SCHMOOPY is een tragi-komisch portret van de afgegleden kindertelevisie-legende die na zijn gedwongen ontslag relevant probeert te blijven om zijn peperdure drugsverslaving te bekostigen zodat hij weer gelukkig kan worden. En hij is een muppet...
SYNOPSIS
Mr. Schmoopy; een 44-jarige, rode pop in een midlife-crisis. Hij was in de jaren 90 hét icoon van Nederlandse kindertelevisie, was geliefd, had
SCHMOOPY is een tragi-komisch portret van de afgegleden kindertelevisie-legende die na zijn gedwongen ontslag relevant probeert te blijven om zijn peperdure drugsverslaving te bekostigen zodat hij weer gelukkig kan worden. En hij is een muppet...

SYNOPSIS
Mr. Schmoopy; een 44-jarige, rode pop in een midlife-crisis. Hij was in de jaren 90 hét icoon van Nederlandse kindertelevisie, was geliefd, had zijn eigen programma bij de NTR en een geliefde. Daar is nu, 25 jaar later, weinig meer van over. Zijn plek in de spotlight is overgenomen door influencers, hij mag nog alleen intermezzo-acts doen en hij heeft zijn grote liefde Shay ingewisseld voor een heftige drugs- en drankverslaving. De kroegbaas van zijn stamcafé eist dat hij zijn rekeningen betaald, zijn agent zit achter zijn broek aan voor een eigen programma, en tot overmaat van ramp zit hij diep in de schulden bij zijn drugsdealer.
Schmoopy, diep in de ontkenning van zijn nabije ondergang, ziet deze problemen als tijdelijke obstakels die de weg versperren naar zijn grootse comeback als presentator.
Wanneer hij die middag door de TV-baas van de omroep ontslagen wordt dreigt zijn wereld in te storten. Zijn façade raakt in rap verval en zijn innerlijke demonen winnen terrein. Schmoopy geeft echter niet op.
The show must go on.

MOTIVATIE SCENARIST - SAHIL AMAR AÏSA
Het idee van Schmoopy ontstond in 2015. Toen de kranten bol stonden van het volgende nieuws: Sesamstraat verhuist van NPO1. Het meest prestigieuze kanaal van de Nederlandse televisie gaat naar een digitaal kanaal waar niemand echt naar kijkt. Dit alles onder het mom van bezuinigingen, herprogrammering en vernieuwing op het hoofdkanaal.
Maar ik zag iets anders gebeuren: kindertelevisie conformeert aan de komst van internet en wil, in plaats van kinderen trekken naar traditionele programma’s, nieuwe programma’s maken die meer lijken op wat kinderen op het internet zien.
Presentatoren worden vervangen door influencers, alles moet crossmediaal verbonden zijn met Tiktok en de inhoud moet coherent zijn met wat de kijkers op het internet kunnen vinden. Dat betekent seks, drugs en geweld en weinig ruimte voor vampier-poppen die je helpen tellen of pratende honden die graag vliegtuigen bouwen.
Maar juist in deze tijd snakken mensen naar content die niet spiegelen wat er op internet gebeurt, maar naar verhalen die hun eigen menselijke twijfels en gevoelens valideren en behandelen. Nederland ervaart een stille mentale crisis. Nog nooit hebben er zo veel mensen in Nederland gekampt met mentale gezondheid. Maar jongeren-series worstelen met de vertaalslag van deze materie voor deze generatie. Wanneer het wél wordt behandeld in Nederlandse fictie is het uitsluitend in serieuze drama en daardoor al snel minder toegankelijk voor jongeren. De doelgroep die je juist wil bereiken.
Mijn eerdere vermoedens bleken te kloppen: in 2019 wordt de stekker uit Sesamstraat getrokken. De kindertelevisie waarmee wij allen zijn opgegroeid blijkt toch niet zo tijdloos als dat we dachten. Inmiddels had ik deze hele tragedie in mijn hoofd gepersonifieerd tot Schmoopy. Parallel met alles wat er nu in de wereld gebeurt is ook híj een kindertelevisie legende uit de jaren 90 die ontslagen wordt om ruimte te maken voor een nieuw geluid.
Het verschil is echter, in de 2022 wereld kunnen we de poppen van Sesamstraat gewoon op zolder gooien. Maar in de realiteit van Schmoopy leven de poppen onder ons. Zo ook onze rode relschopper. Wat gaat zo’n levende pop, wiens levensdoel klaarblijkelijk al vervuld is met zichzelf, aan moeten na zijn gedwongen ontslag? Voeg daar een destructieve verslaving en levensbedreigende schuld aan toe en je hebt SCHMOOPY.

