Stel je voor . . . een marimba die niet alleen in een pittoreske kerk, of mooie concertzaal klinkt. Maar ook op je hippe festival, underground club of in de gezellige opnamestudio! Dit is de visie achter de clubMarimba van ADRIAAN. Met een team van designers, geluidstechnici, specialisten plus de infrastructuur en steun van ADAMS Percussion wordt de huidige bouw, klank en design van de marimba geherdefinieerd. Het grafische team denkt out-of-the-box over het uiterlijk en laat
Stel je voor . . . een marimba die niet alleen in een pittoreske kerk, of mooie concertzaal klinkt. Maar ook op je hippe festival, underground club of in de gezellige opnamestudio! Dit is de visie achter de clubMarimba van ADRIAAN. Met een team van designers, geluidstechnici, specialisten plus de infrastructuur en steun van ADAMS Percussion wordt de huidige bouw, klank en design van de marimba geherdefinieerd. Het grafische team denkt out-of-the-box over het uiterlijk en laat de marimba er sexy en catchy uitzien. Om de tot nu toe puur akoestische barrière te doorbreken wordt met geluidstechnici en studio-engineers onderzoek gedaan naar ingebouwde versterking en effect-mogelijkheden.
Bijna een jaar geleden startte ik met de zoektocht naar het vinden van een taal en functie voor de marimba in de niet-klassieke muziek. Onder de artiestennaam ADRIAAN probeer ik dit merk een plek te geven in de muziekwereld. Afgelopen zomer draaiden we de eerste afleveringen van de tv-reeks “ADRIAAN ontmoet”, waar ik diverse artiesten in de studio uitnodigde voor een unieke muzikale ontmoeting. Uit deze sessies kwam in oktober de eerste release van de reeks "Sessions#" albums uit en er wordt hard gewerkt aan de nieuwe releases. Tijdens deze studiosessies werd het al snel erg duidelijk dat de marimba die tegenwoordig geproduceerd wordt en op de markt is niet geschikt is voor de niet-klassieke muziekwereld. Het idee om het instrument naar mijn wensen en ideeën te modifiëren ontstond. Ik stelde een team samen van geluidstechnici, grafisch designers en specialisten om een, op alle vlakken, nieuw soort marimba te ontwikkelen.

Tijdens het eerste deel van de tv-serie “ADRIAAN ontmoet” nodigde ik Efe Erdem, Flip Noorman, en Luka uit in de studio. Deze sessies zijn terug te luisteren op het album Sessions #1. Het zoeken naar de functie en klankspectrum van de marimba uitte zich in de intensieve samenwerking met studio-engineer Rogier Hemmes (Okapi Recordings). Uren zaten we samen aan de mengtafel om klanken te ontdekken en te gebruiken in de sessies. Uit deze brainstorm-sessies ontstond het idee om ook voor live-situaties het gebruik van digitale effecten mogelijk te maken. Met geluidstechnicus Koen Keevel (PME técnica) begon de zoektocht om het gebruik van de versterkte, uitgebreide, nieuwe klanken van de marimba live realistisch te laten klinken. En vooral het vinden van de sweetspot tussen een akoestisch en digitaal resultaat. De opnames van de volgende reeks “ADRIAAN ontmoet” bevat artiesten zoals Janne Schra, Nora Fischer en Sanne Rambags.

Het team:
Adriaan Feyaerts: Algemene leiding
Albert Straten: Projectleiding constructie
Eveline Schram: Grafisch ontwerpster
Koen Keevel: Geluidstechnicus
Rogier Hemmes: Studio engineer
De vier aspecten die de nieuwe marimba gaan onderscheiden van de huidige marimba:
Bereik/grootte: de mainstream marimba telt 63 toetsen, 5 octaven. Met een lengte van bijna 3 meter is hij te groot voor kleine (club)podia. Ook merk ik dat ik het hoogste 1,5 octaaf (zo’n 80cm) niet gebruik in de niet-klassieke muziek. Daarnaast is het onderstel/frame van de marimba niet handig te transporteren en af/opbouwen. Samen met de innovators en technici van ADAMS Percussion (met Albert Straten als projectleider) vinden we een manier om de clubMarimba in te korten en het frame/onderstel toegankelijker te maken voor transport.
Klank: onder leiding van Paul Bouten worden de toetsen van de clubMarimba specifiek gekozen voor het spelen van niet-klassieke muziek. Dit wil zeggen dat de toetsen van lage tonen dikker zullen zijn voor een compactere en vollere bastoon, het middenregister met ietwat rijper hout voor een lyrische klank en voor de hogere registers worden dunnere toetsen gekozen voor een helderdere klank. Ook zal Paul de toetsen anders gaan (her)stemmen om een aantal boventonen te dempen die vooral in de studio een storende factor blijken.
Electro-akoestisch: Samen met Koen Keevel en Rogier Hemmes wordt er intensief geëxperimenteerd met audio-technische materialen zoals microfoons en effect-setups om de klankwereld van de marimba te verruimen. Hierin wordt geëxperimenteerd met opstelling en eventuele inbouw van microfoons, externe of interne effecten met of zonder aanstuur-pedalen en hoe deze praktisch te verwerken zijn in het instrument.
Design/vormgeving: Eveline Schram is illustrator en grafisch designer, zij zal het ontwerp en vormgeving maken. We willen het uiterlijke design vanaf nul weer vormgeven en zo tot een uniek instrument komen. Vanuit het “naakte” frame en de onbewerkte grondmaterialen gaan we het instrument een nieuw karakter geven dat past in de club, festival, studio, etc.

Nieuwste donaties

Sanne Hilhorst
14-01-2022 10:40Mooi initiatief en ik wens de makers veel succes en plezier toe met dit project en ik hoop dat het nieuwe instrument er komt.

Ingrid Verlinden
12-01-2022 08:20Als jonge Pantareier maakte je al een hele sprong vooruit. Geniet verder volop van je muzikale creativiteit!!! Van harte heel veel SUCCES!!!

Vera Kuipers
22-12-2021 19:16Buiten de lijntjes kleuren!