HELP ONS AFSTUDEREN MET DE FILM 'TO BREAK A BUTTERFLY'
Regie KATE HUMMEL | Scenario INDIGO BURNETT | Productie ROOSJE VERMEULEN, HANNAH SCHWARZ | Cinematografie ELF GODEFROY | Production Design ZIGGY ZWART, JAKOBIEN VELING | Montage LAURA HELBING | Muziek ALEX TOMAGIAN | Geluidsopname MARK DIJKSTRA, NICKY BREKHOF | Sound Design NANCY KONIJN | Geluidsmixage LESLEY VAN BRUMMELEN | Visual
HELP ONS AFSTUDEREN MET DE FILM 'TO BREAK A BUTTERFLY'
Regie KATE HUMMEL | Scenario INDIGO BURNETT | Productie ROOSJE VERMEULEN, HANNAH SCHWARZ | Cinematografie ELF GODEFROY | Production Design ZIGGY ZWART, JAKOBIEN VELING | Montage LAURA HELBING | Muziek ALEX TOMAGIAN | Geluidsopname MARK DIJKSTRA, NICKY BREKHOF | Sound Design NANCY KONIJN | Geluidsmixage LESLEY VAN BRUMMELEN | Visual Effects FLINT KUIJKENS, STEVENSON LACROES
IN SAMENWERKING MET
BNNVARA, STUDIO RUBA, CAKE FILM