MOTIVATIE REGISSEUR - SAM VAN DER PLAS
Het verhaal van Schmoopy is een aangrijpend verhaal over het leven van een afgegleden pop en zijn zoektocht naar heruitvinden van zijn geluk. De waardevolle mensen in zijn leven en zijn kwetsbare, eigen identiteit heeft hij namelijk jarenlang verwaarloosd.
Met deze reden ook dat ik jaren geleden buitengewoon enthousiast werd over het dit idee toen mijn dierbare collega en vriend, Sahil Amar Aïssa, Schmoopy aan mij voorlegde en het schrijfproces tot diep in de nacht weldra begon.
Onze visie is het creëren van dit verhaal, in een jonge dynamische vorm, waar deze herkenbare materie voor veel jonge mensen feilloos doorheen is gevlochten. Thema’s zoals jezelf verliezen in een gemaakte wereld, zoals televisie of social media, maar ook het vergrijp aan verdovende middelen zijn helaas grote kwelgeesten die rondspoken in onze generatie.
Thema’s die met regelmaat aangekaart worden in zware vertelvormen die daardoor de doelgroep niet bereikt. Schmoopy is daarentegen totaal het tegenovergestelde.
Als regisseur in het midden staand van mijn generatie en de mediawereld is dit verhaal een thuiswedstrijd en voelt de nood groot om dit verhaal te vertellen.
Maar in welke mate is Schmoopy ‘het tegenovergestelde’ van veel andere series over deze materie? Het hoofdkarakter Schmoopy in zijn chaotische queeste om zijn leven weer op de baan te krijgen zal de hoofdlijn vormen en zal het publiek nagelbijtend meenemen in het klassieke vraagstuk: hoe kan dit ooit nog goed komen?
Maar….dit alles zonder dat de luchtigheid, frisse blik en humor ten koste zullen gaan van een duidelijke boodschap. Daardoor is de kijkervaring van hoge entertainende waarde, blijft Schmoopy een menselijk karakter met herkenbare obstakels en zal de serie een genuanceerd beeld schetsen van dit soort problematiek.
Géén zware kost met gebrek aan menselijk ongemak en herkenbare humor. Géén goedkope, platte grapjes over‘een snuivende Muppet’. Maar een verhaal over een kleine rode pop in zijn worsteling om zijn innerlijke demonen te onderdrukken en zijn echte geluk te vinden.

