Striptekenaar Martin Lodewijk werkt aan zijn nieuwe album en komt daarbij in confrontatie met zijn eigen creatie Agent 327.
Een documentaire van 50 minuten over Martin Lodewijk die werkt aan zijn nieuwe album. De tekenaar en de niets ontziende stuntelagent. Lijken ze op elkaar? Zou de één de ander willen zijn? Zitten ze elkaar in de weg?
Martin Lodewijk heeft meer dan twintig albums gemaakt, werd vele malen
Striptekenaar Martin Lodewijk werkt aan zijn nieuwe album en komt daarbij in confrontatie met zijn eigen creatie Agent 327.
Een documentaire van 50 minuten over Martin Lodewijk die werkt aan zijn nieuwe album. De tekenaar en de niets ontziende stuntelagent. Lijken ze op elkaar? Zou de één de ander willen zijn? Zitten ze elkaar in de weg?
Martin Lodewijk heeft meer dan twintig albums gemaakt, werd vele malen bekroond en tekent nog elke dag. Hij behoort met zijn humoristische spionagereeks Agent 327 tot de top van de Nederlandse striptekenaars.
De documentaire
In de documentaire werkt Martin Lodewijk aan een nieuw verhaal van Agent 237. Om de realisering tot een goed eind te brengen, bindt de tekenaar de strijd aan met zijn grootste vijanden: de writersblock en andere opdrachten die hem afhouden van het afmaken van het verhaal. Om het einddoel te bereiken zal hij uiteindelijk in conflict komen met het personage wat hij zelf creëert. Weet de striptekenaar de gestelde deadline te halen? Tijdens dit tekenproces duiken we regelmatig de strips van Lodewijk in, om zijn thema’s en tekenstijl aandachtiger te kunnen bekijken.
Waarom deze film en waarom nu?
Martin Lodewijk behoort samen met Marten Toonder en Hans G. Kresse tot de peetvaders van de Nederlandse stripverhaalcultuur. Lodewijk heeft een strippersonage gecreëerd dat na vijftig jaar nog steeds tot de verbeelding spreekt. Net als Tom Poes en Erik de Noorman is Agent 327 een vaderlands strip-icoon geworden en heeft zijn veel bekroonde geestelijk vader een grote invloed gehad op latere generaties striptekenaars.
Hij heeft meer dan twintig albums gemaakt, werd vele malen bekroond en tekent nog elke dag. Martin Lodewijk behoort met zijn humoristische spionagereeks Agent 327 tot de top van de Nederlandse striptekenaars.
Nog steeds is Martin Lodewijk actief. In de documentaire zien we hem aan het werk. We maken het wordingsproces van het nieuwste verhaal mee. We leren hem kennen, leren ook zijn fascinaties en inspiratiebronnen kennen. Eindelijk een documentaire over een nog levende grote striptekenaar.

Hoofdpersoon Martin Lodewijk
Martin Lodewijk (1939, Rotterdam) werkt na zijn middelbare school bij een reclamebureau en leert daar Jan Kruis kennen. Later zou Kruis beroemd worden door ‘Jan, Jans en de kinderen’ die hij dertig jaar lang voor Libelle tekende en zijn stripversie van Multatuli ‘s ‘Woutertje Pieterse’.) Via Kruis belandt Lodewijk in 1966 bij het striptijdschrift Pep dat een jaar later het eerste verhaal van Agent 327 publiceert. De avonturen van de geheim agent, die het altijd zo moeilijk vindt om incognito op zijn werk te verschijnen, is onmiddellijk een publiek succes. Tot op de dag van vandaag verschijnen er 19 albums
Behalve als tekenaar werkt Lodewijk ook als scenarioschrijver voor andere striptekenaars. Zo schreef hij scenario’s voor ‘Johnny Goodbye’ van Dino Attanasio, ‘Bernard Voorzichtig’ van Daan Jippes, ‘Storm’ van Don Lawrence en ‘January Jones’ van Eric Heuvel. Tegenwoordig schrijft hij voor Claus Schulz aan de langlopende serie ‘De Rode Ridder’.
Lodewijk is stilistisch sterk beïnvloed door filmstructuren en inhoudelijk door spionage- en misdaadliteratuur. In zijn werk speelt hij vaak in op de actualiteit. Van 1975 tot begin jaren tachtig is hij eindredacteur van het stripblad Eppo, waarvoor hij ook een aantal nieuwe verhalen van Agent 327 maakt. Daarnaast tekent hij met grote regelmaat illustraties voor Sekstant, het blad van de NVSH, en de één-paginastrip ‘Tobias en Byrd’. In 1985 lanceert hij de uiteindelijk weinig succesvolle serie ‘Kat in Katendrecht’. In al die jaren tekent hij als freelancer in opdracht voor diverse reclamebureaus .
In 1978 ontvangt hij voor zijn hele oeuvre de Stripschapprijs, de hoogste onderscheiding die de Nederlandse stripwereld kent. In 2011 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Draaiperiode & planning
We verwachten en hopen de financiering in maart 2013 rond te hebben, zodat we met de opnames kunnen beginnen. Aansluitend vindt de montage en postproductie plaats. In september zal de documentaire in premiere gaan op het Nederlands Film Festival.
De film wordt gecoproduceerd door RTVRijnmond en NTR. Na realisering zal de documentaire dan ook bij beide zenders vertoond worden. Hiermee heeft de documentaire een breed publieksbereik.
Ondanks de garantie van deze twee omroepen ontbreekt toch nog een deel van de financiering. Om die reden doen we een beroep op iedereen die dit initiatief een warm hart toedraagt. Met uw bijdrage kan deze documentaire gerealiseerd worden.