OVER DE FILM
To Break A Butterfly is een afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie in samenwerking met BNNVARA.
To Break a Butterfly gaat over de dertienjarige Joy, die erachter komt dat haar broer betrokken is geraakt bij een steekincident in de buurt. Als Joy het wapen vindt komt alles op scherp te staan. Wat heeft haar broer hiermee te maken? En wordt alles ooit weer zoals vroeger?
MOTIVATIE REGISSEUR
Onze film gaat over het verliezen van onschuld. Ik zie een duidelijke parallel tussen onschuld en onwetendheid. Er zijn specifieke gebeurtenissen die ik heb meegemaakt toen ik jong was waardoor mijn onschuldige kinderblik langzaam afbrokkelde en plaats maakte voor een volwassen blik op de wereld. Op deze momenten was ik te jong en onwetend om mij te realiseren wat de gevolgen zouden zijn van wat er zich zojuist voor mijn ogen had afgespeeld. Terugblikkend zijn dit momenten waarop ik mijn naïeve kijk op de wereld langzaam verloor.
Momenten die met name veel impact hadden op mijn kinderlijke blik, waren momenten van geweld; voor het eerst geconfronteerd worden met geweld. Ik weet nog heel goed hoe ik als jong meisje voor het eerst getuige was van een vechtpartij. Hoe een scheidsrechter tijdens een van mijn voetbalwedstrijden in elkaar geslagen werd door de voetballende kinderen uit mijn eigen team. Hoe bij mij op school steeds groepjes kinderen tegenover elkaar stonden in de pauze. Of hoe ik een jongen van zestien een pistool zag trekken.
Op dit moment zien we in verschillende steden in Nederland een vorm van geweld die de afgelopen jaren in steeds grotere mate voorkomt, namelijk: steekincidenten onder jongeren en zelfs kinderen. Ik zie wekelijks krantenkoppen voorbijkomen. De verhalen komen keer op keer met elkaar overeen. “Er is een minderjarige neergestoken, een andere minderjarige wordt verdacht”. Wat mij fascineert is dat het steeds om jonge mensen gaat. Kinderen, waarvan je je kunt afvragen of zij zich bewust zijn van de gevolgen die het steken met zich meebrengt. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Daarnaast interesseert de beeldvorming van de stekende jongeren me. De media doen hen in veel gevallen voorkomen als kinderen waarvan we het geweld mogen verwachten, maar dit is niet zo zwart-wit. Uit onderzoek blijkt dat het uiteindelijk steken veel verschillende redenen hebben. Een langdurige ruzie, 'zelfbescherming’ en iemand imponeren maar uiteindelijk in een split second de verkeerde keuze maken.
Wij vertellen onze film vanuit het perspectief van Joy (13), het zusje van Gabriël (16). Gabriël raakt betrokken bij een steekincident en Joy komt erachter dat haar broer weleens de dader zou kunnen zijn. Vanuit Joy ’s perspectief verhalen we de boog van het verliezen van onschuld, gekoppeld aan een steekincident. De film laat het verlies van onschuld zien, dit in combinatie met een fascinatie voor de trend van steekincidenten van de laatste tijd. Ik wil een ander beeld laten zien dan hoe de jongeren in de media worden geportretteerd.
Mijn fascinatie voor jonge mensen en pubers is er al sinds ik films maakte in mijn eigen puberteit. Jongeren zijn roekeloos, denken nog niet over alles na en maken keuzes die volwassenen niet goed begrijpen. Hierdoor zijn ze tegelijkertijd roekeloos én nog heel kwetsbaar. Dit contrast fascineert me eindeloos. Ik zie het dagelijks terug bij mijn twee jonge broertjes van zeventien en negentien. Zelf heb ik ook nog een oudere broer en zijn er momenten geweest dat de kinderlijke band die ik vroeger met hem had is veranderd. Dit is een bijzondere dynamiek die ik graag wil laten zien in de film. Vaak kijk je als de jongere op tegen je oudere broer en zie je hem als voorbeeld. Wanneer je hem een foute keuze ziet maken kan dit beeld veranderen. Maar de onvoorwaardelijke liefde blijft er altijd, dit wil ik graag vangen in de film. Daarom vertellen wij de film vanuit het perspectief van het zusje. Zij kijkt nog met een kinderlijke blik naar de keuzes die haar broer maakt en kan deze niet begrijpen.
TOON
De toon van de film zal zwaarder zijn dan die in mijn vorige films. Mijn vorige films waren luchtiger en vooral verteld vanuit de kinderlijke beleving als alles nog 'goed’ is. Deze film begint in de kinderlijke wereld van Joy, vol kleur en positiviteit. Echter, vanaf het moment dat Joy het steekwapen vindt slaat de sfeer om en wordt de toon van de film dramatischer. Op punten wordt de film spannend, wanneer Joy als dertienjarige het mes in haar zak heeft en op de skatebaan komt waar al haar vrienden staan. We willen de kijker vertellen dat het verliezen van je onschuld kan leiden tot het verlies van je kinderlijkheid. De kijker mag met een bedrukt gevoel de zaal uitlopen.
VORM
Onze film speelt zich af in een arena die niet herkenbaar is uit de wereld zoals wij die kennen en wordt gecreëerd door onszelf, de makers. Wij abstraheren de arena, door specifieke locaties
te kiezen waar geen duidelijke aanknopingspunten met een bestaande wijk of omgeving zijn. De kijker zal geen bestaande omgeving kunnen herleiden uit een voorbijrijdende lijnbus, een herkenbaar flatgebouw of een, voor een bepaalde buurt, kenmerkende snackbar. Ik kies er specifiek voor niet te vertellen waar de film zich afspeelt. Ik wil kwetsbare groepen en subgroepen in de maatschappij beschermen en wegblijven van clichématige, schadelijke schetsen van bestaande wijken. Ik wil vertellen dat geweldsdelicten, zoals die in deze film, zich niet beperken tot een bepaalde wijk of subgroep binnen onze samenleving.
WAAROM DONEREN
In oktober 2022 zal to break a butterfly in première gaan tijdens het Keep an Eye Filmfestival in het Eye filmmuseum. Later zal de film ook te zien zijn op de NPO.
Voor het zover is hebben we jullie steun nodig om de film te realiseren. Een deel van het budget wordt gefinancierd door de Nederlandse Filmacademie, BNNVARA, Studio Ruba en CAKE film. Deze steun dekt helaas nog niet alle kosten. Voor het overige deel hopen wij via deze weg het budget rond te krijgen.
We hebben prachtige buitenlocaties gevonden in België, mits dit haalbaar is, die perfect binnen de stijl van onze film passen. Om dit te kunnen realiseren, hopen wij dit via Voor de kunst binnen te halen. Dus wilt u ons steunen: alle hulp is welkom!
Vergeet niet om een kijkje te nemen op onze instagram: https://www.instagram.com/tobreakabutterfly.film/

MEET THE CREW!
Nieuwste donaties

Paul en Kobi
30-03-2022 20:30Support voor aan alle studenten van deze crew! Succes!

Ksc
29-03-2022 20:26Flint is een oud leerling en ik ben trots!En ook: lang leve de kunst

Eva Oosterveld
26-03-2022 12:28Fantastische makers! Zet em op!