DOELGROEP EN NOODZAAK
Om het verhaal van Schmoopy in het juiste decor te plaatsen hoeven we niet ver te zoeken. Nooit eerder worstelen er zo veel jongeren in Nederland met hun mentale gezondheid. De pandemie versterkt de stille mentale crisis. Zware psychische klachten teisteren45 tot 50 procent van de jongeren en depressies en zelfmoord onder deze groep bevindt zich ook op een alarmerend percentage. Maar als je social media bekijkt zou je denken dat de mens nooit gelukkiger is geweest. Zijn wij mensen zo gigantisch in beslag genomen met hoe wij onszelf profileren naar de buitenwereld? Met hoeveel followers je op Instagram hebt? En met wat je personal branding nu eigenlijk is? En zul je wel opletten dat je niet gecanceld wordt?
Het is alsof ons geluk wordt bepaald in hoeverre we naar de buitenwereld kunnen laten zien hoe gelukkig we wel niet in het leven staan. Schmoopy is hierin een uiterste: hij is letterlijk afhankelijk van zijn populariteit. Wanneer hij zijn populariteit kwijt raakt slaan we ook de grotere vraag aan: ligt Schmoopy’s geluk in het terugwinnen van deze populariteit? Of heeft hij dit altijd al in het verkeerde gezocht? Hij is immers nu alleen met zijn verslaving en torenhoge schulden. Een probleem waar jaar na jaar alarmerend veel jongeren mee worstelen.
Er zijn in Nederland al meer dan 12.000 jongeren die hulp hebben gezocht bij hun verslaving. Dit is zonder de onzichtbare groep meegerekend die steeds eerder en met steeds heftigere drugs in aanraking komt. En dit omdat er in de jongerenprogrammering veel voorlichting en informatie mist over veilig drugsgebruik en de mogelijke ernstige gevolgen die op de loer liggen, mits daar niet verantwoordelijk mee wordt omgegaan.
De programma’s en series die wel de juiste voorlichting geven, worden in een serieuze vorm gegoten en zijn daardoor minder toegankelijk voor jongeren. De urgentie van Schmoopy is dus noodzakelijk en kort samen te vatten: Een verhaal over ernstige verslaving, zijnde het aan faam of harddrugs, en de worsteling met mentale gezondheid die daarbij hoort bespreekbaar en toegankelijk te maken aan de jongeren van 10 tot 30 jaar.




WAAROM STEUNEN
Subsidiëring zou de brandstof zijn om Schmoopy het hemelgewelf in te lanceren. Alhoewel de raket nog zonder brandstof aan de grond staat is de motor achter Schmoopy pure, vurige ambitie. Alle betrokkenen hebben geïnvesteerd. Zowel als in het kopen van apparatuur als in keiharde mankracht.
Zo kunnen we op de steun rekenen van scenarist en regisseur Shariff Nasr (El Houb, Oblivion, Schnitzelparadijs De Serie) als scriptcoach. Met daarnaast Sebastiaan Leeman en Anne Salden als dramaturgen. Ook zal NOZEM FILMS (De Geknipte Gast, #BOOS, Ik Rouw van Jou) en productiehuis Rose Stories (ZINA, Melk&Dadels, Meskina) hun bijdragen leveren in productionele steun.
Maar het keiharde feit blijft; deze raket blijft aan de grond zolang we de nodige brandstof niet hebben.
Om de pilot te kunnen realiseren zijn we nu nog op zoek naar een laatste injectie om de pilot Schmoopy van de grond te krijgen. Zo heeft onze art departement kosten die moeten worden gedekt, is covid-19 nog steeds een onderdeel van ons dagelijks leven en willen we iedereen die voor heel weinig meewerkt toch graag tegemoet komen met in ieder geval het dekken van reis en benzinekosten en een eenmalige projectfee.
Daarnaast hebben wij de lat hoog gelegd en willen we de pilot een onvergetelijke cinematografische ervaring maken. Hiervoor zijn dure departementen zoals licht, camera-apparatuur om dié sfeer te creëren niet meer weg te denken uit het plan.
Help ons dit potentiële ruimteschip van de aardkorst te liften en langs de ring van Saturnus te laten vliegen. Maar niet met Schmoopy achter het stuur; die is nog zijn roes aan het uitslapen..
Wil je op de hoogte blijven van dit avontuur? Volg dan Schmoopy op instagram!
Nieuwste donaties

Monique Malmberg
10-04-2022 18:46Zin in een goede film!

Ferüska Iemand
10-04-2022 17:21Lobi!

Thierry et Stéphanie
10-04-2022 15:00Pour passer la barre