Help jij ons met een podcast te maken voor bij de expositie in de Synagoge in Groningen?
De expositie zal geopend zijn van 5 juni tot 25 juli.
Scroll naar beneden voor Nederlandse tekst.
You can help us to realize a podcast to give more explanation for an exhibition in the Synagoque of Groningen, the Netherlands. Below you can read what we want to
Help jij ons met een podcast te maken voor bij de expositie in de Synagoge in Groningen?
De expositie zal geopend zijn van 5 juni tot 25 juli.
Scroll naar beneden voor Nederlandse tekst.
You can help us to realize a podcast to give more explanation for an exhibition in the Synagoque of Groningen, the Netherlands. Below you can read what we want to achieve.
From5 June to 29 August 2022, the foundation Stichting La Bohème, the
Groningen Historic Churches Foundation and the foundation Stichting Folkingestraat Synagogue present the project “Art without Borders” in Akerk and Synagogue Groningen. Two exhibitions paint a picture of modern cultural life in Iran. The participating artists are all illustrators from the Drawing Museum artists initiative that was set up by Farhad Gavzan (Teheran) in 2017 and that became the Drawing Bunker in 2019. The Akerk will exhibit new and existing work from all the artists. The Synagogue Groningen will exhibit work of Hossein Tadi, which is a unique reflection on the Jewish Monument at Verlengde Hereweg. Its special aspect is the interface between Jewish and Islamic culture.
Hossein started drawing hands in large formats and sent the first drawings to Willem Vugteveen. After seeing the drawings, he saw a link with the Jewish Monument (1977) of the deceased Dutch sculptor Eduard Waskowsky and introduced Hossein to this monument. Hossein became inspired by this artwork and decided to draw seven hands and to finish, in his way, what Waskowsky had not managed to achieve.

Art without Borders wat is het doel?
Met Art without Borders wordt het doorgaans negatieve imago dat aan het Midden-Oosten kleeft doorbroken. Iets wat overigens al sinds de inspanningen van Edward Saïd (1935-2003, bekend van en bekritiseerd om zijn boek Orientalism) uit het begin van de twintigste eeuw wordt nagestreefd. Op een bescheiden wijze, maken de bezoekers kennis met een groep jonge mensen die via hun kunst met hen proberen te communiceren. Er wordt getoond dat kunst geen grenzen kent en dat de kruisbestuivingen van oost en west zich niet door grenzen laten weerhouden. Het beeld van Iran wordt hierdoor hopelijk minder eenzijdig dan dat nu het geval is. Kunst en muziek zullen voor een groot deel de communicatielijnen zijn.

Iraanse kunstenaar exposeert in een Synagoge in Groningen.
Synagoge Groningen doet mee aan het project Art without Borders om mensen over de eigen, denkbeeldige grenzen heen te laten kijken. Men verwacht misschien niet direct dat een Iraanse kunstenaar zich laat inspireren door een joodse kunstenaar uit Groningen. Hossein Tadi liet zich inspireren door het Joods Monument door Edu Waskowksy. Met de deelname van Synagoge Groningen aan Art without Borders wordt de bezoeker middels de expositie, de betekenis van het inmiddels 45 jaar oude monument getoond. Zo verbindt de kunst heden en verleden.

Waarom een podcast.
Tijdens Art without Borders geven we direct betrokkenen letterlijk en figuurlijk een stem. Daarom worden er audiodocumenten gemaakt, die in de expositie beluisterd kunnen worden. Zo wordt er vanuit verschillende perspectieven een blik gegeven op het werk van Hossein Tadi en zijn inspiratiebron, het Joods Monument van Edu Waskowsky. Bezoekers van Synagoge Groningen kunnen Hossein en anderen zelf horen vertellen in de tentoonstelling. De korte audiodocumenten kunnen samengevoegd worden tot een podcast, die online beschikbaar wordt gemaakt zodat luisteraars aangemoedigd worden om Art without Borders te bezoeken.
Wie is Hossein Tadi en waarom is hij handen gaan tekenen?
De serie “Hands” is ontstaan tijdens de quarantaineperiode. Hossein was aan het kijken naar een gemeenschappelijke taal _tussen alle mensen_die door Corona zijn geïnfecteerd. Handen zijn voor Hossein een symbool van verbondenheid. Hossein is begonnen met het tekenen van handen in grote formaten en stuurde de eerste tekeningen naar Willem Vugteveen.
Willem Vugteveen introduceerde de overleden Nederlandse beeldhouwer Eduard Waskosky aan Hossein nadat hij de tekeningen van Hossein had gezien.
Bij het zien van de foto’s van het Joods monument in Groningen waar een van de zeven sokkels leeg is gebleven omdat Eduard Waskowsky vroegtijdig overleed en de beeldengroep daardoor niet heeft kunnen afmaken, besloot Hossein om 7 handen te gaan tekenen en op zijn manier af te maken wat Eduard niet was gelukt.
“Ik ben trots dat ik mijn kunstwerken in deze tentoonstelling mag opdragen aan Eduard Waskowsky”
Hossein Tadi
Introductie Willem Vugteveen
Willem Vugteveen is de curator van deze tentoonstelling en was lange tijd werkzaam in het Midden-Oosten. Hierdoor kwam hij in contact met kunstenaars in onder meer Iran en volgt hij de activiteiten van dit collectief nu ruim 10 jaar. In 2019 bracht hij een bezoek aan Teheran om de kunstenaars en het museum eindelijk te ontmoeten. Tijdens het Middle East Filmfestival van 2020 in Assen toonde hij voor het eerst werk van dit collectief in Podium Zuidhaege. Deze eerste presentatie leidde tot intensivering van de contacten met de kunstenaars en ontstond het idee een uitgebreidere tentoonstelling in de Akerk te organiseren. Later is er contact gezocht met Synagoge Groningen en is er een waardevolle samenwerking ontstaan.
De tentoonstellingen bestaan niet alleen uit beeldende kunst. Ook de muziek, poëzie, dans en culinaire ontmoetingen zullen deel uitmaken van Art without Borders.


Nieuwste donaties

Ard van Rijn
6-04-2022 20:19Omdat het werelden bijeen brengt

Een donateur
31-03-2022 06:43Door het samenwerken van mensen kunnen zulke mooie dingen tot stand worden gebracht. zoals dit. Dat wil ik graag steunen.

Een donateur
26-02-2022 09:53Gewoon omdat ik het een goed project vind