ovarieel falen), we kunnen het er niet vaak genoeg over hebben!
Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de overgang. Het is een periode waarin je onder andere opvliegers ervaart, last hebt van stemmingswisselingen en het allerbelangrijkste: niet meer zwanger kunt worden. Er zijn duizenden vrouwen op de wereld die het doormaken, maar niet al deze vrouwen zijn de veertig al gepasseerd. In sommige gevallen komt de overgang vóór hun veertigste, of zelfs voor hun twintigste. Dat noemt men: primaire ovariële insufficiëntie, oftewel POI.
In 2020 kwamen Anne (24) en Melissa (24) in contact met Jacqueline van den Heuvel, fotograaf en documentairemaakster (website), toen zij op het punt stond een boek uit te geven over de overgang (Tweede lente).
Anne en Melissa zitten sinds hun zestiende en zeventiende in de overgang en waren op zoek naar erkenning, informatie en steun. Nu hebben deze drie vrouwen een website opgestart om meer jonge vrouwen dezelfde erkenning, informatie en steun te bieden.

Wat vooraf ging...
In december 2021 heb ik mijn eerste boek uitgegeven t.w. "Tweede lente, de overgang fabel of taboe". Voor dit boek heb ik 37 vrouwen in de overgang gefotografeerd.
Toen ik een oproep op FaceBook plaatste kreeg ik de volgende reactie van Melissa :
"Hoi Jacqueline. Ik zag een oproepje van u op de FB pagina. Zelf ben ik al sinds mijn 17e/ 18e in de overgang dus ondertussen al zo’n 6 jaar. U mag mij contacten. Veel liefs, Melissa"
Mijn eerste reactie was: lees ik het wel goed, heeft zij mijn vraag wel begrepen... Want iemand van deze leeftijd kan toch niet in de overgang zijn? Helaas bleek dit wel het geval te zijn en ben ik bij Melissa op bezoek geweest. Ik kan jullie zeggen het was een heftig en emotioneel gesprek.
Na Melissa heb ik nog een aantal meisje met POI gefotografeerd. Een ding viel mij op en dat is dat zij allemaal zoekende zijn naar informatie over POI en naar lotgenoten om ervaringen te delen.
Reactie op post instgram
Een moeder reageerde op Instagram met het volgende bericht:
"Vandaag het boek van mijn moeder gekregen voor mijn dochter, 14 jaar, die de diagnose POI heeft gekregen. Dank voor de mooie portretten die zijn neergezet en de verhalen/ervaringen. Confronterend maar ook heel fijn. Morgen gaan we naar de 1e afspraak met de kindergynaecoloog, de verhalen uit het boek helpen ons om het vraaglijstje aan de arts uit te breiden."
Waarom een platform?
Op het platform delen Anne en Melissa en andere lotgenoten hun ervaringen. De vervroegde overgang verandert je leven namelijk drastisch, in één diagnose. Dat is in de eerste plaats erg moeilijk voor de vrouw zelf. Daarnaast verandert er vaak ook veel ook voor partners, familie en vrienden. Door verhalen te delen kunnen ook deze mensen de problemen beter begrijpen en wellicht ook hun situatie erin herkennen.
Inmiddels hebben wij een gesprek gehad met een ontwerper voor de website en hij heeft de naam www.levenmetpoi.nl alvast voor ons geregistreerd.
Nu zijn wij nog op zoek naar sponsoren en andere bronnen van inkomsten om de website te kunnen maken, te onderhouden en te blijven vullen met content.
Waarvoor crowdfunding?
Wij willen het gevraagde bedrag o.a. gebruiken voor het maken en opzetten van een goed platform/website waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, niet alleen in Nederland maar ook over de grens. Want overal in de wereld hebben meisjes/jonge vrouwen POI. Maar uiteraard starten we met Nederland.
De teksten worden door het zusje van Anne geschreven, zij zit op de opleiding voor Journalistiek. Uiteraard willen wij haar graag betalen voor haar teksten. Ook gaan we nieuwe meisjes/vrouwen interviewen en fotograferen/filmen om ook hun verhaal te vertellen, tenslotte is geen een verhaal hetzelfde. Dit kost tijd en reiskosten. De fotografie neem ik voor mijn rekening.
De eerste sponsor is binnen en dat is Boltdesign (boltdesign) Zij sponseren de hosting en onderhoud!

Nieuwsgierig?
Inmiddels hebben we al een aardige stap gemaakt en is de opzet van de website klaar en hebben we ook een logo. Uiteraard is hij nog niet af, hij zal de komende maanden verder worden uitgewerkt. Ben je benieuwd neem dan een kijkje op www.levenmetpoi.nl
Om deze website te financieren hebben wij sponsoren nodig. Wil jij ons helpen?
Nieuwste donaties

Fit for IVF
17-09-2022 07:34Toen ik hoorde dat ik vervroegd in de overgang zat kon ik nergens verhalen van jonge vrouwen net als ik vinden. Dat gun ik ieder ander!

Marieke Smit
13-09-2022 09:51De overgang is voor een oudere vrouw al pittig, laat staan voor een jonge meid.

Tineke
12-09-2022 19:02Het eenzame gevoel van meiden die dit moeten meemaken ,daarnaast puber zijn en de overgang bijna niet te doen