Straattheater spreekt tot de verbeelding. Maar achter deze façade van nieuwsgierigheid, gelach, clownerie en illusie schuilt een harde realiteit.
Ze noemen me straatartiest...
Straattheater is één van de oudste disciplines binnen de podiumkunsten. Tegelijkertijd is het een vaak onderschatte en miskende kunstvorm.
Performen op straat is echter heel intensief. Zowel fysiek als mentaal moet de busker stevig in zijn schoenen staan: "it
Straattheater spreekt tot de verbeelding. Maar achter deze façade van nieuwsgierigheid, gelach, clownerie en illusie schuilt een harde realiteit.
Ze noemen me straatartiest...
Straattheater is één van de oudste disciplines binnen de podiumkunsten. Tegelijkertijd is het een vaak onderschatte en miskende kunstvorm.
Performen op straat is echter heel intensief. Zowel fysiek als mentaal moet de busker stevig in zijn schoenen staan: "it better be good".
Steeds opnieuw voert hij een fascinerende strijd om de aandacht van passanten te kapen en vast te houden.
Nieuwe locaties, complexe locale wetten en onverwachte weersomstandigheden vormen continue uitdagingen om tot een succesvolle act te komen...
Het vergt creativiteit en vakmanschap om tot een succesvolle voorstelling te komen.
'They call me BUSKER' is een documentaire over het ongekende leven van een straatartiest. Een leven vol passie, creativiteit, tegenstrijdigheden en collegialiteit, als noodzaak om te kunnen overleven.
We geven het publiek een aangrijpende blik backstage, zonder de magie van het straattheater te doorprikken.

MOTIVATIE VAN DE FILMMAKERS
HERMAN MARYNISSEN:
Wanneer ik in een toeristische stad als Parijs, Firenze, Barcelona, New York of waar ook ter wereld straatartiesten aan het werk zag, dacht ik altijd dat het armzalige landlopers waren die tenminste 'IETS' doen voor het geld dat hen wordt toegeworpen.
Tot ik in contact kwam met Steven Luca, die me vroeg een film over zijn werk en zijn leven te draaien.
Hij nam ons mee naar festivals en braderijen, loodste ons binnen bij cultuurorganisaties en internationale cultuurbeurzen …
een onbekende wereld ging voor ons open.
Een wereld die dreigt verloren te gaan, nu wereldwijd het straattheater en haar artiesten alsmaar minder wordt.
Daarom dringt de noodzaak zich op om het leven van een 'busker' vast te leggen in een film, als waardevolle bijdrage aan het internationaal cultureel erfgoed.
We willen onze volgende generaties graag mee deelgenoot maken van onze eeuwenoude, rijke, volkse en culturele geschiedenis.
STEVEN LUCA:
Voor mij is deze documentaire een ode aan, en een pleidooi voor het waanzinnige vak van 'busker'.
Straattheater is de beste leerschool voor zowel mijn professionele als persoonlijke ontwikkeling.
KATHARINA DE CLERCQ:
Met deze documentaire willen we snaren raken.
'they call me BUSKER' zal de wereld rond reizen en filmfestivals bezoeken.
We willen vertoningen in cultuurhuizen en voorstellingen waarmee we zo veel als mogelijk jonge en minder jonge mensen bereiken.
Daarom opteren we meteen voor een realisatie in 4 talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits.
Een Spaanse, Papoea en Mandarijnse versie houdt ons nu al wakker.
CROWDFUNDING – CINECROWD
Sinds maart 2016 hebben we zo'n 75% van alle beeldmateriaal zelf bij mekaar gewerkt en gefinancierd.
Het merendeel van de opnamen zijn al gemaakt, in Nederland, België en Duitsland.
Het ontbreekt ons echter aan de laatste 25% om de hele film te kunnen afwerken.
Een substantiële kostenpost op de begroting is de postproductie, d.w.z. de vertalingen, de montage, de kleur- en geluidsnabewerking en de ondertiteling. Tenslotte zijn er kosten verbonden aan de promotie van het project.
Voor 6.000 euro kunnen we de rest van de film voltooien. Maar we durven jullie vragen ook voorbij het streefbedrag te blijven doneren, zodat de documentaire nog beter wordt en we meer mensen kunnen bereiken met deze belangrijke documentaire.
Cinecrowd biedt voor (Nederlandse) bedrijven en particulieren interessante fiscale voordelen, kijk hiervoor op: http://www.cinecrowd.nl/fiscaal-voordeel
De release van de film is voorzien in april 2018, met een bijzondere happening tijdens de culturele wereld erfgoeddag.

QUOTE DIE DE FILMMAKER INSPIREERDE
“ARTIESTEN, ACROBATEN, ORGELDRAAIERS, FOTOGRAFEN, TEKENAARS, STRAATZANGERS … HET ZIJN RONDUIT BEDELAARS DIE HUN ARMOEDIG UITERLIJK UITBUITEN … NUCHTER BEKEKEN IS EEN BEDELAAR EENVOUDIG EEN ZAKENMAN DIE, ZOALS ANDERE ZAKENLIEDEN, LEEFT VAN WAT ZIJN HAND VINDT.”
- George Orwell