Help ons met het realiseren van de korte film over de aftermath van het trauma van een verkrachting, doneer nu!
Trigger warning: in deze tekst wordt geschreven over verkrachting.
SYNOPSIS Zana (28) en Olivia (29) zijn al acht jaar smoorverliefd op elkaar en hebben een mooi leven samen opgebouwd. Wanneer Zana op een nacht thuiskomt van een wrap-party, waar ze is verkracht door
Help ons met het realiseren van de korte film over de aftermath van het trauma van een verkrachting, doneer nu!
Trigger warning: in deze tekst wordt geschreven over verkrachting.
SYNOPSIS
Zana (28) en Olivia (29) zijn al acht jaar smoorverliefd op elkaar en hebben een mooi leven samen opgebouwd. Wanneer Zana op een nacht thuiskomt van een wrap-party, waar ze is verkracht door haar mannelijke collega, wordt ze overvallen door schaamte, onmacht en het gevoel van noodzaak om haar trots hoog te houden. Ze besluit er nooit met iemand over te praten, zelfs niet met Olivia. Zana haar trauma lijkt haar in te halen, en ze verliest grip op haar leven. Olivia ziet haar partner veranderen, ze wilt weten wat er met Zana aan de hand is, maar wordt weggeduwd bij elke poging tot verbinding. Zana voelt dat ze Olivia niet meer gelukkig kan maken. Toch lijkt open kaart spelen en daarmee toegeven dat zij van haar macht beroofd is, geen optie.
MOTIVATIE MAKERS
Dit verhaal is ontstaan vanuit persoonlijke urgentie. In eerste instantie leek dit een individueel thema te zijn. Alleen zijn wij door gesprekken met elkaar en andere vrouwen erachter gekomen dat zoiets meemaken helaas veel vaker de regel is dan de uitzondering. Wij vinden het heel belangrijk om dit verhaal te vertellen en vooral ook te laten zien. Vaak blijven de gevolgen van verkrachting en het trauma dat kan volgen onbesproken. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is iets waar wereldwijd meer dan tachtig procent van de vrouwen mee te maken krijgt. Dat is een pijnlijk groot getal maar hierdoor ook een reden om juist nu hier een film over te maken. Trauma heeft vaak een grotere impact op je leven dan je in eerste instantie zelf denkt of zou willen toegeven. Het is iets wat doorsijpelt in alles wat je doet en dit wordt vaak onderschat door degene zelf. Er kunnen bepaalde coping mechanismes ontstaan die tijdelijke oplossingen bieden, maar op de lange termijn schadelijk zijn. Wij vinden het heel belangrijk om dit aan het licht te brengen en de kijker hier inzicht in te geven. Wij hopen met deze film herkenning en erkenning te bieden.
De bewustwording over seksueel misbruik neemt toe, maar in de praktijk lijkt er volgens ons te weinig te veranderen. Wij hopen in onze film te laten zien wat de gevolgen van seksueel misbruik kunnen zijn op iemands leven, in dit geval van Zana en haar relatie.
De hoofdrollen in onze film worden gespeeld door twee vrouwen. Wij zien te weinig sterke vrouwelijke hoofdpersonages die niet in dienst staan van een man en willen hier verandering in brengen. Hiernaast is een deel van onze crew queer en vinden wij het belangrijk om onze community te representeren, zonder dit het thema van de film te laten zijn. Wij laten twee mensen zien die een relatie hebben en die mensen zijn twee vrouwen, c’est ca.
De film speelt zich af in een periode van een half jaar. In dit half jaar zien we losse momenten die het verhaal voortstuwen. Momenten uit het leven van Zana en Olivia en momenten van triggers en trauma. Het perspectief van de film is voornamelijk vanuit Zana verteld, hoe tekenen deze gevolgen je leven maar ook je relatie.

WAAROM DONEREN VOOR DEZE FILM
Ondanks dat het onderwerp juist nu extreem accuraat voelt, is dit eigenlijk een probleem van alle tijden. We willen dit probleem zichtbaar maken en de impact van deze situaties tonen. Vaak zien we in films verkrachting-/seksuele intimidatie, zelden geregisseerd door een vrouw en zelden zien we de gevolgen ervan. We willen de kijker meenemen naar de aftermath van deze traumatische ervaring, omdat het daar vaak pas begint ten aanzien van de gevolgen van seksueel misbruik op iemands leven.
Onze crew, voornamelijk bestaand uit vrouwen, vindt het belangrijk om dit verhaal te kunnen vertellen vanuit ons perspectief: het perspectief van de vrouw.
Seksueel misbruik draagt geen romantiek, heeft geen filter en veranderd iemands leven voor altijd.
CREW
Op vele filmsets bestaat de crew nog steeds voor het grootste percentage uit mannen, vooral de heads of department. Voor de film Guilty zijn de meeste heads van onze crew mensen die zich identificeren als vrouw. Dit om het perspectief van vrouwen te vertellen tot in de details. Iedereen die betrokken is bij deze film voelt de noodzaak en het belang om dit verhaal te vertellen. Buiten het feit dat onze heads tot nu toe allemaal bestaan uit vrouwen zijn we ook allemaal studenten van de Nederlandse Filmacademie en ATKA.
- Kate Hummel | 4e jaars regie fictie Nederlandse Filmacademie
- Rosa Stil | 4e jaars ATKA
- Katja van den Broeke | 4e jaars Cinematograaf Nederlandse Filmacademie
- Kes Raven | 1e jaars productie Nederlandse Filmacademie
- Nina-Sophia de Laat | 1e jaars productie Nederlandse Filmacademie
- Zoé Beekes | 4e jaars Sound Design Nederlandse Filmacademie

Credits crowdfundingsfilm:
Cinematografie | Katja van den Broeke
Montage | Scott Dancy
Sound Design | Zoé Beekes
Muziek | Jaïr Darnoud
Set geluid | Sebastiaan Koning
Grading | Day Revius
Nieuwste donaties

Shauni Goetz
3-05-2022 14:16Omdat dit verhaal extreem belangrijk is om nu verteld te worden en omdat ik diep geloof in de mooie manier waarop dit zal gebeuren!

Anika
1-05-2022 09:47Omdat ik geloof in het talent van deze makers en het belangrijk vind dat er goede films worden gemaakt met een sterke boodschap.

Jade Caballeros
29-04-2022 07:40❤️